設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 偉爵爺

[4K/8K電視] A90J官網出咗價錢!

銀級玩家

前兩日收到部A90j (第一部有死點所以Sony 換過部俾我) 但發覺原有的右上角貼冇咗。依家驚緊係舊機。有冇C兄近排入了A90J 有冇右上角的貼紙? thx

黃金玩家

airlung 發表於 2021-9-30 23:50
前兩日收到部A90j (第一部有死點所以Sony 換過部俾我) 但發覺原有的右上角貼冇咗。依家驚緊係舊機。有冇C ...

Ching 第一部死點好嚴重? 我就嚟收機,我都要留意吓張貼紙先

銀級玩家

getter 發表於 2021-10-1 03:55
Ching 第一部死點好嚴重? 我就嚟收機,我都要留意吓張貼紙先

多謝回覆,第一部 3 粒死紅色,而家嗰部死一粒藍色。收機嗰陣時喺YouTube 開個RGB 畫面check 一check 穩陣啲😅😅。唔知係咪而家新嘅LG panel全部變咗made in China…. 以前用過A1E 和A9G 都冇死點問題,但而家兩部都有….😅😅

銀級玩家

仲有可以留意下因為而家Sony A90J 加咗個散熱板,比以前Oled 光好多。在超光嘅HDR/DV 畫面中會有一條條暗橫線出現,外國網頁而家瘋傳緊這個問題叫’grid effect’. 我去咗百老匯/豐澤 睇過所有用緊2021 Oled 嘅面版全部都有這個問題。你幾時收機?

黃金玩家

airlung 發表於 2021-10-1 11:36
仲有可以留意下因為而家Sony A90J 加咗個散熱板,比以前Oled 光好多。在超光嘅HDR/DV 畫面中會有一條條暗橫 ...

我係今日收機

1. 冇右上角嘅 sony 招紙
2. 有右下角嘅能源標籤
3. 好好彩唔覺有死點光點
4. 全白相片調到 photo mode 最光, 唔覺 grid effect

還有:

5. AV1 codec youtube 著燈
6. HP 1Gbps usb 3 ethernet adaptor 可用

P.S. 試埋用 5%, 10%, 25%, 50% 灰圖, 好好彩亦唔覺有 dirty screen

銀級玩家

多謝c兄回覆,我grey uniformity 都係prefect ! 現階段A90j 無可否認係最勁Oled 但試一試you tube 玩大啲 vivid mode … YouTube “night walk in Tokyo Shibuya fall 2020” for those who claims they do not see the grid try this out. At around 7:33, look into the 2 bright signs in front of the restaurant… 呢個係我同鬼佬挑緊機⋯⋯佢話冇見到光橫直橫紋… 你睇睇

銀級玩家

airlung 發表於 2021-10-3 05:32
多謝c兄回覆,我grey uniformity 都係prefect ! 現階段A90j 無可否認係最勁Oled 但試一試you tube 玩大啲 v ...

你冇右上角貼紙,代表Sony冇呃我我change 嗰部都係全新

銀級玩家

其他你所講的我嗰部都係正常… 現在grid effect !你試一試

銀級玩家

只想同一陣線,最少30k 買部電視返嚟,都好應該要完美!

銀級玩家

唔係淨係講Sony… 所有牌子都係用LG 做的Oled panel! 所有2020 - 2021 唧Oled Panel 都有這個問題!