設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[Soundbar] Sony HT-A9 超詳評測不同環境效果!

進階玩家

KAMING@G 發表於 2022-2-11 23:41
終於收到貨,啱啱試完似乎DTS x surround 效果好過sound mode, 震撼好多 ? 唔知其他師兄有冇同感
另外唔知 ...

師兄,我都收貨了,安裝完後只按Cinema Mode, 已經十分出色,無論包圍感和天空聲道,小弟用Apple TV 播放神奇女俠,效果超乎想像的。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 恭喜哂Ching

查看全部評分

專業玩家

StephenCha@FB 發表於 2022-2-12 08:35
師兄,我都收貨了,安裝完後只按Cinema Mode, 已經十分出色,無論包圍感和天空聲道,小弟用Apple TV 播放 ...

用sound mode睇extraction 直升機的確係聽到天空飛過 ,
如果用左DTS X 就冇左atmos 效果, 變咗dolby audio 但surround 感又似乎好d
今晚收工又再試😊試吓調下音場高低設定睇下會唔會有影響

黃金玩家

生爸徍 的 youtube 對呢款SONY有好doubt. 大家有無睇過, 同意佢講嗎?

星級玩家

oyama 發表於 2022-2-13 14:37
生爸徍 的 youtube 對呢款SONY有好doubt. 大家有無睇過, 同意佢講嗎?

佢只係對 HT-A9 挑骨頭
對其他model 冇咁苛刻
同埋唔知點解成日講冇咗實體中置咁
所以已經對佢嘅YouTube 冇咩興趣

銀級玩家

講野太負能量 D 料都講錯曬點會冇APP校,點止場地有分別咁簡單因數

高級玩家

KAMING@G 發表於 2022-2-12 12:14
用sound mode睇extraction 直升機的確係聽到天空飛過 ,
如果用左DTS X 就冇左atmos 效果, 變咗dolby au ...

Excuse me sir.
How do you live with only 1 HDMI input. with the A9...

i mean.. i have a Media player, Xbox1, ps5 .....

and my TV does not support surround sound by pass...

so i need to buy an HDMI switch?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

oyama 發表於 2022-2-13 14:37

佢只係去現場罪大store試,啲store係效果差,因為都唔知有無cal好過,我見好多人屋企cal完都話效果得

鉑金玩家

生爸徍 既影片當笑片睇完就算, 唔駛太認真,
佢又無得借到 D SOUNDBAR 返去試,
好多環境因素會影響到出黎既效果~
大王就唔同, 試親機都有部機係手, 唔係靠吹~

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 雪兄過獎了!!

查看全部評分

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

進階玩家

近期轉咗用HT-A9 (4個月) + SW5 (兩個月)
想分享少少體驗,亦希望小瑟兄同各位師兄可以俾啲setting 上嘅建議🙏

《配置》
電視係A90J (65”),所以駁埋S-Center
A9 core 嘅eARC 就駁咗PS5 (其餘喺TV 嘅HDMI 都係駁Switch/ TV box 等,冇其他player)
除咗mapping外,有乜特別cal 啲setting (都係sound mode 同DTS X 之間轉下咁)
前置兩個speaker 就掛咗喺電視兩邊,SW5 就擺左下角
後置兩個就同梳化平排貼牆掛起,高度係坐喺度耳仔水平
電視同梳化距離大約12尺
Wi-Fi 行mesh 用Netgear Orbi 753,主機喺梳化左側(近左面後置喇叭)

《睇戲打機》
早排打Horizon Zero Dawn 2 喺森林場景搞到我以為屋企天花(梳化電視中間位)有條蜥蜴喺度叫
定位好準同分明
近排睇咗Netflix攻殼2045第二季,尾嗰幾集啲聲效好突出
包圍感 + 天空聲好正
S-center 中置聲效都ok

之前齋用4條音柱嘅表現都唔錯,但當然Bass 會差啲
而家有埋SW5 加持就完全冇問題,力水絕對足以震褲腳

《聽歌》
喺Apple Music stream 啲無損壓縮歌(e.g. milet’s Seventh Heaven; jam (with iri)) 嘅效果都幾impressive, 有啲位啲聲會升咗上天花連都有,包圍感唔錯
可能支援360 spatial audio 嘅app 會有更佳效果
(A9有送三個月試用,但未試)
不過airplay 聽歌時唔會出到電視嘅s-center, 感覺上中置人聲比起有實體soundbar嘅系統確實弱啲
(唔知有冇得校? 定係其他app支援? 請指正)
試過同步airplay 埋電視櫃中間隻HomePod Mini 好似有改善🤣

《聲效》
Sound mode 感覺上最平均
但中置人聲好似會唔多夠
有冇師兄可以指點一下DTS X / Dolby Virtualizer 嘅分別
而家多用DTS X,睇戲人聲好似出啲

《連線》
呢四個月嚟,睇戲打機從來冇遇過斷線問題 (或者行3頻mesh少啲干擾?)
爆音就唔多覺,但用airplay聽歌(connection 音質優先)偶爾會播播下停咗 (以前用JBL 都會咁)

但用HomePod mini (放喺電視櫃正中)播就從來都唔會咁
所以應該唔係Wi-Fi 嘅問題

暫時遇到最大嘅bug係 試過兩次airplay聽聽下歌未停隨即開電視睇新聞時,可能software 有嘢撞
A9冇聲出(但嗰系統係正常著哂,全綠燈已連線),有次reset 咗A9就ok, 但近排呢次reset都唔得
睇Netflix/ Apple TV/ 打機就冇問題。
希望日後software update 可以進一步改善

《外觀》
四條音柱唔係純白,係米白作淺灰,質材似佢啲相機body磨砂手感,相信唔易變色
由於屋企白色做主調,所以睇落幾順眼
老婆就炸型,點解嗰十仔唔係一樣米白色🫣

總括嚟講,睇戲打機用A9 配Sony 電視應該可以滿足哂一般用家需要,尤其係嫌煩唔想拉線嘅,呢套系統嘅setting同介面絕對係user friendly
Dolby Atmos 效果比起之前用咗年半嘅JBL Bar 9.1高幾嗰層次
如果主打聽歌嘅,要考慮嘅中置人聲表現確係比起sound bar 如Ambeo 弱
相信令各位最猶豫嘅係連線問題,但呢個確實好視乎環境/Wi-Fi 密集程度,亦都有機會由software update 再作改善
希望上述嘅觀察可以俾到大家少少有用嘅資訊🙏

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Chunchiu + 10 + 10
flagship + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
rockyw + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
極地雪 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

科林玩家

By on