設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[主題新聞] (劇透討論)《22世紀殺人網絡4 : 復活次元》上映首日速評

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

坦白講,作為Matrix迷幾失望!.說用舊畫面懷念反增加這集負擔!說重新上路故仔又走不出舊有框框!打鬥場面更是相形見絀!

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 同意

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

solidsnaker 發表於 2021-12-25 09:51
坦白講,作為Matrix迷幾失望!.說用舊畫面懷念反增加這集負擔!說重新上路故仔又走不出舊有框框!打鬥場面 ...

十分認同。

黃金玩家

單睇海外個票房估計輸比蜘蛛俠, 院商留比蜘蛛俠搵多幾場好過.

講番matrix. 我未算係粉絲, 不過都重溫番3集先, 頭3集感覺都好連貫, 個尾完得好好. 4集出左黎, 好多畫面好場景都係玩回帶同重播舊片,
角色既衣著同場景係冇左頭三集個種冷, 唔知係唔係要追上現代感.
故事只係重覆地做番三集既野, 再加勇救trinity, 而morpheus同smith人換左,連重要性同地位都弱化左, morpheus冇啦啦變左一粒粒既人,
同時到入左虛擬世界時, 冇左領導地位, 變左比呢集個女主bugs做帶領. smith仲只係一個過下場咁既角色.
動作畫面冇左八爺, 叫做盡量跟番個套路, 冇乜驚喜, 奇哥既neo下下用力牆化解, 唔知同年紀大左有冇關.

個人會將呢部戲睇完就算, 唔歸類做matrix系, 始終有個完美ending好過呢加用呢個模式重開.

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

正宗球迷 發表於 2021-12-25 18:04
單睇海外個票房估計輸比蜘蛛俠, 院商留比蜘蛛俠搵多幾場好過.

講番matrix. 我未算係粉絲, 不過都重溫番3集 ...

睇完後, 我喜歡了Bugs (李玉)

原來 iron fist 都係佢住女主.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

超劇透影評,還未入場看片的請不要觀看!!

假期終終於睇了呢套電影,老實講係有啲失望,太多flashback,同埋舊前三集的insert,令到故事未能完全投入,而且故事走向亦都比較沉長,如果有第二第三集希望可以真的有一些突破,雖然最美的結局都有一點點令人振奮,但如果相比起蜘蛛俠的那些“真興奮“,這個就變得比較平凡乏味了。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

oyama 發表於 2021-12-25 21:23

呢個我認同既,但唔知點解好小見佢既訪問。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

正宗球迷 發表於 2021-12-25 18:04

講番matrix. 我未算係粉絲, 不過都重溫番3集 ...

最痴線係agent smith個定位,唔知想點
當年matrix神在好多未出現過既鏡頭特效加劇本,呢套直情大大聲話比觀眾聽“係呀我係富二代,吹咩”,零新特效
完全覺得係一堆 matrix fans 水華納出錢後寫/拍套野出來自我打飛機,同二世祖叫老豆打本開間主題pub冇分別

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多毛肥 發表於 2021-12-27 13:03
最痴線係agent smith個定位,唔知想點
當年matrix神在好多未出現過既鏡頭特效加劇本,呢套直情大大聲話比 ...

早年睇 Independence Day 2 有師兄上述的感覺。

但就覺得Matrix Resurrection 未去到呢個程度。

黃金玩家

oyama 發表於 2021-12-25 21:23

黎緊佢都有幾部戲有份, 權力遊戲原來佢都有, 我記得個幕, 但係佢冇唔算出.

呢個bugs角色, 直接由morpheus帶住出黎好過突然變領導身份出場, 不過呢集個玩法都唔係正路, 冇乜必要深究.

黃金玩家

有網上講, 話呢集導演, lana本身都唔想再拍, 話華納成日叫佢開, 最後要玩到爛佢, 又話部電影內有對白係暗諷, 唔知真唔真.