設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toms110

[HDMI線] AQ龍48用後感

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

toms110 發表於 2021-4-15 15:07
師兄,落地牢望吓係冇用,要親身睇/聽咗條線俾到你乜嘢感受先去決定值唔值,價值觀好個人,呢一刻你覺得 ...

好認同, 我也試過買20萬部合拼AMP加20萬既SPK但用條30萬既SC

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
toms110 + 20 + 20 你啲器材直情嚇死人

查看全部評分

⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鑽石玩家

三星玩樂勲章

XPR 發表於 2021-4-15 13:29
其實以師兄你的財力, 點解唔買條返去試下呢?
試左覺得唔值的, 平少少放返岀去都唔怕冇人接.
咪當買少 ...

小弟實力有限,資源盡给子女讀大學之用,昨日與太座落地牢見人氣線聖,無力心動,曾經想過以現有器材先鋒800接入天龍,相信也難追近A110效果,何況線材係最食水深。2002年由雜誌社名義向代理買來XLO HDMl線为一千元,街買二千,自覺投資器材性價比較高,加上玩条三,四千光纤只係用左2年,心理陰影唔敢投資線材,纯個人價值觀。如果我用部Sony雷射投影機,可能會投資線聖也不定(現在玩幾條AQ),顺帶一提,昨天問幕,Stewart 110吋要2萬6,反而不嫌貴,自己對上一隻Stewart可用上十年,可能係先入为主,而各人價值觀不同絕對影響投資取向。我還是玩下玩具算,因為玩具比AV係可以保值

鑽石玩家

始終都冇師兄龍48比淘寶神線,相差有幾成?唔通又打和??

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

avsuperman 發表於 2021-4-15 15:17
小弟實力有限,資源盡给子女讀大學之用,昨日與太座落地牢見人氣線聖,無力心動,曾經想過以現有器材先鋒 ...

師兄講玩具可以保值?我絕對不能認同啦,我依家兩個倉爆曬,過千隻1/6,Display喺屋企嘅都差唔多300隻,有Hottoys、Enterbay、threeA、Medicom、B13、Sideshow,講升值嘅應該十份一都無

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

入門級器材,用旗艦級線材,絕對無優勢,發揮唔到缐材真正嘅威力,講完。

黑鑽玩家

toms110 發表於 2021-4-15 15:16
King兄,一路以來都好接受各方俾小弟嘅意見,包括King兄你,自己亦有行過冤枉路碰過釘,所以好多意見我都 ...

你個單位可以書房打通客廳?  照我知那幅是結構牆不能拆, 請番看售樓書,
如拆得我十八年前就拆左了, 我講我的單位
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kingyan 發表於 2021-4-15 15:28
你個單位可以書房打通客廳?  照我知那幅是結構牆不能拆, 請番看售樓書,
如拆得我十八年前就拆左了, 我講 ...

Shit,多年前入住嗰陣冇去刻意留意添,當初仲同太太商量緊書房睡房打通,原來書房同個廳嗰幅係Main Structure,咁冇計。。。
其實我一路都想放坐地,貪易擺位同多款式選擇,而家等下次裝修或換樓就會將梳化同電視位對調,兩邊闊度可以彈性啲,另再行過曬啲暗槽

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

toms110 發表於 2021-4-15 14:52
呢個post只係簡簡單單分享龍呢條HDMI同我之前嗰條嘅用後觀感,用乜嘢器材,我樓上有簡單提過。
我又唔係 ...

又唔係去偷去搶,自己鍾意點玩都得!😅

都係自己收貨!

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2021-4-15 15:17
小弟實力有限,資源盡给子女讀大學之用,昨日與太座落地牢見人氣線聖,無力心動,曾經想過以現有器材先鋒 ...

我理解你心情始終是HDMI線來, 出年出條2.X版龍90又話行90G時又變垃圾,
我30萬買條SC從未手軟過因爲性質不同, 最後玩的SPK要68萬買時只想了2分鐘,
買45萬部拼膽王Ongaku只想了30秒, 全因性質不同

鑽石玩家

三星玩樂勲章

toms110 發表於 2021-4-15 15:24
師兄講玩具可以保值?我絕對不能認同啦,我依家兩個倉爆曬,過千隻1/6,Display喺屋企嘅都差唔多300隻, ...

C兄咁有實力,反而不知玩具保價更升值的道理,我也不能認同C兄所言,我的玩具也不比C兄少。蝙蝠俠1比4係2012年入2800,我太太也入了一隻全新,今天是6千。近日有留意懷舊玩具频道,電子戰隊係我兒時係幾十塊$,今天有價有市,叫價十萬,相反影音大部分係消耗品,可能見識少,除了見Oppo,先鋒4K機比入手價貴,有什麼AV產品有升值潛力,一條龍入手萬四,半年後放出能平手離場嗎,玩影音同車一樣,一落地唔見一筆