設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bulat

[討論] Marantz SR5015 低音没有力度,还是wharfedale d330 低音没有力度?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bulat 發表於 2021-6-17 15:57
这个系列的喇叭全部低音反射孔是向下的

呢款喇叭早前做推廣我 報名聽示範 喺舖頭聽過低音打得好勁。

進階玩家

philippe 發表於 2021-6-17 18:05
呢款喇叭早前做推廣我 報名聽示範 喺舖頭聽過低音打得好勁。

师兄,这样就奇怪?我在想会不会我的AV receiver有问题了?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

bulat 發表於 2021-6-17 17:14
师兄什么是金仔?

金嗓子

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

bulat 發表於 2021-6-17 14:44
您现在用着什么喇叭?

都係 Wharfedale, 但係轉左 EVO 4.4, 因為低音單元大左, 所以低音比 D330 改善左... 但係唔用 EQ 一樣唔 OK 的...

其實你望住個單元如果見唔到佢郁, 我會話根本發揮唔到佢應有既表現.
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

進階玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-6-17 18:59
金嗓子

各位师兄,我的听到感觉真的很没力,真的很明显没有低音和人声都不怎么亮和出,AV receiver可能有问题吗?

鑽石玩家

三星玩樂勲章

bulat 發表於 2021-6-17 17:14
师兄什么是金仔?

金桑子

進階玩家

avsuperman 發表於 2021-6-17 19:31
金桑子

Wah Accuphase! 好料来的

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bulat 發表於 2021-6-17 18:52
师兄,这样就奇怪?我在想会不会我的AV receiver有问题了?

當日是用兩聲道機推, 播一輪鼓聲勁道十足!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

bulat 發表於 2021-6-17 19:16
各位师兄,我的听到感觉真的很没力,真的很明显没有低音和人声都不怎么亮和出,AV receiver可能有问题吗 ...

如果你睇戲很爽, 即部Amp無問題😄
只係2ch AVM一向較弱😉

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

bulat 發表於 2021-6-17 19:16
各位师兄,我的听到感觉真的很没力,真的很明显没有低音和人声都不怎么亮和出,AV receiver可能有问题吗 ...

師兄, 唔好咁執著唔用 EQ, 你而家器材就係咁多, 除非你聽日就去買部 E480, 如果唔係點解唔試下用 EQ 聽下先
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物