設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: singgor

[請教] 部 amp 好熱點算好?想幫部 6700 加風扇。

鉑金玩家

singgor 發表於 2021-5-17 14:36
師兄你講得好啱呀!但玩音響嘅係最patpat痕、最鍾意搵嘢搞、如果唔係邊有咁多音響配件出現呀! ...

痕都痕啱方向
唔係咪玩自己
一百幾十買把風扇有幾咁嫻
人話咁加又去加係咪對件事冇side effect
大家唔吹水又未必會醒起

鉑金玩家

tcflex 發表於 2021-5-17 11:19
師兄, 我部Pioneer LX704, 重神奇, 開機40 分鐘左右, 部機 show "High Temperature"  然後自動 -3db , 再 ...

你應該係試吓架機有冇問題先
嘅然佢話得你熱
應該放架機岀嚟櫃外面
同樣咁用佢聽一段時間
如果無岀現類似情況
就即係個櫃裡面散熱唔好
又係果句
你屋企唔會四十幾度都唔開冷氣
求其用把風扇帶動櫃入面空氣就得
首先係針對個櫃嘅空氣流通而唔係直接吹架機
E.g. 個櫃有冇門有冇背板

白鑽玩家

tcflex 發表於 2021-5-17 11:19
師兄, 我部Pioneer LX704, 重神奇, 開機40 分鐘左右, 部機 show "High Temperature"  然後自動 -3db , 再 ...

師兄我部904同你一樣會自動-3db,如果開泠氣睇戲就冇事

白鑽玩家

另外部704 stanby 時候部機頂會唔會熱,當然唔會好熱,但係會暖手,我部904就會咁

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

老五 發表於 2021-5-17 20:11
另外部704 stanby 時候部機頂會唔會熱,當然唔會好熱,但係會暖手,我部904就會咁 ...

704 用左半近半年,最多都係暖暖地,反而部denon Pma-A110仲熱

白鑽玩家

Yoshiki2008 發表於 2021-5-17 20:25
704 用左半近半年,最多都係暖暖地,反而部denon Pma-A110仲熱

原來關機係會暖暖哋,咁即係我部904冇事啦 ,因為問過其他師兄佢哋話關機部機完全唔熱,搞到我以為部機有問題添

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2021-5-17 14:42
你應該係試吓架機有冇問題先
嘅然佢話得你熱
應該放架機岀嚟櫃外面

我的柜沒有門,4邊通的音響架,只是左右都有器材。基本上之前睇劇沒有開冷氣,室內温度大约27~28 度,如果開風扇,左右轉的,设有直吹,60 分鐘左右都會 -3db,.同一位置,之前用 LX71 , 從來都冇問題。開了冷氣,都要吹風扇才没有咁嚴重。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

老五 發表於 2021-5-17 20:29
原來關機係會暖暖哋,咁即係我部904冇事啦 ,因為問過其他師兄佢哋話關機部機完全唔熱,搞到我以為部機有 ...

你點解會睇成關機會暖暖地架

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

tcflex 發表於 2021-5-17 22:02
我的柜沒有門,4邊通的音響架,只是左右都有器材。基本上之前睇劇沒有開冷氣,室內温度大约27~28 度,如 ...

重有,我行 5.1, preout 前置和中置,turnoff power for front and centre speaker. 即是只行 preamp mode. 照理不會大熱,我按手都不覺十分熱,但就是 -db

鉑金玩家

tcflex 發表於 2021-5-17 22:02
我的柜沒有門,4邊通的音響架,只是左右都有器材。基本上之前睇劇沒有開冷氣,室內温度大约27~28 度,如 ...

如果你空間同上面 #38 咁空擴都會岀過熱
個頂有冇兩三寸
你推咩喇叭?
開到最盡?
Pioneer 好似冇 ohm set?
唔係嘅話
我勸你續對喇叭插入架機再一樣咁試佢
直到佢又 over heat
再掉轉次序睇下邊個情況會岀over heat
同埋好似隔離904個post 留意下佢咩位熱
有其他問題都唔岀奇
唔知佢有冇感應器
再求真d去十蚊店買支煮飯用探到100度嘅温度計放係最熱個位
睇下佢有幾熱