設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: rbaggio74

[請教] Auralic Altair G1 接駁問題

黃金玩家

martin845 發表於 2021-8-17 23:14
我係ALTAIR G1 > E480 > PROAC  D2R
贊成前面師兄講
你花得呢個價錢做好訊源同DAC

多謝師兄分享!

其實,在這段期間,我都慢慢的『買、買、買+聽、聽、聽、問、問、問』

學識左好多,之後會開新post再講經歷,希望到時都見到你呀!

黃金玩家

想當年 我用Y記A1080 去ATC scm11都覺得好好聽🤣,當然而家唔同咗配搭啦。
雖然你現在8500配前面既訊源好多師兄話奇怪,但我覺得遲下會轉變過來,而家只係一個過程😎!
加油 💪🏻師兄,入坑之路不遠矣

銀級玩家

domog0t1 發表於 2021-6-12 03:30
Ching 如果我有部MA6300係唔係唔可以用 DAC&串流ALL IN ONE 既機 , 要另外買DAC
部MA6300唔覺有USB OUTP ...

可以用,所以要搞清楚部Streamer 有無Dac

開頭我都好混亂,而家知道streamer 其實應該只有串流功能而無解碼,輸出皆為數碼訊號,streaming dac 先有解碼,輸出為analog, rca or xlr

所以你要知道你套機需要食乜嘢訊號,以你老麥計,應該食analog analog 最簡單,所以應選擇streaming dac

以下列幾個我玩過既牌子,都有純streamer 同streaming dac

Auralic, aries係純streamer,altair 係streaming dac
Aurender, N100H係純streamer, A100 係streaming dac
Lumin, U1 係純streamer, D2係streaming dac

黃金玩家

toywoof 發表於 2021-9-21 09:48
可以用,所以要搞清楚部Streamer 有無Dac

開頭我都好混亂,而家知道streamer 其實應該只有串流功能而無 ...

感謝師兄詳盡講解!