設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nighos

[請教] 嚟緊裝修,5.1.4 atmos 擺位同線材請教 更新: #38藏線

銀級玩家

nighos 發表於 2021-9-30 14:23
前後置問題不大,基本上符合Dolby 既30度/110度擺法
唯獨是atmos 擺唔到後置再後的位置 ...

唔一定擺到後置再後位置既, 水平向上30度至55度都得.
最主要都受環境限制, 好難擺到完美既.

詳細圖:
https://www.dolby.com/about/supp ... peaker-setup-guide/

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Kkbank 發表於 2021-9-30 16:27
大裝可考慮5.1.6 , 地下5隻最好同一品牌同一系列, 天空4/6都係同一品牌, 天空用JBL control X, 平靚正 ...

最緊要⋯最緊要⋯最緊要⋯兩件事
1.獨立電源要做好,勝過你日後加補品
2.入牆的訊號線喇叭線位置必須考慮清楚,美觀的話太座的接受程度也會高很多

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Kkbank 發表於 2021-9-30 16:27
大裝可考慮5.1.6 , 地下5隻最好同一品牌同一系列, 天空4/6都係同一品牌, 天空用JBL control X, 平靚正 ...

👍咁樣都幾好,玩埋dtsx

鉑金玩家

Kkbank 發表於 2021-9-30 17:04
最緊要⋯最緊要⋯最緊要⋯兩件事
1.獨立電源要做好,勝過你日後加補品
2.入牆的訊號線喇叭線位置必須考慮 ...

Thx
打算做兩條獨立電,一條駁投影+十仔+牆插備用,一條直駁牆插比amp,咁樣夠唔夠呢?
另外獨立電箱其實有無用?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nighos 發表於 2021-9-30 18:30
Thx
打算做兩條獨立電,一條駁投影+十仔+牆插備用,一條直駁牆插比amp,咁樣夠唔夠呢?
另外獨立電箱其實 ...

如果你有預算,搵獨立電嘅公司幫你搞,就唔使煩,如果想慳皮啲,就要自己買材料,比裝修師傅幫你跟,但係細節上你要清清楚楚,因為佢唔明發燒級嘅佈局。

長遠來講,最基本兩組線,(兩組線可以一開2或者一開4)第一組用啲靚啲嘅材料,準備發燒級兩聲道,用到銠白金之類
第二組可以用平少少俾AV產品同埋其他野,例如路由器TV box等等

高級玩家

我都嚟緊裝修 不過我個廳得 8呎x9呎 樓底10呎 plan緊5.1.6

ching畫圖用咩app畫 好正啊個plan

鉑金玩家

AshojuNgau@G 發表於 2021-10-1 18:22
我都嚟緊裝修 不過我個廳得 8呎x9呎 樓底10呎 plan緊5.1.6

ching畫圖用咩app畫 好正啊個plan ...

sketchup 好易用

鉑金玩家

Kkbank 發表於 2021-9-30 20:55
如果你有預算,搵獨立電嘅公司幫你搞,就唔使煩,如果想慳皮啲,就要自己買材料,比裝修師傅幫你跟,但係 ...

打算用灰武士3.0,仲貴過條喇叭線好多.....已經無乜budget

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nighos 發表於 2021-10-2 11:53
打算用灰武士3.0,仲貴過條喇叭線好多.....已經無乜budget

坦白講,考慮下舊p ,平靚正,留budget 去其他地方

單支單芯,4mm ,唔會灰武士差,價錢十分一

鉑金玩家

Kkbank 發表於 2021-10-2 16:17
坦白講,考慮下舊p ,平靚正,留budget 去其他地方

單支單芯,4mm ,唔會灰武士差,價錢十分一 ...

請問舊P邊度仲有貨?見早幾年d師兄想買已經搵唔到
同埋其實整多個獨立電箱係咪好大分別?舊電箱留兩個位俾獨立線得唔得?