設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: art911

[討論] " Class D " 是不是个丢人的名字?

黑鑽玩家

art911 發表於 2021-8-11 12:54
午安!大师见笑了,高人始终是大师啊!

唉!cry....... 其實 我真係唔係乜嘢大師! 我只係一名初哥! 所以我好想改返個名, 不過改咗啲friend又唔認得, 又好似好無謂好奇怪咁樣! 我鍾意你哋叫我 一休兄 多d!
其實因為我哋嗰陣時年代, 互聯網冇咁發達, 啲人都係比較單純, 啲網名 都係亂咁改, 又超人迪加, 又hello Kitty, 咁啱電視機做緊一休和尚, 就改咗呢個咁嘅名! 但係去到呢個年代, 呢個名背負著好重, 好危險, 最慘我唔係真正嘅大師, 真係畀人笑到面黃! 但係大家又叫慣咗, 有時啲嘢真係整定

1萬

白鑽玩家

老而不

Class D 的出身寒微, 由電腦起步, 及不上A, AB 當年經不少人力計算和設計出來的“高貴”歷史。而 class D 的開發成本低, 廉價的型像在音響和玩家界有固定份量。

因此很容易看到某一代的hifi 友是不太接受這種用電腦弄出來的hifi 。 對一代以原子粒電聲學而玩家而言 , class D 是他們陌生的技術 , 也不太接受一個名牌老廠“用如此低廉的技術去賣那麼貴的機”。廠商也因為這問題而避忌用class D 這個名字, 盡最大可能都改名改字去避。

等下了, 當這代未接受的人變成歷史時,class D 應會接受了, 而且在那個時候class AB 的機應該都已退得七七八八。在有好次我已分不出AB 還是 D的聲音, 甚至除JR 之外, 還有Nuprime等等。
在我的角度看, class AB 是最值得淘汰的機種。 Class AB 的機器本身受用料和線路決定聲音, 這樣的話好聲的機可以因為成本變得很重而且可以是不必要地加重, 之不過同樣的聲音class D 已可以做到, 而且可以做得更好。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
toms110 + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
一休大師 + 10 + 10 多謝分享! 非常認同
art911 + 10 + 10 分析详尽,受教了!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

一休大師 發表於 2021-8-11 13:39
唉!cry....... 其實 我真係唔係乜嘢大師! 我只係一名初哥! 所以我好想改返個名, 不過改咗啲friend又 ...

叫一休大大,內地人稱大師為大大

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 哎喲

查看全部評分

黑鑽玩家

唉!cry....... 其實 我真係唔係乜嘢大師! 我只係一名初哥! 所以我好想改返個名, 不過改咗啲friend又 ...

一休兄,烦请多多指教啊!

評分

一休大師 + 10 + 10 yeah! 日後互相交流下

查看全部評分

黑鑽玩家

下午好!跟一休兄交流,不知为什么心内有不明的开心,也没有隔幕。能跟一休兄交流,是我的荣幸!另觉得一休兄有中神通(周伯通)的影子呢!日后多多交流,谢谢!😃👏👍

評分

一休大師 + 10 + 10 哎吔! 哈哈

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

大師

評分

一休大師 + 10 + 10 勁人兄你好!

查看全部評分

黑鑽玩家

等我拉返去個題目到先!

其實有人怕class D 我覺得好正常, 因為我以前自己都玩過, 未成熟嗰陣時, 真係有一啲缺憾! 所以我自己有一排都好驚, 但係科技同埋時代 都一路行緊, 有啲嘢想避都冇得避, 必需要放開心情, 接受一下新嘅事物, 可能仲會發現新大陸添

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀
art911 + 10 + 10 现实反映,刻骨铭心!

查看全部評分

黑鑽玩家

一休大師 發表於 2021-8-11 17:22
等我拉返去個題目到先!

其實有人怕class D 我覺得好正常, 因為我以前自己都玩過, 未成熟嗰陣時, 真係 ...

小弟罪过!把一休兄的内深心情套了出来,失礼了!

年初,小弟也是从朋友得知,朋友之友人用专业的音乐会用的D类功放在家推martin logan,作家中音响不得了。其后小弟也研究一番D类功放,也得了一些心得。

Hotel  California 现场录音是多年前的作品,其中也用到D类器材,继而制作及出版成CD。由此可见,D类器材是制作master过程中的一环,还是源头呢。如选得适当及配合使用的D类功放作音响,可以还原音乐制作人所制的音响啊!

以上是小弟的愚见,谢谢!

黑鑽玩家

art911 發表於 2021-8-11 19:29
小弟罪过!把一休兄的内深心情套了出来,失礼了!

年初,小弟也是从朋友得知,朋友之友人用专业的音乐会 ...

明白明白! 先多謝分享! 但係 佢錄制嗰個年代, 電視机連plasma 都未出, 原來已經使用緊D類! 估唔到 咁耐之前已經有

評分

art911 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

一休大師 發表於 2021-8-11 19:43
明白明白! 先多謝分享! 但係 佢錄制嗰個年代, 電視机連plasma 都未出, 原來已經使用緊D類! 估唔到  ...

先谢过一休兄的回复,这是1994的音乐会。
D类功放是在1958出生的呢。

評分

一休大師 + 10 + 10 多謝分享

查看全部評分