設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toms110

[前級放大器] 深夜發文: 等咗7個月嘅小配件同埋二嫂終於返屋企

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

平時唔聽靜係觀賞都值回票價!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

banjo 發表於 2021-10-13 08:49
用得老麥ma-12000, 點解唔買N-01XD?

開頭當然想直接上01XD,但睇返已經係兩年前推出,本身個價已經係05XD一倍,同埋串流嘢真係好擔心二至三年就轉款。
喺9月之前其實兩部機都無貨,二手01XD就見到有幾部放緊,真正可以慢慢諗。早排有去觀塘聽過01XD,知道個聲音取向接受到,有超高分析力,但比之前用嘅DMS700淡味,應該屬於中性,再睇返05XD嘅用料同技術,可以形容為賣大包,大量01XD嘅技術下放,但竟然價錢平一半,所以喺有過01XD嘅聽感,同價錢、外表比較之下,就揀咗新出呢部

鑽石玩家

yiuhei13 發表於 2021-10-13 09:07
擺放得好工整呀,好想知開咗聲之後嘅表現,點解唔直上旗艦N-01XD乘2?

呢部完全冇入錯,開聲幾個鐘完全出得返01XD嘅感覺,二嫂嘅機真係有獨特嘅聲音取向,清晰、高分析力,音場立體,如果當初試01XD嗰陣,05XD已經推出可以AB比較的話,唔知會唔會左右到我而家嘅抉擇

鑽石玩家

小瑟 發表於 2021-10-13 09:14
好靚仔呀。個架幾錢架?我都想studio換個淺色既機架呢。

大王,我係咁鬼衰,除非嗰件貨本身無出淺色,如果唔係我一定要非白即銀,咁啱呢個係35周年版本,有白又有銀,兩層係四字頭,三層就六字有找,不過你攞嘅,一定折上折啦

鑽石玩家

KaManLeung@G 發表於 2021-10-13 12:32
件件精品真係堅靚

識到一班師兄,行少好多冤枉路,但要努力搵錢

鑽石玩家

yiuhei13 發表於 2021-10-13 12:37
師兄 我之前都係用貴豐大菠蘿,自從升級貴豐入門前後級之後,佢俾我嘅提升感覺係物有所值,所以我個坑就 ...

大菠蘿都係好嘢嚟,有佢獨特音色,鍾意佢嘅會好鍾意,就好似Naim一樣,不過我外貌行先。
當初入坑嗰陣,Diablo就係無淺色,所以入咗金仔,跟住想升E800嗰陣,見到同場有老麥,於是即時AB試埋,最後老麥俾我嘅衝擊,令我接受咗佢黑色機身

鑽石玩家

ryan123 發表於 2021-10-13 12:39
平時唔聽靜係觀賞都值回票價!

冇錯呀師兄,我就係要呢啲感覺,要輕易融入家居,唔使一舊二舊篤眼篤鼻,當然仲要好聲啱聽啦

鉑金玩家

toms110 發表於 2021-10-13 12:59
大菠蘿都係好嘢嚟,有佢獨特音色,鍾意佢嘅會好鍾意,就好似Naim一樣,不過我外貌行先。
當初入坑嗰陣,D ...

師兄 果然係外貌協會會員🤣

鑽石玩家

toms110 發表於 2021-10-13 12:39
開頭當然想直接上01XD,但睇返已經係兩年前推出,本身個價已經係05XD一倍,同埋串流嘢真係好擔心二至三年 ...

原來如此. 咁諗都有你道理.   不過Eso唔會咁蠢, 搵部05嚟打01, 點都會有啲分別.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

鑽石玩家

banjo 發表於 2021-10-13 18:28
原來如此. 咁諗都有你道理.   不過Eso唔會咁蠢, 搵部05嚟打01, 點都會有啲分別. ...

當然,但兩年前嘅頂級機同而家嘅N-05XD比,性價比已經收窄咗好多