設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: SKMC

[合併式擴音機] 合併擴音機請教

黃金玩家

上面兩位師兄講得好好、揾新工,儲多啲錢!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然50A火數比較細,但應該夠推你對喇叭,我自己都推緊Wharfedale D330, 開到-40db已夠好大聲,呢部機一定要換fuse, 原裝fuse封印了這部機,同埋換條好少少既power線都可以提升呢部機既力水同音質

星級玩家

多毛肥 發表於 2021-2-5 00:46
試下用RCA,我比較過50a個balance駁teac係特別細聲

以前用RCA 係大聲少少,之後轉左純銀xlr, 鐘意佢背景靜d & 高音好聽d

星級玩家

manid903 發表於 2021-2-4 23:08
老實講,問下你自已喜唔喜creek d 聲,如你純粹力水不足,可加後級 creek 100p. 或其他後級,再有貨d, 買 ...

Creek d 聲其實ok既,暖暖地...聽廣東歌唔錯,但聽日文歌韓文歌就好似爭d, 唔識點講,同埋我第一部就係50a, 所以都想試吓其他牌子,所以冇換100a

星級玩家

johnson_ha 發表於 2021-2-5 21:17
雖然50A火數比較細,但應該夠推你對喇叭,我自己都推緊Wharfedale D330, 開到-40db已夠好大聲,呢部機一定 ...

電源線早2年去日本時買左acoustic 8800(冇記錯好似係),古河前後鍍金頭....Fuse有限錢,請問邊粒&幾錢左右?thx

星級玩家

kl122002 發表於 2021-2-5 15:02
如果時是這樣的話,就不如找到新工才買?那麼樣應會再開心一些

收到師兄....人生無常28號公司執笠,29號外父突然訓訓吓走左,咁都係遲d 先換機,現在都冇咩心情。。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SKMC 發表於 2021-2-5 22:44
電源線早2年去日本時買左acoustic 8800(冇記錯好似係),古河前後鍍金頭....Fuse有限錢,請問邊粒&幾錢左 ...

我用過呢條,只係人仔$99 https://m.tb.cn/h.4QwV4If?sm=518fa9,開頭換一開聲已經好大變化,明亮清析,但保留到creek 微暖聲底,之後試左兩隻聲𩐳銀fuse同創聲都麻麻地,有師兄話用SR Black 會夾d, 不過我就試緊聲𩐳油浸fuse,初步分析力再提高了

1萬

白鑽玩家

老而不

SKMC 發表於 2021-2-5 22:09
Creek d 聲其實ok既,暖暖地...聽廣東歌唔錯,但聽日文歌韓文歌就好似爭d, 唔識點講,同埋我第一部就係50 ...

早一排係流行入門用Creek的, 只是經過甘幾年之後, 好多Creek 的用家都同你一樣返黎問升乜機好.
只能由觀察所見, Creek 的表現也許真的很有限.

至於大家又升了做什麼機? 有趣的是分成了很多方面,  
日系有金仔, Luxman, E嫂
英系有 Rega,  Naim , Roksan
當然仲有 CA ,  大菠蘿等等的機了.

你不妨找找看?

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-2-6 07:27
早一排係流行入門用Creek的, 只是經過甘幾年之後, 好多Creek 的用家都同你一樣返黎問升乜機好.  ...

個人認為英國exposure及日系denon都不錯可考慮,小弟用開exposure 2010s2d推舊KEF 8寸書架聽人聲不錯只係低音淋小小正考慮升级同廠3010s2d或加級改善下力水。

1萬

白鑽玩家

老而不

LOENDFANS 發表於 2021-2-6 12:51
個人認為英國exposure及日系denon都不錯可考慮,小弟用開exposure 2010s2d推舊KEF 8寸書架聽人聲不錯只係 ...

Exposure是好機, 最新的小型機都聽過,因為佔地方少值得考慮。
Denon  就在我而言有少少圈點。 D&M之後感覺中Denon 集中出 AV amp 較多?