設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] " Class D " 是不是个丢人的名字?

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Jeff Rowland 825及925 用的是开关电源,也就是D类功放。为什么厂家和代理都隻字不提,应该是觉得这个名字太丢人了,因为D字母前还有A和B呢!而且还有其他大牌子也正在推出这些没有表明的D类功放,相信原因也是一样啊!D类功放不是一朝一夕的事,其中是用于音乐会、舞台等,是专业设备。在世界各地及香港也有人把这些专业的D类功放用于家中,因为价钱比大牌子的功放便宜得多了。便宜的D类功放,也可能迫使大厂家弃用 ( Class D )这个名字,因为不能把价钱提升到天价呢!

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我 用  Hi-End DSP 有源 Dyna ( Class D : 150W x 4 = 600W )

https://tw.my-hiend.com/dynaudio ... %E5%96%87%E5%8F%AD/
Z_我聽歌當然用五元萬Hi-End DSP有源Dynaudio啦_.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10

查看全部評分

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黑鑽玩家

xerxeshowie 發表於 2021-8-11 11:50
我 用  Hi-End DSP 有源 Dyna ( Class D : 150W x 4 = 600W )

https://tw.my-hiend.com/dynau ...

午安!对啊!D类一早也用於电脑音箱,非常的便宜,现也多了用於音响方面俗称有源音箱啊!另外D类表示的power,大多数是用2ohm时的watt数表示,这是要注意的。谢谢回复!多多指教!

黑鑽玩家

我都係用緊class D

我覺得A又好,B又好,D都好,50W又好,300W都好! 總之整得好, 呃到你就係最好! 玩耐咗, 其實好多數字嘢都係冇咩意思, 自己隻耳仔先係最準!

不過商品推廣泥計, 避重就輕 係在所難免嘅! 佢認為唔好嘅, 影響銷量, 就會隻字不提! 自己用乜乜電容, 乜乜火牛, 如果係出名嘅, 自然就會大大聲! 正常嘅!

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
art911 + 10 + 10 言之有理,深感教诲。

查看全部評分

鑽石玩家

其實有好多出名嘅Amp都係Class D。Class D唔一定差,Class A或Class AB都可以好差。要睇吓間廠整成點。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 非常認同
art911 + 10 + 10 绝对认同!

查看全部評分

黑鑽玩家

一休大師 發表於 2021-8-11 12:11

我覺得A又好,B又好,D都好,50W又好,300W都好! 總之整得好, 呃到你就係最 ...

午安大师!如能到大师家访,听听音响,今生无诲啊!

黑鑽玩家

art911 發表於 2021-8-11 12:34
午安大师!如能到大师家访,听听音响,今生无诲啊!

千祈唔好咁諗, 上到嚟你一樣會媽媽聲! 其實我同大家一樣, 都係永遠學習中, 唯一唔同, 就係我亂咁嚟, 誤打誤撞, 亂咁寫嘢 , 仲要係花心蘿蔔! 搞到好似好多嘢分享咁樣! 但係如果唔分享, 邊度引到啲高手出嚟? 咁就冇得偷師

黑鑽玩家

一休大師 發表於 2021-8-11 12:11

我覺得A又好,B又好,D都好,50W又好,300W都好! 總之整得好, 呃到你就係最 ...

午安!小弟也是用D类放大的,请问大师的音响所造的结像力怎样?能接近1:1吗?请形容一下,先谢过了!

黑鑽玩家

一休大師 發表於 2021-8-11 12:51
千祈唔好咁諗, 上到嚟你一樣會媽媽聲! 其實我同大家一樣, 都係永遠學習中, 唯一唔同, 就係我亂咁嚟 ...

午安!大师见笑了,高人始终是大师啊!

黑鑽玩家

art911 發表於 2021-8-11 12:52
午安!小弟也是用D类放大的,请问大师的音响所造的结像力怎样?能接近1:1吗?请形容一下,先谢过了! ...

我覺得我套機 結象力係麻麻地! 亦都唔會接近一比一, 而且都爭好遠嗰隻! 不過結象力末滿意 其實同D類功放無關, 因為今次我玩呢款 喇叭 個玩法係360, 如果向性比較強嘅喇叭 我覺得會做得好啲! 至於1比1, 喺我心目中 真係好難做到, 如果你有聽開真野, 其實就會明白! 就算好犀利嘅音響, 都只係能夠接近! 咁其實當然有好多關係, 就以信息量計, 一隻cd只係放到700mb, 咁可以有幾多嘢出咗嚟? 仲有功率 能量, 喇叭大細因素 同埋地方! 其實係好難, 我哋玩呢個遊戲, 只能夠盡量用方法 去呃自己隻耳仔! 唔能夠太過強求! 你想像一下, 擺套爵士鼓喺你屋企打, 仲要冇吸音棉, 如果真係出到一比一, 我諗唔使兩分鐘, 樓下管理處就上嚟

有時有空閒, 聽下啲真嘢, 咁自然會了解多啲, 就會發現 縮細擺喺屋企, 未必係一件壞事! 對於調節聲音, 亦都有幫助!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
art911 + 10 + 10 谢谢分享!

查看全部評分