設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Auralic Altair G1 接駁問題

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

現有器材如下:

B&W 603 s2 周年記念版
Denon X8500 AV amp
Zidoo X20 播放機

主要聆聽 - 8/90's 香港流行曲、動漫 / 遊戲配樂。

上面組合在玩家庭影院方面已經合格了,現想進一入踏入『2-channel』大家庭,準備先由『訊源』方面入手,看中了的是 - Auralic Aries G1

從資料顯示,這台 串流播放器,集合 Streamer, DAC, Pre-amp ,仲有 AV-bypass 功能。

現問題如下,請各方高人繼續指教!

1) 簡單將這台 串流播放器,直接由 Analog out 接入 X8500 的某一 Analog In{如 CD},由 603 S2 出聲,這樣會比由 Zidoo Z20 播放的聲色有不同嗎?{當然係講同一首歌,同一個 sampling rate}

2) 由Zidoo Z20 自已製成的音樂檔,經模擬輸出到 G1,再由G1 輸出到 X8500 播放,又會如何?會同上面直接由 G1 輸出有唔同嗎?

3) 最後,這樣加一個『訊源』給這部 Av-amp 的8500,對純聽歌的表現,會有唔同嗎?會變得比較 Hi-Fi 嗎?

謝謝大家!!!

銀級玩家

1. Aries 無DAC,唔可以咁做。你要DAC係要買Altair G1,我用Aries,相信Altair個DAC唔會差過Z20,所以播放應有提升

2. 唔明點解咁複雜要Z20做檔案,Altair G1已經係好好的訊源,可以抄File 去USB 插入G1度播,又或者佢可以Stream network上的File or tidal 之類。完全無需要Z20

黃金玩家

toywoof 發表於 2021-6-3 13:09
1. Aries 無DAC,唔可以咁做。你要DAC係要買Altair G1,我用Aries,相信Altair個DAC唔會差過Z20,所以播放 ...

感謝師兄指出 Aries 同 Altair 的分別,標題已改了!

跟據師兄指出,由於訊源的改善,咁就算由一部 AV-amp 推對喇叭,都會有聽感上的分別?

謝謝你呀!

銀級玩家

rbaggio74 發表於 2021-6-3 14:22
感謝師兄指出 Aries 同 Altair 的分別,標題已改了!

跟據師兄指出,由於訊源的改善,咁就算由一部 AV-a ...

我覺得訊源對音質有非常決定性影響。

我成套機無變,只係中間加多部aries g1 做streaming transport已經有非常大進步,我自己都覺得好神奇。你換altair g1, 由streaming 同dac都有大upgrade,聲音應該都有好大進步

黃金玩家

toywoof 發表於 2021-6-3 20:55
我覺得訊源對音質有非常決定性影響。

我成套機無變,只係中間加多部aries g1 做streaming transport已經 ...

嗯,訊源對整體表現有很大影響,這點我非常認同。

尤記得上次去試喇叭的時候,就以 CD 跟 CXN V2個訊源,已經另小弟對本耳大開眼界了。

師兄可否請你多講一點你的組合?

如未加 Aries前是怎樣播?

加左 Aries 之後又是如何接駁?

有那些地方得到提升?

麻煩師兄了!

銀級玩家

rbaggio74 發表於 2021-6-4 07:13
嗯,訊源對整體表現有很大影響,這點我非常認同。

尤記得上次去試喇叭的時候,就以 CD 跟 CXN V2個訊源 ...

我套機如下,太流唔好笑

未加Aries前係

Innuos Zen Mini (with LPS) 當作ROON server + end point --> USB 直出入 Lyngdorf TDAI-2170 DAC/AMP --> Raidho X1 Speaker

加咗Aries 後係咁

Innuos Zen Mini (With LPS) 依舊係Roon server --> Lan --> Bonn N8 --> Auralic Aries G1 (Roon endpoint) --> USB --> Lyngdorf TDAI-2170 --> Raidho X1

server and endpoint 分開玩好聲咗好多,空間、立體感、密度、伸延好咗好多,呢萬幾蚊好值得投資。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
rbaggio74 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
SimonHon@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

toywoof 發表於 2021-6-7 13:32
我套機如下,太流唔好笑

未加Aries前係

雖然裡面有好多器材我都未知係乜,但最起碼我知道,由你以前的器材接駁,到現在加左一個解碼之後,可以見到有明顯分別,就好似我講過,上次試喇叭,改變左個訊源都可以好大分別。

現在我準備入手的 Altair G1,佢可以充當解碼及前級,希望就算直入 AV amp 的後級去推喇叭,都可以將音色變得更 Hi-Fi 吧!

記得睇我的『包膠』呀........

銀級玩家

rbaggio74 發表於 2021-6-7 14:07
雖然裡面有好多器材我都未知係乜,但最起碼我知道,由你以前的器材接駁,到現在加左一個解碼之後,可以見 ...

我係無換過解碼,只係中間多一件streaming transporter, 已經有咁大分別,所以我先咁驚訝

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

1. 入門 2CH 一係買新 2CH AMP 最基本 E280 鬚碌..etc
2. 買部 Auralic 你係浪費咗部機同錢,現時部 8500 點駁都唔會係 2CH, AV 就係 AV,就算你買 E嫂 CD 盤駁落出都係一樣冇用,部 AMP 唔夠推就係唔夠推
3. 換喇叭
4. 都唔講電線同埋其他線材使唔使换
5. 繼續儲錢,唔好諗咁多野

黃金玩家

bbc701 發表於 2021-6-8 18:31
1. 入門 2CH 一係買新 2CH AMP 最基本 E280 鬚碌..etc
2. 買部 Auralic 你係浪費咗部機同錢,現時部 8500  ...

感謝師兄在岸邊招返我上尼

哈哈,喇叭基本已定,603s2

但有一點點筆直,所以想在入門全併同訊源方面去著手。

師兄仲有咩高見?