設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cheungliu

[4K/8K電視] (#176有更多XR-65X90J圖)SONY 2021 電視集中討論

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

想問下有X90J 既師兄有無試類似netflix 雅信傳呢啲咁暗既片效果如果?
會唔會底光透得好明顯??

鉑金玩家

rockyw 發表於 2021-8-18 20:27
師兄用x90j 睇Eva ? 睇你影出黎啲色彩唔錯Wo
我用緊55 A8F
都糾結緊 上65用 OLED 定 LED 好 差價好大 ...

yes 65X90J 睇EVA,之前仲有歐國杯同美少女netflix
我preorder 買而家已經回落好多,應該出埋X95J後X90J仲抵玩
65吋的話如果唔睇新聞就升OLED啦

外國朋友用OLED睇BBC 歐國杯直播,我用NOWE 4K已經同佢好接近畫資但都俾唔上佢
最後討論的是OLED點都靚D

如果價錢要過海關 可以買住A8J先

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

cheungliu 發表於 2021-8-19 01:08
yes 65X90J 睇EVA,之前仲有歐國杯同美少女netflix
我preorder 買而家已經回落好多,應該出埋X95J後X90J ...

岩岩今日 經過九龍灣間誠哥電器
佢好識玩將65 A80J 同X90 J 拍埋一齊 仲要同一段片
LED 即刻玩L 完
無比較無傷害….

鉑金玩家

rockyw 發表於 2021-8-19 14:59
佢好識玩將65 A80J 同X90 J 拍埋一齊 仲要同一段片
LED 即刻玩L 完

同OLED比一定是大敗
但就可以安心咁用黎睇電視

銀級玩家

rockyw 發表於 2021-8-19 14:59
LED 即刻玩L 完

你用開SONY OLED就好難返轉頭啦.
除非你有D不愉快經歷啫.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日來的Sony師傅好專業,一個人安裝65吋X9500H,本來要俾滿分。但係,佢都幾串嘴要減一分,其次,佢未問過我地就亂禁設定有畫質有關的設定,嚴重downgrade咗 我地對依一部電視機的第一觀看感覺。睇咗一集二十幾分鐘的動畫,發覺無咗55吋X9500H的畫面衝擊力、亮麗、無咗色彩,同埋順滑嘅流暢感後,我懷疑畫面設定有問題,然後立即重設畫質設定,但係畫面重係缺少了很多嘢,原來Sony師傅設定咗好多其他嘢影響畫面,直按重設畫面設定係重設唔到。 最後唯有直接整部電視機重設回最初出廠設定,嘥曬時間再設定,最後終於重拾返65X9500H真正嘅畫面質素實力!

重設機前影咗一些相,唯有刪除晒去,再去重新影過。
另外,Pan記49X900H已經送到屋企人的家,聽日信興師傅去安裝。
20210819_170932.jpg 20210819_171005.jpg 20210819_170709.jpg 20210819_171158.jpg IMG-20210819-WA0000.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cheungliu + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上次55X9500H來的SONY師傅話灰角可以換機,但55X9500H無灰角或沒有顯眼的灰角,所以唔洗換機。
今次65X9500H來的SONY師傅話灰角唔可以換機,今次65X9500H有灰角,SONY師傅遊花園,屋企人話唔算嚴重所以由佢唔換。

今日來的65X9500H無啪啪聲,55X9500H到依家都有輕微的啪啪聲,不過已經好過最初新機的時候。我依家係都研究緊點解會咁,如果有答案會分享出黎。

65X9500H唔算大,但又唔算細。如果底座係置中設計,就可以擺入房咁就fit晒啦!
客廳始終要再大啲,但係X9500H行貨無75吋、85吋,真係好可惜。同埋,SONY行貨75吋、85吋X95系機都唔夠平民價。唯有希望未來會平民化啦。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

鉑金玩家

JP1 發表於 2021-8-19 18:38
今日來的Sony師傅好專業,一個人安裝65吋X9500H,本來要俾滿分。但係,佢都幾串嘴要減一分,其次,佢未問過 ...

我真係未聽過sony師傅會識得set 機,多數都係youtube播條色牌片就走人
每個人要求唔同,佢set黎做乜鬼

不過恭喜jp1師兄有靚65吋機皇

老實講而家75 77吋LCD都好似無乜,加埋個價超唔掂

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2021-8-19 23:43
我真係未聽過sony師傅會識得set 機,多數都係youtube播條色牌片就走人
每個人要求唔同,佢set黎做乜鬼

上次,55X9500H嗰SONY師傅就真係播完片就走。
今次,65X9500H嗰SONY師傅未問我就亂咁超極速咁狂按設定。

多謝您。

係呀,您完全正確。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

先從結論講先,Panasonic 49HX900H $5280 有五年保養,性價比唔錯,值得買。
Panasonic 49HX900H唔係我自己用,我停留左一段短時間後就走了。Panasonic 49HX900H睇電視嘅效果一般,線條有狗牙,HX900H影像處理1080i升頻去4K時無足夠處理去 去除狗牙。Sony 49X9000F明顯優勝過Panasonic 49HX900H。

信興師傅話五年保養,五年內一定有零件換,Pan記電視機唔包4點光死點,就算畫面正中間有點都唔可以即刻換機,要再搵師傅上黎睇過先可以換。Pan記電視機邊位有光死點都唔可以換機。信興師傅唔肯即場檢查光死點,要我係佢走後,自己檢查光死點,如果有光死點要打過電話再叫過師傅黎上門 申請換機。
好彩部Panasonic 49HX900H無光死點,唔係就麻煩了。

Panasonic 49HX900H外部結構有4層,第一層外框,第二層普通黑邊,第三層屏幕部分的暗邊,第四層屏幕本體。近睇覺眼,坐遠啲可以解決依個短板。
圖是Panasonic 49HX900H:
Sony 49X9000F又是明顯優勝過Panasonic 49HX900H。

信興師傅服務質數OK,但係叫佢保持原廠設定叫了兩次,佢兩次都有反應,最後當住我臉調教畫面數值,我問佢點解調教畫面數值,佢支吾其辭還想調教畫面,叫到第4次佢先肯停手放棄調教。佢走咗後,搞到我要晒時間檢查佢,重有無搞過其他畫面設定,好麻煩。如果我無估錯可能信興有指引教佢地啲師傅要點樣調教部機,所以我叫佢保持原廠設定,佢點都想調教部Panasonic 49HX900H。

如果10分滿分,SONY師傅約有7至8分,信興師傅約有5分。SONY師傅比較高質數,信興師傅就一般OK。
SONY 49X9000F的SONY師傅最少有9分,SONY 55X9500H的SONY師傅最少有6分,SONY 65X9500H的SONY師傅最少有8分(本來可以俾滿分,但係串嘴同亂搞畫面設定要扣分),Panasonic 49HX900H的信興師傅最少有5分。

如果三年後,再要買電視機自己用嘅話,可能我揀SONY官網或咸片生命買。成日話無比較就無傷害,其實依句說話唔係完全正確。 瘋澤嘅送貨服務就算唔比較都係劣質。如果瘋澤嘅送貨服務同咸片生命做比較,咸片生命完全係超晒班嘅優質服務。

圖是Panasonic 49HX900H:
20210820_161403.jpg 20210820_161336.jpg 20210820_161323.jpg 20210820_161313.jpg