設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[好熱戲] 禁片越來越多,今次同你睇下古今中外禁片你又睇咗幾多部

關閉 [複製鏈接]

鑽石玩家

ccoh2889 發表於 2021-4-6 11:05
“支那”一詞,泛指中華民族。我不是中國人,是土生土長的海外華人,不想介入你們的政治口水戰,但你的一 ...

以下節錄自維基百科:

"使用這個詞彙稱呼中國的習慣於9世紀初經由佛教交流傳入日本。江戶時代後期,「支那」成為日本人對中國的一種稱呼,並無任何貶義。在明治維新之後,該用語由日本傳回中國,中國知識份子、革命黨人開始使用這個名詞。1894年甲午戰爭後,日本躋身列強,並獲得二億兩白銀賠款及台灣與澎湖,部分日本人的態度由此對中國人變得輕蔑,「支那」一舊稱便有看似食古不化的味道。1912年宣統退位,中華民國建國後,日本內閣不再使用「大清國」或「清國」等詞,公文書中開始使用「支那」或「支那共和國」稱呼中國,未隨即新稱「中華民國」,在部分人眼中此後遂含歧視之意。"

如以上資料屬實,"支那"並非如閣下所言"泛指中華民族". 敬請指教。

鑽石玩家

“支那”一詞,泛指中華民族。我不是中國人,是土生土長的海外華人,不想介入你們的政治口水戰,但你的一 ...

有人以"支那"描述某類人士,我認為這牽涉到身份認同的問題。

星級玩家

HDDVD 發表於 2021-4-6 11:31
有人以"支那"描述某類人士,我認為這牽涉到身份認同的問題。

見到你甘講,我就唸到.如果係香港出生既唐狗當比外國的西人卷養左,隻唐狗會唔會覺得自己已經變左做番狗?

PS:因唔想係度講人,所以用動物比喻,千祈唔好誤會.

哈原來我重未比人禁言,重有得玩既.

鉑金玩家

支那一詞早在古時印度稱呼當時的中國朝代為“支那”

正如“俹簁” 唔__係粗口黎,唔識又唔學又扮果D咪以為係粗口囉

唐代皇帝唐玄宗作的詩都有題及
《題梵書》
鶴立蛇形勢未休
五天文字鬼神愁
支那弟子無言語
穿耳胡僧笑點頭

連自己祖宗都唔知,仲好意思衝出黎__

中.共成日走出黎話 「XX係中國自古不可分割的一部份」
支那正正就係中國自古不可分割的了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HDDVD + 10 + 10 多謝資料分享

查看全部評分

鑽石玩家

22333000 發表於 2021-4-6 15:07
見到你甘講,我就唸到.如果係香港出生既唐狗當比外國的西人卷養左,隻唐狗會唔會覺得自己已經變左做番狗?

...

"身份認同"係一個嚴肅嘅地方管治問題,閣下以嬉皮笑臉嘅方式以狗諷人,之後仲欲蓋彌彰地叫人唔好誤會,相信各位師兄對閣下嘅人品都會各有見解。

星級玩家

HDDVD 發表於 2021-4-6 16:16
"身份認同"係一個嚴肅嘅地方管治問題,閣下以嬉皮笑臉嘅方式以狗諷人,之後仲欲蓋彌彰地叫人唔好誤會,相 ...

何謂 "身份認同" 你地既祖仙係中國人,隔左一至二代就會變左外國人?

我從來都唔會介意 (你地)呢的人點樣睇

鉑金玩家

支那 本意係古代印度指生活在中原地區的民族
本身無帶任何貶義

但日寇指的係古代日本/其他太平洋上島嶼的海盜/倭寇
用黎稱呼就係貶義

2者係完全不同

星級玩家

KwongD7689 發表於 2021-4-6 16:42
支那 本意係古代印度指生活在中原地區的民族
本身無帶任何貶義

你可能講得岩,但係 講  ( 槍斃支那)又係什麼意思?

鑽石玩家

22333000 發表於 2021-4-6 16:38
何謂 "身份認同" 你地既祖仙係中國人,隔左一至二代就會變左外國人?

我從來都唔會介意 (你地)呢的人點樣 ...

請問原本係中國人嘅人成功移民外國(例如加拿大)後,該人係加拿大人定係中國人?

星級玩家

HDDVD 發表於 2021-4-6 17:08
請問原本係中國人嘅人成功移民外國(例如加拿大)後,該人係加拿大人定係中國人? ...

你講既中國人移民外國加拿大後,當佢入籍加拿大當然係加拿大人,

但係而家討論緊既係糸香港發生既事,同加拿大籍人有什麼關係?