設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alan1224

新手求指教Denon 4700 想玩 7.1.4

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-10-24 16:35
師兄~這幾個問題真的很想請教你?🙏🏻🙏🏻
1.Cambridge Audio CXA81 是他描述的 「二聲道後級」嗎?
2. ...

4700要玩11ch.係要加多部amp, 但CXA81好似冇AVbypass(冇記錯的話)

星級玩家

NM0101 發表於 2021-10-24 20:10
4700要玩11ch.係要加多部amp, 但CXA81好似冇AVbypass(冇記錯的話)

師兄~有沒有有這功能的amp介紹?這樣聽歌會好一點嗎?還是索性買Denon 6700更好….?

讚助版主

Alan1224 發表於 2021-10-24 22:35
師兄~有沒有有這功能的amp介紹?這樣聽歌會好一點嗎?還是索性買Denon 6700更好….? ...

Hi Alan1224 ,

你使用的 Q550 效率有 87dB  ,只要擴音機輸出 70W 便可以達到 110dB 聲壓,絕對會讓鄰居拍門。有 AV Pass 而在日本製造的產品有馬蘭士 PM8006 ,建議零售價為$9,300,
詳情可參考以下連結 : https://www.audionet.com.tw/thread-10459-1-1.html
X4700H 包括支持 Bluetooth 和 AirPlay2 ,使用 HEOS App 在網絡串流也支 持 Spotify / Tidal / TunIn Internet Radio ,也可到 NAS 取擋案播放,幾好玩的。

Denon1

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-10-24 22:35
師兄~有沒有有這功能的amp介紹?這樣聽歌會好一點嗎?還是索性買Denon 6700更好….? ...

差唔多水位的話, 真係得馬仔8006算比較好, 但用呢個級數去推座地就會出現另一個問題, 就係音量問題, 音量在11點位前都冇乜問題, 但一扭過咗, 就會只是單純的不停大聲, 3頻會有失真情況。用書架就唔多覺, 除非係B&W呢d啦。座地在大音壓且推力不足下就會比較多出現呢個問題。除非你唔會點炸機同埋想半分家, 否則我都係覺得用後級在推力上比較有保障。

星級玩家

DenonI 發表於 2021-10-25 11:30

你使用的 Q550 效率有 87dB  ,只要擴音機輸出 70W 便可以達到 110dB 聲壓,絕對會讓鄰居 ...

你好呀~我現在都好無奈~我想請教一下~如果我買Denon PMA 2500NE 你覺得好嗎?可以普普通通唔會再後悔嗎?咁樣我又可以做到714效果,聽歌又可以普普通通~救指教

星級玩家

DenonI 發表於 2021-10-25 11:30

你使用的 Q550 效率有 87dB  ,只要擴音機輸出 70W 便可以達到 110dB 聲壓,絕對會讓鄰居 ...

我不懂內部軟件如何setting~不知道如何連接手機~AV Live的售後服務其實很普通…其實你是威廉Sir嗎?YouTube會否有Denon avr 教學連接這一些軟件嗎?

星級玩家

NM0101 發表於 2021-10-25 13:32
差唔多水位的話, 真係得馬仔8006算比較好, 但用呢個級數去推座地就會出現另一個問題, 就係音量問題, 音量 ...

Denon PMA 2500ne 如何?

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-10-31 14:00
Denon PMA 2500ne 如何?

呢部可以, 但天龍同kef都係暖聲, 最好去YouTube搵d片聽下, 到時買咗發現聲底唔啱聽就麻煩了~

星級玩家

NM0101 發表於 2021-10-31 17:14
呢部可以, 但天龍同kef都係暖聲, 最好去YouTube搵d片聽下, 到時買咗發現聲底唔啱聽就麻煩了~ ...

師兄,比馬蘭士8006好一點嗎?我都很怕只有大聲冇聲壓…
其實我要求普普通通不要去到好差就可以了

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-10-31 18:20
師兄,比馬蘭士8006好一點嗎?我都很怕只有大聲冇聲壓…
其實我要求普普通通不要去到好差就可以了 ...

PMA 2500一定比PM8006好, 只係聲底啱唔啱你口味姐。