設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AskaLung@FB

[4K/8K電視] 由當年旗艦Sony A1換到最低階機panasonic HX700H

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

市場唔同..超唔超班一回事,錢包又另一回事..
55A90J hkd29970
50HX700H hkd4100
58HX700H hkd 5680
價格網

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

vincent369 發表於 2021-7-18 20:18
市場唔同..超唔超班一回事,錢包又另一回事..
55A90J hkd29970
50HX700H hkd4100

都係果句啦我都比我老婆睇,電視究竟有幾超班我都已經唔會在乎,你入咗投影機大尺寸嘅世界你就已經唔會再用電視睇電影

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
大mo + 10 + 10 認同到一個點呀
zardwys + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

我都用緊呢部....真心正.....睇Netflix好過我GF嗰部SONY Android TV.....btw我而家當電腦MON....所以我部電視無追台

銀級玩家

LED技術成熟, 又光, 又平, 完全冇唔好.
OLED都係嬴黑位, 但要黑位靚都要熄燈.
唔係成日睇戲, 響廳俾屋企人用, LED唔燒印真係唔會輸.
不過我估呢度D ching都係睇戲為主先咁推OLED啫.

樓主玩投影後完全唔再需要OLED, 呢樣值得參考.
我都想玩投影機...

評分

AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

krisho6666 發表於 2021-7-19 13:17
LED技術成熟, 又光, 又平, 完全冇唔好.
OLED都係嬴黑位, 但要黑位靚都要熄燈.
唔係成日睇戲, 響廳俾屋企人 ...

同意,買部電視如果又要打機又要睇電視LED真係萬用。
OLED 睇戲用,唔睇電視唔打機都係好選擇.睇戲又唔會禁易有燒印.
貴又唔代表一定最好,要睇岩唔岩環境使用.

評分

查看全部評分

星級玩家

我都係用緊投影機,我好同意線嘅講法,用投影睇電影嘅感覺真係同電視睇電影感覺好唔同,如果我有兩萬幾三萬,我都寧願買一部JVC嘅4K投影機,投過百吋畫面,都唔會買一部得個五十幾六十吋嘅OLED電視,你話OLED靚極都係咁話,好似樓主咁,買返部平平哋嘅電視服侍啊老婆就算

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
PepperFish@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

我部Panasonic (5 年前 低級 Model), 唔可以將HDMI port 的 5s1 Signal pass-through 去光纖, 所以部Amp 除咗睇電視外, 出唔到 5.1.

請問現在Panasonic D 新機係唔係咁?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

pizza-pizza 發表於 2021-7-26 15:22
我部Panasonic (5 年前 低級 Model), 唔可以將HDMI port 的 5s1 Signal pass-through 去光纖, 所以部Amp 除 ...

睇吓之後有冇其他ching覆到你,因為我而家光纖只係落咗去2ch amp,冇博過去avamp度試過

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

pizza-pizza 發表於 2021-7-26 15:22
我部Panasonic (5 年前 低級 Model), 唔可以將HDMI port 的 5s1 Signal pass-through 去光纖, 所以部Amp 除 ...

Av amp hdmi output應該要插入去HDMI2 ,我部GX740只有HDMI2有earc可回傳 av amp出5.1

黃金玩家

Mingmingday 發表於 2021-7-26 20:00
Av amp hdmi output應該要插入去HDMI2 ,我部GX740只有HDMI2有earc可回傳 av amp出5.1

Sorry. 我講得唔好. 其實我只有一個support 光纖嘅舊soundbar, 個soundbar detect 到 Panasonic TV tuner TVB 個 5.1 audio.
不過, TV hdmi port 插住個Now TV 機頂盒睇5.1電影, 經Panasonic 電視個光纖去soundbar, 就只有Stereo, 無5.1

所以話Panasonice 唔support DOLBY DIGITAL 5.1 PASSTHROUGH VIA DIGITAL OPTICAL

以下網址有測試, Sony, LG, Samsung 都support DOLBY DIGITAL 5.1 PASSTHROUGH VIA DIGITAL OPTICAL, 但無Panasonic嘅測試

https://www.rtings.com/tv/tests/ ... d-audio-passthrough

以下網址話係copyright問題

https://www.avforums.com/threads ... ical-audio.1987764/

所以想問吓用緊新Model Panasonic TV的師兄, 有無相同經驗. Thank you.