設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: amb86

[請教] Apple TV 4k 2021 vs Nividia Shield TV Pro 2021 vs Chromecast with google TV

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hello

我買了 新的 小米 Xiaomi 4K TV Stick ,
將它連接到 av amp (Onkyo TX-NR686) via HDMI,
Neflex 可以輸出Dolby Atoms ,
但是Disney+ 不支持任何環繞聲,僅輸出 2 聲道聲音。

請問有什麼建議? 要等小米 firmware update?

謝謝

專業玩家

各師兄好!我是睇完這文走去買Nividia shield TV Pro,
Shield An TV 去到9.0.0版本 An 11,盒子畫質出到4K 聲音可Usb去DAC 。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果用Nividia shield TV Pro睇藍viutv直播/重溫
可唔可以upscaling 4K 60fps?
謝謝
DENON天龍AVC-X4700H
KEF R100
KEF 3005SE
KEF Q50A

UE 18 PRO

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Aibolaw@G 發表於 2022-1-30 19:42
各師兄好!我是睇完這文走去買Nividia shield TV Pro,
Shield An TV 去到9.0.0版本 An 11,盒子畫質出到4K  ...

你好,請問你可唔可以 share 個 audio setting 呀?我都試過駁 usb dac,前後試過兩部,音量都係好細聲,我 search 過外國 forum 都有人咁講過。。。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Aibolaw@G 發表於 2022-1-30 19:42
Shield An TV 去到9.0.0版本 An 11,盒子畫質出到4K  ...

請問師兄起邊度買? 是否行貨? 買左幾錢?

我開頭諗住買apple tv 4k 睇D+,但個APPLE TV 4K 除左睇D+外完全無用

相返如果買Nividia shield TV Pro, 可以安裝UTV 睇有線新聞和有線財經台

黃金玩家

ronan 發表於 2022-5-11 23:53
請問師兄起邊度買? 是否行貨? 買左幾錢?

我開頭諗住買apple tv 4k 睇D+,但個APPLE TV 4K 除左睇D+外完 ...

一係上amazon買
想方便快就price.com

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chris20202 發表於 2022-5-12 14:49
一係上amazon買

應該香港宜家好多地方都有貨。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

chris20202 發表於 2022-5-12 14:49
一係上amazon買

明白了

我睇過old post, 原來就算係行貨都好, 都只係舖頭自己做代理的水貨, 同埋會跟兩腳插頭
我諗我會起鴨記華X 配返隻三腳插頭

同埋想問我只玩5.1, 沒有天空喇叭, 所以就算出到atoms 都無用,

對於我呢個情況, 是否都係買nividia shield tv pro 較好?

因為apple tv box 除左睇D+, 真係諗唔到仲有咩用, 好似好浪費

相返NIVIDIA SHIELD TV PRO 行ANDOIRD, 可以安裝UTV 或港人話電視睇有線新聞或財經台

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

ronan 發表於 2022-5-12 22:36
明白了

我睇過old post, 原來就算係行貨都好, 都只係舖頭自己做代理的水貨, 同埋會跟兩腳插頭

師兄留意, Shield TV Pro機身個電源頭唔係一般電源頭, 要配火牛有少少難度...

如果非13A插頭不可的話, 可以考慮去英國AMAZON買, 跟機就會係13A火牛...

另外如果你只係輕量用家, 唔會用到KODI呢類APP,

又或者唔係追求4K以下畫質能夠UPSCALE功能的畫質增強功能,

亦可以考慮 Chromecast with google TV或者Fire TV 都仲得, 簡單講視自己要求而定

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

anguslee2012 發表於 2022-5-12 23:51
師兄留意, Shield TV Pro機身個電源頭唔係一般電源頭, 要配火牛有少少難度...

如果非13A插頭不可的話,  ...

好多謝師兄的意見

請問英國amarson 買的shield tv pro, 除左火牛會唔同之外, 仲有咩會唔同?

會唔會有d apps 係安裝唔到?

同埋我發現英國買的shield tv 好貴, 要成178gbp, 仲未計運費......