設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] 馬仔會唔會出新amp?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-9-29 23:53
網速夠加上耳機質素好, 的確可以用呢個方法去試效果, 不過配搭上就不能盡信, 始終揀歌上可以做手腳。

YA ...

明白了

除左睇演唱會, 我都會聽cd

我依家部BDP 係陳年的PHILIPS 9700, 如果換機,  諗住換SONY  UBP-X700/BM 4K藍光機

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... layer/p/BP_11737067

yamaha avm 的分析力高, 如果到時聽cd, 我用sony bpd 經hdmi 線去yamaha avm a6a 粒 decode 可以嗎?

定係用返philips 9700 or 買部入門cdp 做decode 會好d?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-9-29 23:53
網速夠加上耳機質素好, 的確可以用呢個方法去試效果, 不過配搭上就不能盡信, 始終揀歌上可以做手腳。

YA ...

我見AVLIFE 間唔中 B&W 的喇叭會做特價, 對上果次係七月左右, B&W 704s2 賣二萬左右, 之後賣返正價
但最近b&w 又做特別,  704S2 賣返二萬蚊,
B&W 704 S2 + HTM72 S2 都係二萬六左右, 而YAMAHA A4A 要二萬一蚊, 所以依家想調轉, 入左喇叭先, 日後YAMAHA AV AMP 跌價先入......XDXDXD

https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 90159961860E26D07D0

https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 1905598815D9B896FE1

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-10-3 22:12
明白了

除左睇演唱會, 我都會聽cd

除非用旗艦級4K機, 否則點都係買多部純CD盤聽歌會靚聲d

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-10-3 22:18
我見AVLIFE 間唔中 B&W 的喇叭會做特價, 對上果次係七月左右, B&W 704s2 賣二萬左右, 之後賣返正價
但最 ...

依家想d AMP跌價都幾難, 除非要清舊貨, 好似之前AV奶要轉8K天龍, 就減價清走部份4K天龍, 否則真係有排等。Y記經常有聖誕優惠, 不過官方同街舖可能有d唔同, 到時一定要再格下價。

喇叭有冇去友誠睇過?買多件野有時分分鐘仲平過d連鎖店。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-10-4 08:11
除非用旗艦級4K機, 否則點都係買多部純CD盤聽歌會靚聲d

明白了
我部電視只係49寸sony 電視,同埋唔係咁執著畫面的立體感, 層次感和detail, 所以應該都唔會去追求旗艦級4K機

反而好執著色彩,所以我好鐘意用sony 電視,因為我睇演唱會多,sony 電視出人的膚色好自然,而 trinitron 出舞台燈光果種粉紅色, 藍色和紅色都好sharp

如果依家部philips 9700 壞左,可能會入呢部sony bdp 和馬仔cpd 算了,加埋都係5k 左右XDXDXD

SONY 索尼 UBP-X700/BM 4K藍光機
https://www.fortress.com.hk/zt/p ... layer/p/BP_11737067

MARANTZ 馬蘭士 CD6007 CD機
https://www.fortress.com.hk/zt/p ... layer/p/BP_12192206

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-10-4 08:24
依家想d AMP跌價都幾難, 除非要清舊貨, 好似之前AV奶要轉8K天龍, 就減價清走部份4K天龍, 否則真係有排等 ...

我依家用陳年的onkyo sr707 推jbl E30 前置+JBL EC25 中置
當起AV AMP 度SET 80HZ - 100HZ時,個中置出的人聲好古怪,好似壓低左個,無哂動態,睇演唱會時聽唔清歌手唱乜
但如果SET 120HZ ,人聲立即出返黎,動態有返,會自然好多,但其實個JBL 中置的SENSITIVITY 係90dB, FREQUENCY RESPONSE 係50HZ-20KHZ ,所以應該都唔算推

但如果用ONKYO SR707 推B&W 704 S2, 好難想像個效果係點

其實我唔等住用,咁唯有特X'MAS TOM LEE 減價先去入YAMAHA  AV AMP A6A

唔該哂師兄!

好少起友誠買野,因為以前MD 年代,起友誠問多兩句都會比SALES 串, 水貨當行貨賣
對JBL 以前都係起JBL專門店(當時代理係TODAY AUDIO), AV AMP 就係泰林和FORTRESS 買過, MK SUB 仔就起代理米音買

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-10-5 23:31
我依家用陳年的onkyo sr707 推jbl E30 前置+JBL EC25 中置
當起AV AMP 度SET 80HZ - 100HZ時,個中置出的 ...

睇戲一定冇乜問題, 聽歌就將就下啦~