設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terry0087

[討論] Sony A80J vs LG C1 大大會點揀

鑽石玩家

rockyw 發表於 2021-9-16 03:43
都唔使hard sell
旺角地庫咁大間成哥電器,直頭劃曬兩個大區俾兩間泡菜,
咁大地方可以一部sony都無,就 ...

我都想講,上個weekend 出mk, 順便window shopping, 點知百老變風宅,只得lg n 3*, 仲要分開擺,點比較。之後走去斜對面百老,擺一齊的tv區竟然播1080的港片,人都din
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

直頭唔俾你比較, 只賣佣高既LG就對了

其實1080片都可以比較upscaling既.

鑽石玩家

krisho6666 發表於 2021-9-16 10:23
直頭唔俾你比較, 只賣佣高既LG就對了  

其實1080片都可以比較upscaling既. ...

問題就是部sony xr upscale 明顯蒙過部lg,sales 企係隔離就只話係係,完全冇去解釋(可能因為我樣衰,一睇就知只望唔買)
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

講開上年行過中原,放了lg cx 和panny hz 唔記得1000定2000,就咁望落去lg 暗位比panny 多少少detail

專業玩家

大舖好多都冇 sony, 有都擺下面,反而上星期上 sony 問A80J個價仲好過大舖

白鑽玩家

其實任何宣傳也是雙掌先拍響,冇單向,大規模新品宣傳非大舖自己可單方安排,包括陳列品供應,我覺得sony 市場部政策,宣傳資源放晒陳列室,展示情願在自己show room , 統一及容易控制,包括聲畫效果。

銀級玩家

allen89 發表於 2021-9-16 13:37
其實任何宣傳也是雙掌先拍響,冇單向,大規模新品宣傳非大舖自己可單方安排,包括陳列品供應,我覺得sony  ...

SONY都知道佣唔夠人高, 街舖唔幫佢SELL客, 唯有自己做.
其實都冇唔好.

LG commission高D, 我估sales set衰其他電視, 賣多D LG都好平常.
如果我做老闆就俾D客慢慢玩慢慢SET, 做長遠生意喇.  不過做sales冇此必要...

所以其實冇乜利益衝突既YouTuber既比較片都幾值得參考.  有主觀有客觀睇多D自己搵平衡點.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 50 + 50 認同

查看全部評分

鑽石玩家

krisho6666 發表於 2021-9-16 14:53
SONY都知道佣唔夠人高, 街舖唔幫佢SELL客, 唯有自己做.
其實都冇唔好.

sales 都睇客的,唔識的咪sell lg 3*, 呢d都唔會幾年換機。識玩的,佢地態度又會唔同,除時送多d野,博你有回頭

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

早前家中電視打柴, 2022年款就真係等唔到,
本來喺X90J同A80J之間揀咗A80J,
OLED會燒印就預咗, 不過最近睇Youtube評測,
A80J一去到睇波呢D有固定Logo,UI嘅場合,
部電視嘅ABL好快就會DIM暗個畫面,
想問下有冇用緊A80J嘅師兄分享下, ABL
係咪真係咁易TRIGGER到? 如果係都幾大問題,
本來都決定買A80J而家心大心細中...

高級玩家

akanishi 發表於 2022-1-11 10:28
早前家中電視打柴, 2022年款就真係等唔到,
本來喺X90J同A80J之間揀咗A80J,
OLED會燒印就預咗, 不過最近睇Yo ...

佢係會自己變暗,目的為咗保護部機冇咁易燒印,如果有電視台徽我諗大概5分鐘左右就會開始慢慢變暗,不過你一路睇住電視你又唔會覺得好明顯,希望幫到你