設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: singgor

[請教] 部 amp 好熱點算好?想幫部 6700 加風扇。

鉑金玩家

tcflex 發表於 2021-5-17 22:37
重有,我行 5.1, preout 前置和中置,turnoff power for front and centre speaker. 即是只行 preamp mod ...

咁你同904 果位一樣喎
你同佢研究吓
704 份amp 原本設計都冇大形散熱 heatsink
理論上應該唔會好熱
最多係暖

裡面都係冇大形heatsink 熱極有個普

白鑽玩家

Yoshiki2008 發表於 2021-5-17 22:34
你點解會睇成關機會暖暖地架

唔好意思,我誤會左意為講緊關機

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2021-5-17 22:41
咁你同904 果位一樣喎
你同佢研究吓
704 份amp 原本設計都冇大形散熱 heatsink

師兄,我都覺得部機唔係太熱,機頂同柜頂有3 cm 距離,同一個位以前部 pioneer 都冇問題,可能部 704 個 sensor 比較敏感,因為部amp 右面有部 power amp 推前置,power amp 上面有部 oppo 203, , power amp 加 oppo 203 一齊開就好熱。唔知 係唔係部 704 個 sensor 太敏感。

鉑金玩家

tcflex 發表於 2021-5-18 00:59
師兄,我都覺得部機唔係太熱,機頂同柜頂有3 cm 距離,同一個位以前部 pioneer 都冇問題,可能部 704 個  ...

你咪棟塊長方膠砧板
係 power amp 同 704 之間試試
再唔係用把十九芭蕉扇吹吓740同power amp 中間
離遠吹唔好放上機架
架704熱唔過架 203 就冇咩大不了
冇記錯203份牛上面有d熱力

你睇返 704 同 904 內面相
係冇任何大形 heatsink 咁
跟本工程師都唔覺得佢有咩熱量需要額外解決
裝隻風扇直頭係本沒倒置

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

試咗幾日、風扇放機頂抽出溫度最低、冷空氣由機底進入由機頂風扇抽出、機箱頂部及側面都係凍嘅、可能氣流由底部進入整個機箱由風扇抽出、冷卻效果係最好嘅、如果風扇放機頂打入、機箱頂及側面微溫、會感覺有熱力由裏面散出、兩個方法都可降到溫、揀邊個好啲呢?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

singgor 發表於 2021-5-14 19:15
我又冇度溫度有幾多?但用手摸會覺辣手。

我部A110都係咁...............
TV:SONY 55x9000F  AMP:DENON AVC-A110 2ch:Acc E-480
Player:Pioneer UDP-LX500 ; GIEC BDP-G3606 ; NODE 2i
前:BW 805D4;中:Mission QX-C
後:Polk Audio Signature S10 天空: Hivi VA5-OS
SB:Definitive SuperCub

鉑金玩家

heerocolour 發表於 2021-5-19 13:02
我部A110都係咁...............

跟本人哋製機嘅時候就預左係有一定程度熱力
同係百幾 watt output 機
你對比 904 同A110就見到人哋工程師返工係有做嘢
A110 用上大 heatsink 重係隻牛旁邊留有空間
個工程師試機果陣嘅環境更係20-25度冷氣房同機旁有足夠空間
如果你都係呢個條件而有熱力即係人哋都預咗
如一早工程師要多d散熱佢就再加大heatsink啦
佢唔返轉個heatsink向外裝
應係避開隻牛嘅磁力同線路板距離
再加把十蚊風扇佢都識
你重加把大一大磁場落去
係都用d只得 6 cm 同 8cm 低速風扇
帶到空氣移動而干擾最少

A110 比 8500 貴係搞左d咩,正如佢以下咁吹
Based on Denon’s current flagship AV receiver, the X8500H, the AVC-A110 features over 250 electrical components and 150 mechanical improvements along with custom die cast feet for extra stability.

150項係搞 stability, 就係因呢150項去强化減震
你就自煮燃發 加一項風扇去加震
佢150項所減嘅震盪都唔及你一項 KO 晒之餘重震多兩成

A110 呀係 A110 呀 唔講咩質素
只係講經驗 就係 110年造機經驗 搞個散熱都唔識會唔會笑料 d
重去用佢架 110週年紀念?
再者去咁多次日本玩
冇論咩季節佢哋個室溫感覺都係調到比香港暖
如果你話佢固意等d機熱d而快d釘嘅話
你重走去買佢d機?唔係嘛昆咗人110年喎

E480 就係相反方向裝而重有一邊向外
再加一個厚身防磁殼係隻牛度
E480推 2 channel 應該用果陣冇110咁熱
唔通兩間廠個工程師係白痴唔識加風扇keep 住架機得室溫

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lab. 室溫 20-25 度,香港依家三十幾度,
搵把風扇吹吓好正常!
電子零件温度太高都係唔好!

鉑金玩家

anson11 發表於 2021-5-19 16:31
Lab. 室溫 20-25 度,香港依家三十幾度,
搵把風扇吹吓好正常!
電子零件温度太高都係唔好! ...

三十幾度唔開冷氣
用把風扇吹住個人
只係吹住個人嘅風聲
用咩鬼 A110又好 x2700又好 都浪費
可能你係環保人仕頂得住三十幾度室溫
我就頂唔順

我唔反對你要keep 住架機室温呢個獨特概念
但直接張外來震動同磁場帶去架機
有冇反志 相信有討論空間
再者你架904內都冇散熱 heatsink 真係好熱?
我架901 第一水買用到舊年賣我都唔覺佢點特別熱
只係有温度
真係依家用緊架6700熱佢好多(唔代表6700滿意過901)
好似重熱過 安橋 906 個年代
都唔加任何風扇

電子零件係咪係室溫下
定係 需要有熱度下先有最佳表現
呢個唔係純講感覺
有d廠商重標榜佢d機要有温度下先好聲

科學d去硏究你可以寫個 email 問下
玩電專家 PS audio 對加風扇有冇 advice

黑鑽玩家

香港地夏天唔開冷氣開戯睇😳淨係AMP同電視或投影已可令到室溫高幾度,仲未計其他😂真係機未死人先死

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chan@76 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分