設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] 新手請教~

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
主要打機睇BLUERAY同NETFLIX同聽歌等,今日行街時見到通利YAS 408+ WX 021一對5XXX,有冇師兄係用緊,同埋有冇咩好介紹,預算可以1萬內,見有D人介紹 擴大機加3.1,唔知邊樣好D,THQ

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果有地方, 當然買擴音機, 再配前中後置, 和超低音喇叭啦.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

對音質有少少要求, 都唔會買SOUNDBAR啦.

黑鑽玩家

1萬買SOUNDBAR可以玩到旗艦都得, 但如果玩amp的話, 只能全套入門野, 想好d就只能搵二手。

星級玩家

NM0101 發表於 2021-8-10 20:07
1萬買SOUNDBAR可以玩到旗艦都得, 但如果玩amp的話, 只能全套入門野, 想好d就只能搵二手。 ...

係呀...慢慢黎...我諗緊試玩玩入門AV AMP .....2.1或3.1...先,咁樣會唔會好過SOUNDBAR ,SOUNDBAR 考慮緊JBL 或者係YAMAHA 408+ WX021!我又諗要唔要試試SOUNDBAR 先,唔得再可以轉玩AVAMP!!!

黑鑽玩家

如果只係2.1或者3.1,咁就不如玩sound bar算喇, sound bar點都叫做有環繞效果.加兩隻環繞喇叭金錢有限,最麻煩係要拉線,如果好肯定唔會搞,聽歌又唔係好有要求,建議用sound bar.

星級玩家

Kowloonman 發表於 2021-8-12 08:25
如果只係2.1或者3.1,咁就不如玩sound bar算喇, sound bar點都叫做有環繞效果.加兩隻環繞喇叭金錢有限,最麻 ...

多謝指教,咁我可以去試聽吓睇睇邊隻啱自己

黑鑽玩家

Koigasumo@G 發表於 2021-8-12 04:03
係呀...慢慢黎...我諗緊試玩玩入門AV AMP .....2.1或3.1...先,咁樣會唔會好過SOUNDBAR ,SOUNDBAR 考慮緊J ...

如果玩amp的話yamaha N803+MISSION LX-2 MKII+MISSION十仔, 咁就聽歌,音樂串流,睇戲都冇問題, 只係冇得玩多聲道。但聽歌質素上會好很多。

想留個空間將來升多聲道的話, 就改買yamaha V4A或天龍X2700, 喇叭選擇不變, 只係要玩埋中置就要加多千零蚊, 咁將來想玩5.1/5.1.2都只係加喇叭就可以。

揀Soundbar起碼要7K以上有埋十仔咁先似樣, 但真係只夠睇劇或當取代電視喇叭。Soundbar勝在方便唔洗煩走線問題, 不過聽歌就得個响。

星級玩家

NM0101 發表於 2021-8-12 10:01
如果玩amp的話yamaha N803+MISSION LX-2 MKII+MISSION十仔, 咁就聽歌,音樂串流,睇戲都冇問題, 只係冇得玩 ...

想留個空間將來升多聲道的話, 就改買yamaha V4A或天龍X2700, 喇叭選擇不變, 只係要玩埋中置就要加多千零蚊, 咁將來想玩5.1/5.1.2都只係加喇叭就可以。

黎個正正係我個LIST 入面所想,同埋可以加兩個無線做後置會方便D...多謝指教

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2021-8-10 20:07
1萬買SOUNDBAR可以玩到旗艦都得, 但如果玩amp的話, 只能全套入門野, 想好d就只能搵二手。 ...

但係好可惜套旗艦唔夠人地套入門抽,其他唔夠膽講,我而家個房用緊e套衛星喇叭仔,細地方冇得輸,不過我未攞過出廳用

https://www.amazon.com/Klipsch-Reference-Theater-Surround-System/dp/B0779GRFWF