設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[試玩計劃] Sennheiser IE 900入耳式耳機 - 試玩平台: 任試計劃 (第十一季)

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟有興趣試聽IE900,排隊排隊

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 熱話 +10 收起 理由
影音小編輯 + 10 + 10 + 10 師兄請留意PM / 聯絡 ^^

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

由ie800開始,800s及500pro都有使用,希望可以試試IE900,看是否也值得購入為聲海大家庭。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 熱話 +10 收起 理由
影音小編輯 + 10 + 10 + 10 師兄請留意PM / 聯絡 ^^

查看全部評分

鑽石玩家

有興趣排下隊先

評分

查看全部評分

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我報名參加試聽  我用n62 t01 和 黑磚 分享聽感

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟有興趣報名帶返屋企試玩。一路用緊HD 820同HD 600 耳牛,連AMP都係HDV820

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 熱話 +10 收起 理由
LeoYu@G + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

上次參加過IE300,今次再報名IE900

評分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

岩岩係灣仔試聽左, 係呢個post發表聽後感參賽還是另一個post?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

"第一次接觸IE900感想"

唔介意同大家分享下小弟小小背景先:

小弟第一隻S記的耳機就係IE80, 想當年的王者, 小弟都花左2個幾3個月的part time錢先買得起 (想當年IE80對我黎講好貴)
對IE80的感覺係好鐘意, 但係美中不足的係隻耳機的壽命好雞, 年半定9個月左右就去左觀塘換...

之後第二隻Momentum耳牛, 呢隻for電腦用唔多講了, 但係QC都係一般, 一年半後個耳夾就鬆左...差點甩...=_=

第三隻就係最近的IE400, 因前兩隻的經驗開頭我都唔係咁想買驚乃野, 但S記始終都係第一隻入手的貴價貨, 想當個人生的留念 (後生時代冇錢買買唔起, 而家打工了就買得起)
但IE400最後都係壞...整左兩次...=_=

以上的故事就係對S記的耳機QC...我有保留

好啦入正題, 點解我對IE900有興趣呢? 就係呢隻入耳貨賣成萬幾蚊, S記wor大佬梗係要試啦

經post76的barcode介紹去左成日幫襯開的灣仔電腦城"快D走"影音店度試, "快D走"   係港島區繼百記後我最鐘意的影音店; 鋪頭D店員好好人, 有耐性唔會好似過海果D chur你買
(唔經唔覺係佢地果度都唔知換左幾多部機, M11pro, 1more, Final, 某耳擴etc...) 最後靚仔哥哥話我知要過隔離分店試 (好多分店架佢...LOL), 去到見到好耐冇見的唔知係咪店長本人 (轉左style差D認唔到人LOL)

由於唔記得帶機, 所以試左佢果部山靈M30加IE900 (M30望落真係好型棍, 成舊ipad mini咁), 我聽左兩隻預設的歌: MJ的"比你煎", 同埋"B eat"
(冇計啦唔記得帶機, 試下官方機好過)

聽左兩隻歌一陣後, IE900的第一印象感覺係暖而清, B eat果D隱藏細節都聽到出黎, 比你煎果D tick tac聲都分得好清, 如果同IE400比較就係比IE400清晰而"亮麗", 同埋好有立體感, 但個立體感個人覺得係敗筆 (樂器同人聲分得太遠了, 好似聽5.1咁分開晒, 好怪雞)
MJ的歌喉係好難聽到D歌詞, 但IE900分到, ok (雖其他耳機都得 LOL)

聽左10分鐘覺得IE900係"靚"過IE400, "亮麗而清晰", "創適而不悶", 應該係"耐聽"的耳機 (耐聽的耳機而家真係賣少見少, 好多貴野都聽幾聽就想放), 同埋都懷疑呢隻耳機都係夾機 (M30都係AKM chip, 暖聲), 可能聽埋ZX507, 黑磚, 或者ESS 3字頭果D機會有唔同的感覺

今次聽得兩隻歌, 我認係非常之不足 (如果條件可以我梗係想試埋CelionDion, Bonnie Tylor, 動漫歌果D...LOL) 不過第一印象都緊要, IE900第一印象就已有如此成績已經很不錯 (未喪煲已開發到4497的優點)

總結番少少, S記耳機與本人都幾有緣 (第一隻貴野, 聽得耐既係佢, 壞得多要換的都係佢)
今次IE900的造工, 耳機設計係"精美", 但係如果係我我會想要有色, 下下都透明好似助聽器咁, 人地音樂女皇果D耳機真係靚, 學下人地呀嗎 (今次呢個銀色又太普通)
同埋聽個感覺同定價唔成正比, 如果同國內的耳機比人地百花齊放(又鈹單元又呢樣果樣), 但係你IE由我讀書到而家就黎中年都仲係動圈, 即係萬幾蚊叫人買動圈又真係有點兒那個

所以我唔會考慮買, 除非特價

評分

參與人數 4威望 +1510 金錢 +1500 熱話 +100 收起 理由
wil-wil + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得
影音小編輯 + 500 + 500 + 100 多謝師兄你嘅分享,正!
小瑟 + 500 + 500 超正, 一定要加分
LeoYu@G + 10 Good review

查看全部評分

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chief424 發表於 2021-5-16 14:44
"第一次接觸IE900感想"

唔介意同大家分享下小弟小小背景先:

我好肯定你未推好,IE 系列嘅耳機都係比較難推。 之前之前我用ie800s N6ii T01 4.4 high gain 都推唔好。

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有興趣試聽👍🏻

評分

查看全部評分