設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 合併擴音機請教

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
平時主要用電腦聽歌,冇聽CD冇玩串流,
因覺得50a 好似唔多夠力想換機,
睇中Cxa81 剛剛問過Av life個價唔錯,
請問如果用Cxa81 係咪部ud501唔再需要佢呢??
定係應該買851A?, 喇叭就遲D 先換,謝謝

Pc--->teac ud501--->Creek 50a--->dali zensor3
(Usb 線& XLR 線用緊oyaide 純銀線,之前去旅行買的)

鑽石玩家

如果開始聽到有要求,老實說換來換去入門級只係轉口味,係時候俾錢升級。😈

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
vm8833 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
ylcheung + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

koalaau 發表於 2021-2-4 20:07
如果開始聽到有要求,老實說換來換去入門級只係轉口味,係時候俾錢升級。😈 ...

大手升級暫時有d難度, 因公司1月28號執左笠
自己下星期生日, 想買份好少少既禮物送俾自己,
見cxa81 二手價都開7千, 頭先見av生命做緊優惠, 個價同二手爭好少,
而佢有埋DAC, 應該好過UD501, 同埋推力大少少,
所以先想換, 但自己又唔係好熟, 希望問清楚

黑鑽玩家

SKMC 發表於 2021-2-4 21:33
見c ...

老實講,問下你自已喜唔喜creek d 聲,如你純粹力水不足,可加後級 creek 100p. 或其他後級,再有貨d, 買兩部50p 玩mono,最大火力單邊max 400w. 到時我怕你speaker 食唔起! 🤣一定好力過你純粹換劍仔合併,因為你直接由合併升級前後級,咁先叫整體upgrade. 如果你只係換牌子,加大2、30 watt 唔算大躍進。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

試下用RCA,我比較過50a個balance駁teac係特別細聲

銀級玩家

升級放大器有兩個原因 音色或力水
你換劍橋放大器只係改音色唔會有改進力水
有時候要換力水但可能音色唔一定滿意
唯一方法盡量唔好選擇座地或大食喇叭就唔會有力水不足情況,
如果你放大器輸出細而用人座地個低音會無力

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

為什麼 不嘗試  有源喇叭

PC => DAC => Dynaudio LYD 5

小箱子有大能量:Dynaudio LYD 5 评测
https://m.midifan.com/article_body.php?id=5996
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黑鑽玩家

EricTse@FB 發表於 2021-2-5 12:55
升級放大器有兩個原因 音色或力水
你換劍橋放大器只係改音色唔會有改進力水
有時候要換力水但可能音色唔一 ...

不能完全同意,不同意是後半part,,amp 比力水喇叭,易唔易推,發揮多少,除了watt 數,最緊要係睇喇叭本身db 數大細同埋低高音上升同下潛力度,重有阻抗。。。唔係喇叭細就易推,座地就難推。試試拿部100w amp 去推ATC 7仔,推到爆amp 都未出到好聲。 再講好多av amp 套裝係座地,拿7~80watt amp 來聽歌一樣推到好澎湃,因為db 值高,唔關對喇叭大細事.

1萬

白鑽玩家

老而不

SKMC 發表於 2021-2-4 21:33
見c ...

如果時是這樣的話,就不如找到新工才買?那麼樣應會再開心一些

銀級玩家

樓主三思,儲多些彈藥,事關cxa81 係好入門機種,分分鐘衰聲過你現役的組合