設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Koigasumo@G

[Soundbar] 新手請教~

黑鑽玩家

usopp 發表於 2021-8-12 12:24
但係好可惜套旗艦唔夠人地套入門抽,其他唔夠膽講,我而家個房用緊e套衛星喇叭仔,細地方冇得輸,不過我 ...

Soundbar當然打唔贏amp啦~但如果真係揀bar的話, 直上旗艦一定最好。

當然用AV amp效果會好好多, 但始終低預算在選擇上就會受限咗, 要計算嘅野亦多咗, 不過既然呢位師兄想聽埋bar的意見咪順便講埋啦~

另外衛星喇叭係房用當然效果唔差, 但廳用的話, 除非地方好細, 否則成個聲場就會散晒, 聲音會唔紮實, 聽歌睇戲個結像效果亦唔好。

黑鑽玩家

Koigasumo@G 發表於 2021-8-12 12:01
想留個空間將來升多聲道的話, 就改買yamaha V4A或天龍X2700, 喇叭選擇不變, 只係要玩埋中置就要加多千零 ...

但以我所知, AV amp好似仲未搞到可用無線後置喎

星級玩家

NM0101 發表於 2021-8-12 14:13
但以我所知, AV amp好似仲未搞到可用無線後置喎

咁好似denon 嘅heos,或yamaha 嘅wx021果d唔係話可以做到嘅咩,定只係連soundbar先得嗎

鉑金玩家

usopp 發表於 2021-8-12 12:24
但係好可惜套旗艦唔夠人地套入門抽,其他唔夠膽講,我而家個房用緊e套衛星喇叭仔,細地方冇得輸,不過我 ...

師兄依套好正
想問師兄邊度買番黎?US AMAZON?
如果是US AMAZON 個SUB仔電壓問題點解決(110V VS HK 220V)

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2021-8-12 15:21
師兄依套好正
想問師兄邊度買番黎?US AMAZON?
如果是US AMAZON 個SUB仔電壓問題點解決(110V VS HK 220V) ...

Sorry,我仲未插着個隻sub,但係好似睇spec 行到220V,not sure,你要自己double check,我係US Amazon 訂,其實我一次過訂左兩set,行船,我1Set 我fd 1set,我set隻sub 比埋我fd,我fd 加多對r-41m做前置行5.2.2,之前Amazon 做$99一對,而家貴左
https://www.amazon.com/Klipsch-R-41M-Powerful-Detailed-Bookshelf/dp/B07FKH3VPV

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2021-8-12 14:10
Soundbar當然打唔贏amp啦~但如果真係揀bar的話, 直上旗艦一定最好。

當然用AV amp效果會好好多, 但始終 ...

我e套隻單元都有3.5吋,反而soundbar 有冇3.5吋真係唔知,要散我估soundbar都係半斤八両,起碼我隻高音有horn,不過套野除咗物理限制,完全冇下潛之外,人聲比想像中厚加實淨好多,不過都係果句,未出過廳玩唔知真章

鉑金玩家

usopp 發表於 2021-8-12 16:06
Sorry,我仲未插着個隻sub,但係好似睇spec 行到220V,not sure,你要自己double check,我係US Amazon  ...

謝謝
US99 蚊都好抵,同之前影音展某檔做的優惠價有得FIGHT
行到5.2.2的朋友是在廳度用應該好正

BTW師兄可否PM點樣可以行船?行左幾耐?

鉑金玩家

usopp 發表於 2021-8-12 16:19
我e套隻單元都有3.5吋,反而soundbar 有冇3.5吋真係唔知,要散我估soundbar都係半斤八両,起碼我隻高音有 ...

soundbar 都是用DSP黎加大自然個單元唔夠大同火牛唔夠大的問題

除非居家尺吋有問題,否則都是玩番書架喇叭/5.1SET 正好多

黑鑽玩家

Koigasumo@G 發表於 2021-8-12 14:54
咁好似denon 嘅heos,或yamaha 嘅wx021果d唔係話可以做到嘅咩,定只係連soundbar先得嗎 ...

Heos我冇用過, 但好似只係串番支援heos嘅藍芽喇叭黎聽歌用