設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[黑膠] 可能是最平的Hi-End入門 : Vertere Phono-1 MKII

1萬

白鑽玩家

老而不

nippon 發表於 2022-1-26 21:24
師兄請問你現在介紹的Vertere 同你之前介紹的Pro-Ject rs phono ,邊個好d!

兩部機都有d地方似樣 , 不過係兩種口味。
Vertere 的細緻度高密, 機械性感覺重一些, 但就多一點hi-end 的感覺
Project的多返少少音樂感, 背景靜少少, 踏實一點。

不過而至今我都係最鐘意Rega Aria phono.

但我建議你要親自去聽過先, 始終要睇你口味如何。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2022-1-27 07:56
Vertere 的細緻度高密, 機械性感覺重一些, 但就多一點hi-en ...

請問你可否告知大約兩部機分別幾錢!唔該!

1萬

白鑽玩家

老而不

nippon 發表於 2022-1-27 09:40
請問你可否告知大約兩部機分別幾錢!唔該!

如果你有留意Project那台已是幾年前舊代理時代的事, 太久遠實在記不起, 至於新價我真的不知道。

Vertere 就在加價前是10K左右。 今年好多器材都加了價, 你最好去親自問。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-1-27 13:12
如果你有留意Project那台已是幾年前舊代理時代的事, 太久遠實在記不起, 至於新價我真的不知道。

Verte ...

師兄,有事請教,本人全set 係Naim gear!如果配phono amp 應該用返Naim 嘅stage line/super stage好?因為本人從未玩過黑膠,現在pat pat 痕😅,因最近上網睇到部Vertere DG-1好似唔錯,簡簡單單如果配埋你所入手嘅同廠phono amp會唔會效果更加好?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-1-27 07:56
Vertere 的細緻度高密, 機械性感覺重一些, 但就多一點hi-en ...

樓主師兄你好,我都係用緊Vertere Phono 1 MK2

之前用MM頭,Capacitance 同resistance 都無乜理,分別用430pf and 47k. 。但而家轉咗個MC頭就唔知點set

因為我個頭只有講佢係output level 0.4mv/1kHz,impendence 7Ω/1kHz。唔識點對應個phono 的capacitance and resistance. 理論上係點set 都有聲,但會影響到高低頻,所以想問下師兄有無用MC頭,你點set?網上討論都唔多

最後就係佢個gain真係比較細,用MM無事,但MC就細,,已經用最大gain,但聲音上好似少咗D Punch咁。謝謝

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

toywoof 發表於 2022-7-19 10:15
樓主師兄你好,我都係用緊Vertere Phono 1 MK2

之前用MM頭,Capacitance 同resistance 都無乜理,分別用 ...

師兄你用邊隻mc頭,多d資料spec,才可大家研究吓。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

toywoof 發表於 2022-7-19 10:15

之前用MM頭,Capacitance 同resistance 都無乜理,分別用 ...

其實真係視乎音質喜好去選擇,吾起hum就得
如果啲制放晒起面板可隨意選擇,就會好容易聽到聲音變化
啲制起機底就應該好難比較
好似電容對MM重要,阻抗對MC重要
選擇建意唱頭說明書有寫
一般是load x10
7ohms比我會先揀100 /0.22

銀級玩家

nippon 發表於 2022-7-19 14:53
師兄你用邊隻mc頭,多d資料spec,才可大家研究吓。

我用緊HANA ML

Spec 大概如下

Output Level        0.4mv/1kHz
Output Balance        <1dB/1 KHz
Trackability        70 µm/2g
Channel Separation        30dB/1kHz
Frequency Response        12-45,000Hz
Impedance        7Ω/1kHz
Suggested Load Impedance        >100Ω

銀級玩家

billy3310 發表於 2022-7-19 16:11
其實真係視乎音質喜好去選擇,吾起hum就得
如果啲制放晒起面板可隨意選擇,就會好容易聽到聲音變化
啲制 ...

師兄你好,就係個SETTING 好煩,要反轉部機啪制。所以真係無耐性每格去試。而家用緊0.47uf, 220ohm。聽落係無太大問題,只係想睇下各位高手點set,我可以參考下嚟試,唔該哂