設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 由當年旗艦Sony A1換到最低階機panasonic HX700H

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

約三年幾前知道Sony 會出第一部OLED就已經比佢吸引,之前用開三星,覺得應該Sony tv 應該會好好多,但其實依幾年對於Sony同部A1,我都覺得非常之失望,OLED真的比當年嘅tv真係靚,黑位好黑,但當時我已經知道ARC係可以出到Netflix atmos,因為當年LG tv已經可以出到,心裏面Sony技術咁高應該將所有最好嘅嘢會擺落全新嘅oled電視到,結果…係出唔到,要到個下年A8F 既ARC先可以atmos(不過2020年A1 update就可以搞到出到atmos,不過我已經冇用內置睇Netflix了,遲來的update對我來講冇咩用)Dolby vision….呢樣野我又係衝着佢哋買,結果買返嚟要係等Sony update先可以用到,好多用家鬧到飛起,搞到滿城風雨抵下接近一年再多啲先可以推出update ,但依個用X1軟解出黎既DV,你問我就完全唔合格,睇Netflix既DV戲全部黑到都未必睇得到暗位,字幕光到殘眼,最慘唔俾你可以關閉得到轉返做HDR…待續

白鑽玩家

另外oled既燒印都令我覺得用得好吾用得舒服,當買返黎幾日冇咩時間去setting,原廠設定大部份都行到最光,老婆好鍾意睇my tv 但我發現原來佢不停會有個無線logo係個畫面,我都心知不妙,結果發現有個輕微嘅印…用咗上網嘅方法終於令到嗰個印減少到睇唔到,一額汗..之後其實呢三年我到係好小心好小心咁樣用,其實真係用得好辛苦,三年就嚟保養到期嘅日子,畫面出現一條黑線,,但用古老嘅拍嘅方法令到消失咗,但我都當初覺得驚個問題,所以都打咗去Sony想叫師傅嚟睇,但係Sony就話而家冇左條黑線都睇唔到,師傅好難做⋯⋯結果幾個月都冇再出現條黑色,但近呢幾個月又出返嚟,跟住前個星期就閃紅燈四次,結果真係好似啲人講,過完保養就壞咗….我同自己講唔會再用Sony 同oled
待續

白鑽玩家

有人問我,吓!點解你會買返led,睇過oled應該返唔到轉頭,但依家買部電視其實都係比我老婆睇,我睇戲打機已經用曬投影機,所以買到最平嘅電視都冇咩所謂,有朋友話用緊panasonic HX700H話ok喎,咁見佢$42xx咁都好平,所以就搏咗錘,見到佢用8字缐重要好柔,買左個8字轉IEC頭,用返之前條電線電源線,再自己set返畫質,唉!其實依部低階機吾差喎,led四角暫時睇唔到有漏光,光度真係高過以前部oled好多,黑同暗位都OK,三大格式DV, HDR10 ,HDR10+都齊晒,Dolby vision同而家啲新嘅一樣都有三個畫質調教,用光纖輸出比2ch amp仲比從前嗰部A1好聲好多,因為佢唔係行Android,所以熄機重開都好快,以前要等差唔多接近成分鐘,而家4秒之內就要開到機睇到電視,咁呢部機唔係又冇缺點,因為用VA屏幕,所以側睇嘅時候都會又偏色情況,電視內置嘅喇叭簡直係唔能夠接受,同A1簡直差天共地,所以平時我都會用光纖落返去Amp出,總括嚟講,我好似甩難一樣,唔使再覺得用電視用得咁辛苦,可以由去長開,睇新聞台,而部樂聲我就覺得好超值,性價比高。

評分

參與人數 7威望 +210 金錢 +210 收起 理由
chhanthony + 80 + 80
C-46 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
malingshe + 20 + 20 恭喜哂Ching
issachar + 20 + 20 恭喜哂Ching
toms110 + 20 + 20 恭喜哂Ching
cheungliu + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
rach + 50 + 50 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

50吋四千零,重有5年保,抵過買tcl.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

我成日都講LED其實唔差,只不過現在電視機平,個個都有錢買到最好,就係唔係都OLED.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2021-7-15 12:54
50吋四千零,重有5年保,抵過買tcl.

遲d真的是tcl rebadged
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

Kowloonman 發表於 2021-7-15 13:28
我成日都講LED其實唔差,只不過現在電視機平,個個都有錢買到最好,就係唔係都OLED. ...

但比美國貴呢
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

有人話android 系統搞到好lag, HX 應該穩定好多

黃金玩家

我都係A1用家
比你好彩既係上年臨完3年保養前塊底板死直,機都開唔到,要返廠換底板

其實保養期內有咩問題都一定係首先影左相甚至拍埋片send左比SONY,要求盡快搵人上黎睇先係
始終你個黑線問題係唔到佢地唔認數,佢地係一定要換過塊panel比你...

鑽石玩家

當年我也有考慮9300e ,但考慮到dv support 要等fw update, 於是買了9000e 睇住先,之後得知sony 只support lldv, 都覺得做啱決定