設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toms110

[HDMI線] AQ龍48用後感

黑鑽玩家

快活人 發表於 2021-4-15 14:27
我又參加,不過要食日本魚生。

爭鮮買咗坐公園食

白鑽玩家

三星玩樂勲章

chhanthony 發表於 2021-4-15 13:20
玩影音就係玩
有人愛玩器材
有人愛玩配件

絕對認同,好睇個人價值觀同埋需要,只係好奇,以萬元级數的線接部幾千元的4K機,没可能變成旗艦機,再用來接Amp,喇叭,喇叭線,玩影音究竟應該門當户對,定係可以越级挑戰,線材或補品令器材升價享受?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kingyan + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

爭鮮真係未食過
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kingyan 發表於 2021-4-15 13:58
師兄你好!不是掃你興,如有得罪,請多多見諒!
我好認同你的講法,
但斷估唔會佢地用三四千文隻SPK然後 ...

呢個post只係簡簡單單分享龍呢條HDMI同我之前嗰條嘅用後觀感,用乜嘢器材,我樓上有簡單提過。
我又唔係雜誌編輯寫報告搵食,點解仲要講埋用乜嘢喇叭線或者乜嘢電源線咁詳細?冇用Hi-Fi架又未能作準?

唔緊要,師兄們想知嘅,我show出嚟又如何,不過可能又會引發另一個問題,話呢條線唔得、嗰對喇叭垃圾,呢啲電處用咗仲衰聲等等。。。

Steamer to Amp XLR: AH ZXR1
Steamer PC: KS Sensation
Amp PC: KS Elation
8500 PC: Ansuz X2
8500 to subwoofer RCA: AQ Wolf
SC: LS-80 + LS-40 jumpers
SS: M&K M5
TF: M&K MP7
In wall SC: Taralabs

黑鑽玩家

快活人 發表於 2021-4-15 14:27
我又參加,不過要食日式魚生。唔食狗。

食魚生緊係去佐敦玩具大王ronnie大哥樹食餓媽沙茄啦
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

黑鑽玩家

toms110 發表於 2021-4-15 14:52
呢個post只係簡簡單單分享龍呢條HDMI同我之前嗰條嘅用後觀感,用乜嘢器材,我樓上有簡單提過。
我又唔係 ...

toms兄, 請見諒, 我不是講你, 我知你器材是有質素的.
我也冇講過冇用Hi-Fi架出評論不能作準,
只是提議你玩2ch最好用Hi-Fi架才可玩得好聲

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2021-4-15 12:30
其實有d好奇,昨日去左地牢,無財力望下都好,因為1米都萬四,用來玩聲咁部播放機要乜身價,用來玩電視似手 ...

師兄,落地牢望吓係冇用,要親身睇/聽咗條線俾到你乜嘢感受先去決定值唔值,價值觀好個人,呢一刻你覺得器材同線材嘅性價比嘅標準係咁,唔代表其他人都要跟你個標準,我相信Post76玩AV或者兩Channel嘅師兄都會有自己嘅價值標準,所以大家用魔獸、怪獸或者龍嘅,自己鍾意就開心

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

kingyan 發表於 2021-4-15 15:00
食魚生緊係去佐敦玩具大王ronnie大哥樹食餓媽沙茄啦

我知呢間好食,二人套餐,塭单時可能係攞你命唔止三仟喎

黑鑽玩家

kingyan 發表於 2021-4-15 13:58
師兄你好!不是掃你興,如有得罪,請多多見諒!
我好認同你的講法,
但斷估唔會佢地用三四千文隻SPK然後 ...

沒有掃我興啊!我沒有提出問題或有意見,路過答兩嘴!

鑽石玩家

kingyan 發表於 2021-4-15 15:02
toms兄, 請見諒, 我不是講你, 我知你器材是有質素的

King兄,一路以來都好接受各方俾小弟嘅意見,包括King兄你,自己亦有行過冤枉路碰過釘,所以好多意見我都會先吸收後消化再實踐。就講Hi-Fi架呢樣嘢,其實已經諗咗幾年,太太亦都同意將書房打通,但如果一旦將書房打通我就等同大裝修,會執過晒啲電,做過晒地台隔音同行過晒所有暗線,當諗到呢一步,我就連Hi-Fi架都唔想諗了,所以先會得閒又學人換MCB,轉頭身痕又換隻十仔,因為呢啲手板眼見功夫真係會提升整套系統,又唔使入一樣郁七樣咁大工程囉