Post76玩樂網

搜索
樓主: lkljason

[Soundbar] 請教JBL 9.1 Bar 無聲問題

[複製鏈接]

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

 樓主| 發表於 2021-3-13 01:50 | 顯示全部樓層
好~~~唔該師兄!
不過我仲未有幸抽到PS5 ,所以會試下換過條HDMI線

1

主題

38

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
21712
發表於 2021-5-23 13:53 | 顯示全部樓層
我 samsung 65Q70T 都有呢個問題

11

主題

119

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
74545
發表於 2021-5-27 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
我LG CX 用EARC ,都係出ATMOS PCM。之前未更新條BAR 9.1關咗EARC就會變咗出ATMOS DD+ ,依加更新咗就關唔關EARC都係出PCM。
其實PCM DD+有咩唔同?係咪一樣出到ATMOS?

1

主題

43

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
26615
發表於 2021-5-27 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
本帖最後由 Lacrimosa 於 2021-5-27 17:14 編輯
哈哈人 發表於 2021-5-27 11:21
我LG CX 用EARC ,都係出ATMOS PCM。之前未更新條BAR 9.1關咗EARC就會變咗出ATMOS DD+ ,依加更新咗就關唔 ...


LPCM(PCM)=未經壓縮嘅無損(需要大容量傳輸),DD+ =壓縮嘅有損(容量比較少),而BAR  9.1 支援LPCM 5.1,用HDMI eARC就可以出到哂,反之用光纖/ 銅軸就只能出到2.0,或者係DD5.1,因為頻寬唔夠。

技術上嚟講,因為傳輸速度唔夠,ARC 只行到PCM 兩聲道、DD+ 5.1 ATMOS、DTS 5.1。而eARC 就可以行LPCM 5.1,TrunHD ATMOS、DTS-X。😁

另外自從很多朋友將條Bar Update 完最新Firmware後,用APPLE TV會變咗顯示PCM ATMOS😁

研究過一樣野,Apple TV 4K輸出嘅Dolby Atmos格式係Dolby MAT 2.0,編碼為帶有Atmos數據嘅PCM多通道, 如果將Apple TV嘅輸出改為Dolby Digital 5.1嘅時候,Atmos就用唔到。

所以ATMOS 格式喺Apple TV 4K上不會輸出喺Dolby Digital Plus,咁即係播放源內容具有5.1聲道時, Apple TV應該會輸出最佳的可用格式(匹配源和輸出功能)。

11

主題

119

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
74545
發表於 2021-5-27 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Lacrimosa 發表於 2021-5-27 16:42
LPCM(PCM)=未經壓縮嘅無損(需要大容量傳輸),DD+ =壓縮嘅有損(容量比較少),而BAR  9.1 支援LPCM 5.1 ...

多謝師兄詳細解說🙏 ,又知多樣野。

1

主題

5

帖子

0

精華

新仔玩家

Rank: 1

積分
262
發表於 2021-9-9 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
lkljason 發表於 2021-3-13 01:50
好~~~唔該師兄!
不過我仲未有幸抽到PS5 ,所以會試下換過條HDMI線  ...

想問師兄目前點解決?我依家都同一個情況,又係sony 電視駁落jbl 無晒聲😭😭😭

29

主題

1180

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
219413

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

發表於 2021-9-11 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
各位師兄,我都出現這情況。 一開電視,soundbar無聲,要off power reconnect先有聲。 久不久就出。 我用LG c9 TV.

2

主題

23

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
5325
發表於 2021-9-11 10:27 | 顯示全部樓層
starbear 發表於 2021-9-11 09:49
各位師兄,我都出現這情況。 一開電視,soundbar無聲,要off power reconnect先有聲。 久不久就出。 我用LG ...

睇黎唔只SONY TV事...咁應該係條SOUND BAR既問題

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

 樓主| 發表於 2021-9-11 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
starbear 發表於 2021-9-11 09:49
各位師兄,我都出現這情況。 一開電視,soundbar無聲,要off power reconnect先有聲。 久不久就出。 我用LG ...

試下update soundbar firmware, 近排小左呢個問題

29

主題

1180

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
219413

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

發表於 2021-9-11 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
lkljason 發表於 2021-9-11 19:20
試下update soundbar firmware, 近排小左呢個問題

多謝師兄意見,請問firmware 最新是哪個版本?謝謝!
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表