請教JBL 9.1 Bar 無聲問題 - 家庭影院 - Post76玩樂網

Post76玩樂網

搜索
查看: 5824|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

[Soundbar] 請教JBL 9.1 Bar 無聲問題

[複製鏈接]

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

跳轉到指定樓層
1#
發表於 2021-3-3 16:38 | 只看該作者 加入黑名單 |只看大圖 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
本帖最後由 lkljason 於 2021-3-4 10:53 編輯

更正一下問題

發覺間唔中轉Channel又或者睇Netflix 揀戲既位置時,條soundbar忽然好似 disconnect無左聲,之後就算再轉去電視或者netflix都係無聲,除非off左個soundbar咁電視先會出返聲,但再著soundbar又會變左無聲,o係呢個情況就要reset條soundbar重新load過至connect返條soundbar有聲。
請問係咪有乜野問題呢?會唔會eARC既插頭定HDMI線既問題呢?

我係set左著開電視就會直接著埋soundbar出聲
而電視係 Sony X9500H (HDMI 3 eARC) 駁 soundbar既 HDMI eARC

6

主題

35

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
8887
2#
發表於 2021-3-6 10:43 | 只看該作者 加入黑名單
有沒有其他野用HDMI入TV, such as NowTV, TV Box or Cable ?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lkljason + 10 + 10

查看全部評分

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

3#
 樓主| 發表於 2021-3-6 13:00 | 只看該作者 加入黑名單
klee 發表於 2021-3-6 10:43
有沒有其他野用HDMI入TV, such as NowTV, TV Box or Cable ?

TV既其他hdmi 1同2分別插左xbox one同playstation 4, 而jbl既hdmi in就插左部zidoo z9x既media player

6

主題

35

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
8887
4#
發表於 2021-3-6 23:29 | 只看該作者 加入黑名單
lkljason 發表於 2021-3-6 13:00
TV既其他hdmi 1同2分別插左xbox one同playstation 4, 而jbl既hdmi in就插左部zidoo z9x既media player ...

if it is xbox and ps4, 咁我都唔知道原因了, 我之前有相同問題, 而我插了Cable and Now TV, 我應為是這些device就算standby都會有電, 所以HDMI ARC or eARC在用時, 同一時間其他HDMI有電, 所以電視便沒聲了.....

你可以試下UNPLUG 所有野, 只有soundbar插HDMI....... 如果一段時間正常, 應該是這原因

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lkljason + 10 + 10

查看全部評分

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

5#
 樓主| 發表於 2021-3-7 00:43 | 只看該作者 加入黑名單
klee 發表於 2021-3-6 23:29
if it is xbox and ps4, 咁我都唔知道原因了, 我之前有相同問題, 而我插了Cable and Now TV, 我應為是這 ...

謝謝回覆!呢兩日用又好似無呢個情況出現。
之前通常出現呢個情況都係轉device既時候就會無啦啦發生,都唔知係咪eARC定話hdmi其中一樣撞一撞左某d野導致無左聲。


6

主題

35

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
8887
6#
發表於 2021-3-7 09:44 | 只看該作者 加入黑名單
lkljason 發表於 2021-3-7 00:43
謝謝回覆!呢兩日用又好似無呢個情況出現。
之前通常出現呢個情況都係轉device既時候就會無啦啦發生,都 ...

Sure and Good Luck

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lkljason + 10 + 10

查看全部評分

2

主題

11

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
15085
7#
發表於 2021-3-7 19:41 來自手機 | 只看該作者 加入黑名單
我用sony電視都有呢個情況,唔知關唔關牌子事,我都唔識解決

2

主題

23

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
5325
8#
發表於 2021-3-9 13:26 | 只看該作者 加入黑名單
本帖最後由 Ricky617 於 2021-3-9 13:29 編輯

試下將HDMI 3 個聲音輸出設定EARC為關, 應該可以解決到
我用X9000H的, 用ARC睇NETFLEX 都可以行到DOBLY ATMOS DD+
如果你有DEVICE 要用HDMI3 回傳DOBLY ATMOS TURE HD 落SOUND BAR 就唔可以用以上方法

1680

主題

2萬

帖子

198

精華

三潮玩家

J J

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
357378

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

9#
 樓主| 發表於 2021-3-10 15:21 來自手機 | 只看該作者 加入黑名單
本帖最後由 lkljason 於 2021-3-10 15:24 編輯
Ricky617 發表於 2021-3-9 13:26
試下將HDMI 3 個聲音輸出設定EARC為關, 應該可以解決到
我用X9000H的, 用ARC睇NETFLEX 都可以行到DOBLY ATM ...


我係出到Atmos,亦需要有其他device回傳soundbar 出TureHD音效,所以off 左電視HDMI 既eARC係唔得。

又有個情況明明之前個電視remote可以控制到條soundbar大細聲,但忽然間唔知點解又控制唔到,總之又唔係大問題,但硬係好似有d小問題出現。

同埋之前可以一off 條soundbar就會自動跳左去電視出聲,但有時又會off soundbar 就變到無曬聲,要手動o係電視較返電視出聲至有返聲,總之就千其百趣!

0

主題

31

帖子

0

精華

銀級玩家

Rank: 8Rank: 8

積分
38304

76-FC 藍寶石勲章

10#
發表於 2021-3-11 09:39 | 只看該作者 加入黑名單
lkljason 發表於 2021-3-10 15:21
我係出到Atmos,亦需要有其他device回傳soundbar 出TureHD音效,所以off 左電視HDMI 既eARC係唔得。

又 ...

師兄

我和你都是X9500H + JBL Bar 9.1

問題都一樣

解決方法:換左接駁X9500H eARC 和 JBL 條 HDMI線(用左PS5條跟機HDMI線)就冇問題了
Marantz SA15A2, Naim Uniti Star, PMC Twenty5.23i,Naim Headline+TeddyCap
DT880,Denon D7100
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表