設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[討論] 身痕 5.1.4 升級 7.1.4

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2021-3-2 19:24
下次再玩過,宜家又有先鋒800,聽歌影音提升,你都諗諗EVO,性價比高

EVO 我舊年有上輝煌聽過... 個 AMT 真係有驚喜... 不過0係輝煌又唔係好試到睇戲爆唔爆得...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

你叫得套系統係八國聯軍,應該都幾心痕想有返套西裝。

不如賣曬現有既喇叭佢,換配套XTZ既(配返你隻sub),靚仔得黎止痕,襯返新屋。

國外見人套XTZ好靚仔
https://www.avforums.com/threads/on-wall-speakers-xtz-spirit-vs-dali-oberon.2203520/#post-26926102

或者你已經心儀Wharfedale EVO,但暫時能力不足既, 不如由零開始慢慢昇級2.1 -> 5.1 -> 7.1 ->7.1.4 最後全套EVO

當年我都係強迫症發作,成套5.1.2 放棄曬,再儲返一套。
Amp: Denon AVC-X8500H  7.2.6
Front: Dali Oberon 5 /  Center: Oberon Vokal
Rear Side & Back:  Oberon 1
Front & Rear height:Oberon On-Wall/ Top middle: Oberon 1
Subwoofer: REL HT/1003 x2

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

SimonChowHK 發表於 2021-3-2 21:56

不如賣曬現有既喇叭佢,換配套XTZ既(配返你隻sub), ...

i will change to xtz speaker

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

issachar  ching 我之前setting 同你好近似, Sony A8F+Denon 8500+D330+D300C .......都好橋......個人覺得3個問題優先考慮.....

1.既然用得8500...及有機會新屋裝..7.1.6 / 7.1.8 吧, 入牆野現在唔做裝修完好難返手做
2. 電力問題: 考慮一下起碼做2條獨立電比 AV / 2CH (平有平做貴有貴做)
3. 影音分家....7.1.X 地下果沉同一系列/比例會比較一致,既然已經用緊D300系列,佢效果都唔差不如考慮用D310 或者D300反射 做地面果沉, 相對價錢平好多, 慳左果萬幾蚊可以考慮買部真正2CH AMP 慢慢影音分家 (例如 denon pma2500ne, OR 金仔,老麥).......有左AMP 就可以考慮完全分家用其他喇叭聽歌

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 20 + 20 極具參考價值

查看全部評分

Accuphase C3850+A70, Gryphone Diablo 300, Audio experience + 300B , Denon AVC-X8500H,
B&W 805S, Focal Aria 936,

鑽石玩家

SimonChowHK 發表於 2021-3-2 21:56

不如賣曬現有既喇叭佢,換配套XTZ既(配返你隻sub), ...

其實我唔係咁介意八國聯軍, 因為自己未搵到一隻真係覺得好0岩聽既品牌...

XTZ 真係好靚仔... 不過因為我有聽歌, 所以一套西裝我又未必會揀佢...
不過隻 2X12 就真係十分滿意, 雖然比錢既時候好赤
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

avman321 發表於 2021-3-2 22:06
i will change to xtz speaker

Really??? 會轉邊幾隻 model???
LG CX55

鑽石玩家

Kkbank 發表於 2021-3-3 00:58
issachar  ching 我之前setting 同你好近似, Sony A8F+Denon 8500+D330+D300C .......都好橋......個人覺得 ...

師兄, 我地前面 setup 係一模一樣   我之前都係 A8F...

不過新屋都係租人地方, 所以鑽牆機會極細... 不過我多數會換個 fusebox

影音分家我一直想, 但係上面個 post 都提到, 一來 AV bypass 麻煩, 二來 2 ch amp 真係唔知點揀...
間間舖頭都有佢地既 perference... 同埋如果要一對前置睇戲, 再擺多對聽歌就係冇可能既事...

D300 系列應該唔會再添成員了... 如果要加就會係 EVO 囉... 最好有人要哂我而家前中置, 咁我唔駛諗立即換

LG CX55

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我前中置都同師兄一樣,想升級7.1.4...可惜既係我連部AMP都未換
等睇新裝修相

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實我同你情況都有D相似,不過我係玩5.12﹐
部amp cheap D用Pioneer Lx704+Lx500﹐
我都係由D320+D300 升做Evo4.3同4c
(4.4唔夠位擺,如果唔係一定買4.4)
跟住先放返對D320同D300出去,
其實只要價錢唔太貴都好快有人接收既。
我曾經都買左對Dali spektor1黎做後置,
不過用左唔夠1日就收返埋放返出去,
去買左對D310做後置
而家都係諗住影音半分家,睇緊有av bypass 既2ch﹐
試過Soulnote A1同Luxman 505uxii都唔錯,
遲D試埋Denon A110同緊仔Model30先決定!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 20 + 20 極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

Yoshiki2008 發表於 2021-3-3 10:33
其實我同你情況都有D相似,不過我係玩5.12﹐
部amp cheap D用Pioneer Lx704+Lx500﹐
我都係由D320+D300 升 ...

EVO 4.4 同 4.3 呢個問題我都諗緊呀... 我聽過 4.3 又唔係咁差而且細一個碼...

2 ch 就真係完全唔知點樣入手, 所以一動不如一靜先...
LG CX55