設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

有關Marantz NR1608 突然自動更新問題

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
你好!

抱歉因為搵唔到其他地方可以留言問有關Marantz嘅問題,所以揀咗同系嘅Denon區留言,唔好意思!

我有一部NR 1608喺房一直用緊,基本上佢叫做運作正常嘅,大約半年前,佢偶爾會彈出要我update firmware嘅訊息,由於我之前喺廳有一部Denon X2400H都經歷過一啲firmware嘅問題,所以我都係唔update,同埋亦有熄咗個auto update再熄埋個Allow Update嘅,不過佢好奇怪,間中深夜我會聽到部機「噠」一聲,原來佢無啦啦自己行咗update!!不過開咗佢,佢又好似冇事嘅,咁我冇特別再理佢,只係再檢查佢啲設定,我之前熄咗有關update firmware嘅選項佢又着返晒!於是我又熄咗佢!

如是者,哩半年內,我間中開部amp,佢偶爾都會又彈個update firmware嘅畫面出嚟叫我update,我又要照辨煮碗咁重頭熄過晒啲設定,其實都幾困擾嘅!

上星期日,我開機,只係開咗一陣,佢又無啦啦「噠」一聲,自己行咗一次update,行完佢restart,我又見佢正常運作嘅,我又走去熄過晒有關update嘅所有設定!

不過到咗今朝,情況有啲唔同!我今朝大約九點起身,我打算開部影碟機睇碟(我用咗pass-throught,所以有時我唔開amp,直接用電視喇叭算),但係冇畫面,望吓個amp嘅面版,佢竟然又行緊update!!不過佢今次係數到86%,佢就好似數唔到上去,之後隔咗約一分鐘,佢又跳返落0%,之後又即刻跳返上86%,我拍咗段片,可以睇吓佢係點數法嘅:

因為之前部X2400H都有同一個問題,試過佢數數下數返轉頭,但係之後又update到嘅,我即管等等,結果,我等咗個幾鐘,佢都係冇變嘅!如是者我出咗街冇再理佢,諗住返嚟佢會正常返,而家差不多晚上八點喇,即係十一個鐘後,佢仍然喺度update緊!!其實因為我唔用機,會有塊布冚住部機睇唔到個面板,其實我係唔知佢咁「update」法搞咗幾多日嘅?!

其實我去年都曾經發過帖(https://post76.hk/thread-290054-2-1.html)(17樓)問過關於我部X2400H嘅奇怪自動update情況,我諗唔到嘅係,同系嘅另一部機都竟然有差不多一模一樣嘅情況,我而家完全用唔到部機,我又唔敢熄電掣因為怕佢死埋,想請問,我現階段,可以點樣做呢?點解同系嘅機嘅死法係一模一樣嘅呢?我已經熄晒所有firmware嘅嘢,點解仲會咁嘅呢?希望有一個交代,唔該晒先!

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

奇怪嘅事發生咗,我由得部機run冇理,今朝我大約九點幾起身,睇到部機個面板冇咗字,佢似乎係「Update」完!我試吓開機睇吓,部機係開到嘅,但係佢同之前我提過嘅情況一樣,佢又再叫我update firmware,我依舊熄晒所有嘢,如是者我又出咗街。到我晏晝約五點幾返到屋企,試試再開機,佢都係開到,亦都同之前一樣,又問我update嘅嘢,我都照熄晒佢,不過我今次影低咗啲關於firmware version嘅影相: IMG_1428.JPG

我又熄咗部機,剛啱(大約晚上九點幾)我再開機,暫時冇再叫我update喇,我都唔知幾時佢又會無端端自己再行,其實我哩種情況,請問有何對策呢?唔該晒。

讚助版主

rl0497 發表於 2021-3-7 21:26
奇怪嘅事發生咗,我由得部機run冇理,今朝我大約九點幾起身,睇到部機個面板冇咗字,佢似乎係「Update」完 ...

Hi rl0497 ,

跟據過往經驗,你部 NR1608 曾經的升級過程中有部份的軟件沒有更新,請按附圖的步驟做原廠的 Factory Frimware Restore,
然後再用 Lan 線做升級就 OK 。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2021-3-8 16:39
Hi rl0497 ,

跟據過往經驗,你部 NR1608 曾經的升級過程中有部份的軟件沒有更新,請按附圖的步驟做原廠 ...

好嘅,唔該晒先,我今晚會返去試試,麻煩晒。