設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chantung724

[請教] 請教各位買55定65吋好

進階玩家

geong 發表於 2021-4-27 00:20
我諗緊65定75好
請問sony store有無75吋可以舒服咁坐喺度試睇, 或者邊度可以試到?
多謝各位 ...

有 我琴日去左睇

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我現在用2米半睇戲用100吋睇覺得啱啱好
而家加多一部超短投,淨係用嚟睇電視同上網用92吋2米半覺得剛剛好
感覺距離睇92吋都覺得佢啱啱好,你話買細點算好

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
keke323 + 80 + 80 真識嘆~

查看全部評分

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

shrek-01 發表於 2021-4-26 19:30
算......啦C Hing
你等同在古代叫人不要拍照一樣
幾十年前叫人唔好用手機冇分別 ...

我冇叫樓主唔好買機,只係提醒購買電視光亮度對小朋友眼睛影響。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-4-26 20:56
睇返先知你重係睇緊 FHD non-hdr
唔怪得有咁嘅結論
Panasonic架未代65寸plasma 我都用過二年幾

2K電視本來就同HDR冇關係。
部機冇HDR,可以係朋友度試(圖)
唔覺得有Plasma時代,如果有早在Panasonic 停產Plasma 已經結束左。
Return of Jedi Vision & Atoms.jpg

黑鑽玩家

要睇下睇電視16:9多還是電影21:9多
我本身2.2m用55寸睇電視就覺幾好,如電影21:9這個距離有點偏細

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2021-4-26 21:26
ps, 最傷細路眼不是tv 而是手機la

pps, 有次網上落左order 去舖頭攞貨,當時我仲用緊iohone 5s, 出示手機 ...

認同,小朋友(未戴眼鏡)有用ipad未有自己手提,會用唔同方法保護佢眼睛,會儘量將ipad 或電腦影像投放到電視。

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

chan@76 發表於 2021-4-26 23:23
因為你老咗丫嘛

我仲好後生
我睇左部 65 幾個月已經後悔無買 75
不過真心講....當年 75 個價係貴過 65 差唔多 2倍
【苦盡甘來】

黑鑽玩家

估計樓主現居都有平板電視,如現在適中,可用現居的距離尺寸去推算新居的電視適合尺寸

我之前搬屋都是用這個方法估算決定買什麼尺寸電視,買後沒有後悔

還有如講究的話,也可能要考慮電視牆的觀感問題,如幅牆較大而又沒有甚麼裝飾,部電視看上去會覺得小一點

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2021-4-26 21:17
如果以oled 為例,800-1000nits 只是5-10% window才做到, 100% full window 只有200nits 左右,led 就光 ...

OLED比較好,新款QN電視更要注意。

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Overnite007 發表於 2021-4-28 00:01
估計樓主現居都有平板電視,如現在適中,可用現居的距離尺寸去推算新居的電視適合尺寸

我之前搬屋都是用這 ...

好記得當年裝修嗰陣岩岩掛左部電視上去之後影左張相 SEND 比我老母....佢電話問我做乜買部電視 32寸咁細

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
rach + 50 + 50 角度問題

查看全部評分

【苦盡甘來】