設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bulat

[討論] Marantz SR5015 低音没有力度,还是wharfedale d330 低音没有力度?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

唔識嘢一問Wharfedale d330 都屬於難推嘅咩🤔?
咁樓主用av amp睇戲嗰時覺得又冇問題?
樓主睇戲嗰陣有冇試吓將前置set 全頻,唔用十仔,嚟試吓對喇叭📣出到幾多低音去做吓參考。睇吓係咪真係對喇叭先天問題?

黃金玩家

76星級影音勲章76-FC 綠翡翠勲章

issachar 發表於 2021-6-17 10:00
同意.... 淡如開水.......

+1😆

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

front speaker一定要選large, 如果唔係在不用sub仔的情況下連僅有的低音也會消失於無形.

白鑽玩家

其實真係case by case 考慮

聽過一部台灣牌子早期D類多ch
推三隻算高效率不難推的喇叭
真係估都估唔到咁軟弱無力

就算十年前左右
幾個歐美D類牌子想進身高端2ch市場
畀人感覺一味輸出數字大
但驅動力及音色都係一般

而class AB喺2ch世界一樣有
驅動力差、欠缺感情、散熱問題、低效率
要去到高質完全離不開物理上特性
大火牛長期及稳定供電滿足低效率
大散熱器滿足高輸出所釋放高熱
偏偏以上問題都是multi ch amp個死症
就算過多一百年無論科技如何再先進
由四萬蚊賣到去十萬蚊都好
class AB就始終都係class AB
呢啲物理特性都冇得改變

近期D類多咗唔少選擇
輸出夠線性阻尼又夠高
對於一啲拖泥帶水
以前要用貴價機先推到嘅喇叭
而家可能用一半甚至三分一嘅價錢
出到嚟嘅效果甚至更好

進階玩家

多谢大家的宝贵收益不少,我已经知道问题了。是对喇叭出来的声音不是我要的味道。要换对喇叭,直接把他全部的味道换了

評分

參與人數 1威望 +2 金錢 +2 收起 理由
AskaLung@FB + 2 + 2 師兄根本你仲未知道….

查看全部評分

黑鑽玩家

bulat 發表於 2021-6-20 15:20
多谢大家的宝贵收益不少,我已经知道问题了。是对喇叭出来的声音不是我要的味道。要换对喇叭,直接把他全部 ...

你還是先看看這條影片吧~

評分

參與人數 3威望 +48 金錢 +48 收起 理由
bulat + 10 + 10
philippe + 18 + 18 睇咗佢幾條片。
AskaLung@FB + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

多谢大家的宝贵收益不少,我已经知道问题了。是对喇叭出来的声音不是我要的味道。要换对喇叭,直接把他全部 ...

老實講我就覺得係部avamp推力唔夠嘅問題唔係個喇叭嘅事

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
issachar + 20 + 20 認同到一個點呀
rach + 50 + 50 認同到一個點呀
ytk0223 + 10 + 10 喇叭無罪

查看全部評分

黑鑽玩家

講白一點, 單靠SR5015, 不論你換什麼喇叭, 那種震入心的低頻是永遠都得不到。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-6-20 19:21
老實講我就覺得係部avamp推力唔夠嘅問題唔係個喇叭嘅事

喇叭就真係個人口味問題
接觸得發燒友多
個個人所謂低音多同低音少
都有唔同理解
有人鍾意死wu爛wu
亦有人喜歡清淡如水
有人鍾意拳拳到肉
亦有人鍾意從容不迫

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

NM0101 發表於 2021-6-20 19:54
講白一點, 單靠SR5015, 不論你換什麼喇叭, 那種震入心的低頻是永遠都得不到。 ...

事情又兩睇
sr5015推煲屎301、JBL control28之類
肯定堅過8015甚至a110推d330

但又要用部入門機去挑戰細喇叭物理極限
只可以話......石頭係鑽唔出血