設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 影音小編輯

[主題新聞] (劇透討論)《22世紀殺人網絡4 : 復活次元》上映首日速評

黃金玩家

正宗球迷 發表於 2021-12-27 21:26
有網上講, 話呢集導演, lana本身都唔想再拍, 話華納成日叫佢開, 最後要玩到爛佢, 又話部電影內有對白係暗諷 ...

仲算係暗諷? 明到出晒面啦.

黃金玩家

有幾個SHOTS我想問:

1. NEO有出現過兩三次, 佢老年光晒頭的樣子, 即係代表咩? 佢係MATRIX的假世界內已經係60歲以上?
2. TRINITY 係CAFE跟NEO傾計時, 玻璃枱面反映出佢的樣子係金色頭髮及面相都係另一個人. 咁即係代表, 跟本佢個TRINITY樣, 只係"NEO想見到呢個樣, 所以眼前的人就係呢個樣了" 咁?
3. BUGS當初見到光頭NEO想跳樓, 但後來無交代點. 我想問, 呢個"正常世界"內, NEO有咩可能無傷無死, 而只係須要去睇"心理醫生"? 照計無斷手腳, 都有排訓床吧?

黃金玩家

oyama 發表於 2021-12-28 10:10
仲算係暗諷? 明到出晒面啦.

其實華納點樣可以迫到人拍片? 開部戲都要錢, 個導演除非同華納簽左約要拍幾多部先完約, 同時又唔可以拍到太爛.

好似garfiled既蜘蛛俠, 唔少人想拍埋第三集, 因為太差唔開. 呢家華納就想再下一城過左咁耐都要拍, 又唔算比足錢, 個導演可以咁樣受制.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

oyama 發表於 2021-12-28 10:16
有幾個SHOTS我想問:

1. NEO有出現過兩三次, 佢老年光晒頭的樣子, 即係代表咩? 佢係MATRIX的假世界內已經係 ...

佢哋係新Matrix內嘅樣係會不時被系統改變,Neo有過光頭佬樣而現時就係灰長髮大叔,Trinity現在就係那個金髮師奶樣,係為咗令佢哋無咁易被發現仲存在係Matrix內,而你其實係在上帝視角先會見到佢哋真身樣,如你身在Matrix內會見到佢兩個一直係大叔同師奶樣

而Bugs 初次見Neo係光頭佬時其實果時Neo係覺醒過,Bugs後來話番比佢知佢當時係行出咗空中無跌落去,所以覺醒咗Bugs自己,之後係Neo被Analyst捉番改佢樣做宜家個灰長髮大叔reset記憶再密切監察狂要佢食blue pill

黃金玩家

正宗球迷 發表於 2021-12-28 10:19
其實華納點樣可以迫到人拍片? 開部戲都要錢, 個導演除非同華納簽左約要拍幾多部先完約, 同時又唔可以拍到 ...

我唔會覺得 "用支鎗指住要拍電影" 呢樣野係香港發明囉.

做得偏門, 錢點來點去, 其實好多學問. 我睇戲就只得到佢地整個過程其中一樣野姐.

黑鑽玩家

有點失望+1

自己同其他幾個分別有入場睇嘅朋友都一樣,前半段都瞓左幾次,捱過左中段打後會好 d ~
個人覺得唔係爛片 但與前作比較確係失色不少,冇睇都唔係咩損失 ~

星級玩家

個人是Matrix 大粉, 看完後真心的: 失望!
1) Matrix 系列是有好多新技巧, 情景同鏡頭令好多電影同遊戲作參考.e.g: Bullet time, 功夫對打, 大堂槍戰... 等等 Matrix 4 Sorry... 沒有, 連音樂都好多用返舊的...
2) 看完就明白點解2位要角為什麼不參與電影. 不少人物(無啦啦)出現同(無啦啦變成X的)情節我都是只有同一個反應: 攪咩啊大佬? 錯曬.
3) Writer由兩兄弟, 變兩姊弟, 最後兩變為姊妹, 那是你個人的自由, 這不是重點, 弟弟, sorry是妹妹沒有參與電影係都有唔少原因 (補充少少其實Morpheus是在遊戲情節已被殺死, 可能是其中一點妹妹已經覺得唔想再參與新的Matrix) , 但點解要令這電影變成女權當道,  重中之重的角色? 令人費解...
4) 你打到個PK幾傷無限回復再無限打都好, 佢係機器同可能只係Program Project出來, 係唔會疼的...
5) 有一個日本朋友看完後對我說: 見到日本的景: XXX, 佢話錯曬
6) 大佬, 夜晚人追車的一段, 人樣見唔到唔重要, 重要變左Zombie片... 又係錯曬 (可能有機會比911事件的美國人罵)

可取之處
1) 我覺得劇情是沒有問題的, 電影中超多Flash back, 我不知是否向之前Matrix 1-3 致敬, 亦可能是像機器的目的令Neo產生精神問題的元素, 亦成功令我都有多少感受到Neo能成功被控制的原因, Keanu的情感戲做得好好
2) 最重點係看完4後令好多人想看回1-3

最後我猜應該會出像AniMatrix或遊戲會詳細講返Matrix 3之後的故事同背景, 如果有應該都等要看碟算了.