設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠] 可能是最平的Hi-End入門 : Vertere Phono-1 MKII

1萬

白鑽玩家

老而不

hkfrankie2000 發表於 2021-10-17 15:36
喺咪High Gain Version會大聲d🤔

High gain係大聲d.
我現在都已調高左個gain, 甘樣就算細vol 都清楚少少。

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-10-22 07:53
大師兄前排話玩藍芽喇叭,簡簡單單算 轉頭又買新野玩~哈哈  恭喜!!

係想買Bose 果隻
之前去到專門店問 就話要留名排隊,真係誇張, 同H牌手袋一樣。
後來行星際發現入面近乎間間都有現貨

我真係唔太識現在的生意係點做。
專門店叫似等派貨時, 普通鋪就有現成的,
甘我就不如遲d先

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-10-22 08:16
係想買Bose 果隻
之前去到專門店問 就話要留名排隊,真係誇張, 同H牌手袋一樣。
後來行星際發現入面近乎 ...

如果有源喇叭 或者上網買會平D~

我見係電腦討論區有好多師兄都係外國買~ 平3/1有多   

有D做特價仲平香港一半~              你或者上去thomann.de睇下有冇岩~

我見好多人放係電腦台聽歌或者細客廳仔  都買對ADAM 加個USB解碼電腦播歌   或者買個入門串流器播歌~一個電話控制曬~  

BOSE 我見D喇叭都要幾千蚊~   你係買好似SOUNDBAR 類似藍芽喇叭定係一對呢?

如果買一對 好似上去thomann.de買對有源加個國產解碼有藍芽功能質素好D 又抵玩~

我經常見到好多電腦友  買Adam T5V   Adam T7V   KRK Rokit RP5 G4 加個解碼 串流機播歌

幾千蚊 真係幾抵玩~

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-10-22 20:42
如果有源喇叭 或者上網買會平D~

我見係電腦討論區有好多師兄都係外國買~ 平3/1有多   

thomann.de 我有上去看過, 在淺探錄音技術的時候去過. 最新也在 平民區裡說了一些見解.

看中的是Bose Smart Speaker 500, 不過毫就是因為香港的專門店真是太奇怪了, 所以先停一下.

如果是一定要買有源喇叭的話, 我一定會買Genelec 的monitor speaker.
至於的聲音是很在乎於preamp 如何.  暫時rega的 Elicit R 是有有pre-amp out, 不過感覺上不太合適.
如果要換就想連amp都一起換了. 這樣開支很大.

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-10-23 07:11
thomann.de 我有上去看過, 在淺探錄音技術的時候去過. 最新也在 平民區裡說了一些見解.

看中的是Bose S ...

你是 化繁為簡~ 還是增加一套簡單音響呢?

Bose Smart Speaker 500 我看他只是藍芽喇叭~ 應該跟一般有源喇叭音質點距離~

Genelec 係比較好 價錢都係比較貴 最平一對網店賣近5K左右   還要買前級~  跟一件頭Bose Smart Speaker 500  3K多 售價 也差很遠~

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-10-23 09:35
你是 化繁為簡~ 還是增加一套簡單音響呢?

那個是一個好問題, 也是我面對的事。
我對現在系統的聲音是滿意的, 只差左想不想再大換一次。

Bose 那個我是沒問題的。 取而代之的會是Name Atom , 那麼我至少可以留現在的喇叭。 , 但如果是nain 就又要換naim 的線材, 開支也是不細

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-10-23 09:57
那個是一個好問題, 也是我面對的事。
我對現在系統的聲音是滿意的, 只差左想不想再大換一次。

你是說NAIM ATOM嗎?   

如果Bose 只是方便 聽歌的確是不錯~  

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-10-23 10:25
你是說NAIM ATOM嗎?   

如果Bose 只是方便 聽歌的確是不錯~

是的,
聽過Atom ,  方便真是的. 只是值不值那個價位....

所以大方向還是Bose 了
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-10-23 18:59
是的,
聽過Atom ,  方便真是的. 只是值不值那個價位....

如果玩Atom 根本同rega elicit r 比係降給....而且只是比較細部,串流合拼機,

只係少一部串流機位置  仲要另外比多D錢 去降級~

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄請問你現在介紹的Vertere 同你之前介紹的Pro-Ject rs phono ,邊個好d!