設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terry0087

[討論] Sony A80J vs LG C1 大大會點揀

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

哈哈人 發表於 2021-7-18 13:17
我覺得睇電影一定係OLED靚,但打機時間多就買返LED…..

多謝師兄意見

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tony019002 發表於 2021-7-19 09:35
LG有埋game optimizer, 又free sync又性
打機實好
如果係驚燒印

人就係貪心

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

issachar 發表於 2021-7-19 10:29
我對上一部 SONY A8F 用左兩年幾冇事... 我用黎做 mon 打 PC game 多...

睇完咁講又好似有返d信心考慮

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koo9726 發表於 2021-7-19 14:44
Cal完後完全係兩回事😂

Cal 完sony 靚d ? 我暫時睇A80J 真係有d位差少少

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

terry0087 發表於 2021-7-20 18:10
Cal 完sony 靚d ? 我暫時睇A80J 真係有d位差少少

LG😊🙏😊

鑽石玩家

terry0087 發表於 2021-7-20 18:01
我係打xsx & ps5
睇戲都佔一半😩

其實reviews 話某些地方優勝,都好視乎你睇唔睇到,又或者較弱的地方你接唔接受到
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

高級玩家

講畫面係sony靚啲, 打機流暢度就lg高啲, 因為如果要做到一個好嘅流暢度畫面就會爛d, lg知道就算佢放棄咗個流暢度畫面都唔夠sony揪, 所以直接做好啲個流暢度, 同埋唔係咁多人識得睇畫面, 同埋rtings 就唔好盡信, 上網睇啲台灣仔話佢有時資料出錯, email畀佢之後係有覆咗承認錯誤, 但都係冇改到網上面啲資料, 同埋佢啲評分你要撳入去仔細啲睇, 好似當pc mon用lg係高分好多, 因為佢可以揀嘅解像度比較多所以分數就會較高, 其實sony係畀好多冇用功能嘅評分拉低咗

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ahlam + 20 + 20 認同到一個點呀
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

我以前睇RTING評分同貪平買左部LG C8, 一直後悔都宜家...

當你用過MADVR, 就知LG輸響邊. (C9以上我冇實機比較過, 唔敢講)
行Dolby Vision, HDR都需要影像處理, 日系機唔係淨係Upscaling強既.

高級玩家

krisho6666 發表於 2021-7-30 11:06
我以前睇RTING評分同貪平買左部LG C8, 一直後悔都宜家...

當你用過MADVR, 就知LG輸響邊. (C9以上我冇實機 ...

我有老友喺d大舖做sales,佢哋自己都係用Sony,賣Lg係因為佣金同毛利高,同埋韓國機標個價錢勁貴,然後又標一個勁平嘅優惠價,再送勁多嘢, 啲客咪覺得好抵囉 ,再加上佢哋話大圍踩咗Sony機十幾年,大部份啲客對Sony已經冇哂好感,所以都係賣泡菜機, 我自己喺佢 鋪頭玩好明顯係sony靚d,尤其是LED TV,Lg正垃圾,OLED佢都仲睇得吓,LED 佢真係完全唔掂, 只可以怪sony唔識得做生意,做到部機幾靚都冇用, 因為一般人已經畀d sales長期洗腦, 再加上唔係咁多人識睇畫面,自己喺屋企睇一部冇比較, 我老友話最緊要個客覺得部機價錢有優惠 ,多嘢送, 同埋大圍都多人介紹嘅就好易賣, 唔通嘥成個鐘介紹部sony咩, 佢話同啲客講sony好啲客都唔信㗎而家, 我真係無言...

銀級玩家

C0332702 發表於 2021-7-30 14:41
我有老友喺d大舖做sales,佢哋自己都係用Sony,賣Lg係因為佣金同毛利高,同埋韓國機標個價錢勁貴,然後又 ...

LED佢冇優勢, 當然輸啦. OLED panel佢量產到, 價錢仲有優勢既.
國外啲評價都講, 如果LG同SONY同價, 邊有人買LG吖. 淨係Made in China同Japan個心理關口都輸左.
不過LG都醒, 轉戰遊戲市場, 總有Gamer要佢既spec既.

今年C1靚左好多架啦, 慢慢等LG軟件技術提升啦, 總有一日追到日系既.
不過要自然我都會揀Panasonic HZ2000.  打機就用返LED咁.

日系同韓系公司手法唔同, 韓系花錢去做promote, 日系就攞去開發.
香港市場輸左, 咪由佢啦. 日系對海外一直都好消極, 做好日本自己市場就算.  日本島國就係咁封閉.
美國市場大, 今年都睇到SONY佢努力下既...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分