設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[Soundbar] $3280支援 Dolby Atmos 及 DTS:X : LG SN7CY Soundbar 聽歌都好掂喎!

專業玩家

elloary 發表於 2021-8-10 15:05
那可以同步出聲嗎?

可以.

例子:
你用電視睇NETFLIX出ATMOS ( 電視_EARC/ARC>>SOUNDBAR_ARC)
記得RESET NETFLIX 就可以點燈.

例子:
UHD 4K PLAYER 出ATMOS  (PLAYER_HDMI OUT>> SOUNDBAR_HDMI IN  <<電視_EARC/ARC )

搖控可以按"INFO"可以見到食梗咩信訊 ( DTS, DOLBY, ATMOS, PCM)

星級玩家

aajkowng 發表於 2021-8-10 15:19
可以.

例子:

我都入手咗SN7CY但就反而發覺電視個netflix 有問題
正常駁法tv hdmi arc/earc 去soundbar hdmi out (arc)

試過:
1. 碟機或者media player 直入soundbar hdmi in
可以出到atmos, soundbar上顯示 dolby atmos,但電視就唔會點燈

2.
碟機或者media player 入電視其他hdmi2-4,靠電視arc回去soundbar
咁樣就電視畫面同soundbar都會有DOLBY ATMOS點燈

3.
照正常駁法tv hdmi arc/earc 去soundbar hdmi out (arc)
所有電視上嘅app都已經係最update
問題出現:
用電視本身試了:
Amazon prime 睇tomorrow wars
電視成功點燈 HDR 10+ 同埋 DOLBY ATMOS

咁即係電視輸出嘅cec, earc/arc, digital audio output用 auto,  開咗dolby digital plus , soundbar完全成功接收 DD+嘅音效轉換成 ATMOS

但用電視本身個netflix就唔太順利
例如6 UNDERGROUND,電視只見 DOLBY VISION點燈,音效選擇只見5.1
Soundbar上只見DOLBY AUDIO

咁好有可能netflix個audio out settings與別不同soundbar 認唔到netflix個ATMOS輸出

本身入呢條soundbar除咗睇碟同其他file想試吓ATMOS外,就係想試netflix有atmos,雖然好多人就話Netflix個atmos有等於無,但都應該好過5.1嘅,但可惜我就無緣試到😭

另一方面,睇完YouTube小瑟嘅試用後就同另一師兄一樣發現幾個小問題:

Soundbar其實只有ARC,其不是EARC

另外留意到片中小瑟試“七天愛上你”同埋“鬼影特工”,見到兩套電影片段介紹畫面是支持DOLBY ATMOS的

但此soundbar在atmos下是不支持轉換聆聽模式,會顯示not supported

想知道小瑟點解可以轉用music mode (七天愛上你)或movie / ai sound pro (鬼影特工)嘅?

進階玩家

我買左條bar, 先發現部電視 唔支援 Atmos 音效。可以點搞

專業玩家

my@G 發表於 2021-8-27 23:27
我買左條bar, 先發現部電視 唔支援 Atmos 音效。可以點搞

買個apple tv 4k/ google tv chromecast 睇 Netflix 出atmos
電視不支援就無計

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

my@G 發表於 2021-8-27 23:27

電視係乜model?

進階玩家

SonSon 發表於 2021-8-28 20:29
電視係乜model?

LG UK7500

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

UHD 系天生已冇Atmos

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SN7CY只係話可以連SPK8S後置,咁可唔可以連返LG的無線subwoofer?如果得,係咪是但一個LG無綫的都連到?定係指定型號呢?

高級玩家

LeoYuen@FB 發表於 2021-11-24 17:57
SN7CY只係話可以連SPK8S後置,咁可唔可以連返LG的無線subwoofer?如果得,係咪是但一個LG無綫的都連到?定 ...

上網睇見有隻係sn7r係有埋sub同後置
不過冇行貨

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

村上麗奈@G 發表於 2021-8-20 12:10
我都入手咗SN7CY但就反而發覺電視個netflix 有問題
正常駁法tv hdmi arc/earc 去soundbar hdmi out (arc) ...

果次好似我係玩個Atmos時,轉下XBOX既setting, 之後轉左行PCM睇套7天(因為平時睇Live藍光都會轉行PCM5.1),之後轉Mode時發覺好正,所以即時分享,唔記得交代返。Sorry Sorry.