設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nighos

[請教] 嚟緊裝修,5.1.4 atmos 擺位同線材請教 更新: #38藏線

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

usopp 發表於 2021-10-9 09:49
見你講用studio 做surround ,而家570做緊特價,平過你買530加對腳架

https://www.harmanaudio.com/sale/S ...

完咗了 不過我梳化離後牆唔遠, 用坐地驚效果唔好

鉑金玩家

買咗個智能燈制,第時可以喂 siri 開關燈或者裝sensor自動開關

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nighos 發表於 2021-10-26 23:00
買咗個智能燈制,第時可以喂 siri 開關燈或者裝sensor自動開關

GOOD ...........最後方向如何?
Accuphase C3850+A70, Gryphone Diablo 300, Audio experience + 300B , Denon AVC-X8500H,
B&W 805S, Focal Aria 936,

鉑金玩家

Kkbank 發表於 2021-10-27 00:30
GOOD ...........最後方向如何?

仲未開始搞電,舊P都係搵唔到.....

反而後置諗緊S4AI or SCL4
天花想上control 28
但唔知我個距離玩唔玩到

鉑金玩家

nighos 發表於 2021-10-27 00:42
仲未開始搞電,舊P都係搵唔到.....

反而後置屎忽痕想試 S4AI or SCL4

S4AI /SCL4好似要裝側牆,咁我係咪用唔到?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nighos 發表於 2021-10-27 21:40
S4AI /SCL4好似要裝側牆,咁我係咪用唔到?

好似不太好....可以睇睇威廉SIR介紹 SETTING...(我裝修前睇左成星期)

https://post76.hk/thread-208567-64-1.html
Accuphase C3850+A70, Gryphone Diablo 300, Audio experience + 300B , Denon AVC-X8500H,

鉑金玩家

Kkbank 發表於 2021-10-28 04:45
好似不太好....可以睇睇威廉SIR介紹 SETTING...(我裝修前睇左成星期)

https://post76.hk/thread-208567- ...

👍以前玩天龍amp有睇,不過佢係話疏化貼牆先擺左右

鉑金玩家

定好晒穿喉方案,全部用25mm喉,因為師傅話32mm喉藏地下有機會地台會高咗。左置橫跨咗走廊,做咗兩條喉藏2條線biwire+十仔線。
前牆有兩條獨立電線,共三個孖蘇,用power lab底盒。

hdmi線參考lego_cyris師兄做法做方槽+生口,希望之後換到啦。同埋日後要加隻十仔係後面都得

經地下分別左右各一暗喉,每邊穿4條線(surround+3隻atmos),希望夠粗過啦

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
Kkbank + 10 恭喜哂Ching
根本英俊 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Kkbank 發表於 2021-9-30 16:27
大裝可考慮5.1.6 , 地下5隻最好同一品牌同一系列, 天空4/6都係同一品牌, 天空用JBL control X, 平靚正 ...

師兄~你後面天花嗰對算係TM定RH?

因為我梳化都貼牆~諗緊係咪都係好似你咁擺就夠~
TV: Sony A80J
AV AMP: Denon AVC-6700H, Emotiva XPA-5
2 Ch Amp: Creek 50CD
CDP: Creek 100A
DAC: Teac NT-503
F: Focal 726
C:Focal 700cc
Sur: Mirage OS3
FH: Scandyna Micropod
RH: Mirage Nano Prestige
TM:

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rs280t 發表於 2021-12-8 17:32
師兄~你後面天花嗰對算係TM定RH?

因為我梳化都貼牆~諗緊係咪都係好似你咁擺就夠~ ...

我係SET做RH ...(TM 係前少少果對).....
我SETTING時係梳化前放一張電腦椅,用電腦椅當係皇帝位做Audyssey SETTING,平時睇普通片就坐梳化,效果都OK,要睇大片或好D效果就坐電腦椅