設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[喇叭組合] 可能係離開前最後一個開箱~ KEF LS50 WIRELESS II ACTIVE SPEAKER

鉑金玩家

reltsihw 發表於 2021-2-9 15:19
我都用緊 SUPRA cat8 做 inter speaker connection, 自己改咗 telegartner頭. 人聲, 分隔同尾音都有幾大 ...

好羡慕CHING 你識自己DIY 改頭,我都好想改頭,但無奈自己唔識
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

不用自己改
英國訂已經可以選擇Telegartner頭

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
極地雪 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

ivan_ng929 發表於 2021-2-10 01:17
不用自己改
英國訂已經可以選擇Telegartner頭

超級正,感謝分享

銀級玩家

恭喜!
我對LS50 (non wireless) 都好耐無聽。請問下大家有無心得 BT receiver -> 現有 2CH AMP -> LS50? 目標喺平平可以IPhone 播歌 方便屋企人 😉

星級玩家

極地雪 發表於 2021-2-10 00:22
好羡慕CHING 你識自己DIY 改頭,我都好想改頭,但無奈自己唔識

唔同普通頭, telegartner 個啲好容易. 剪咗D皮, 對返顏色... 一夾就得.   youtube 有教學

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

reltsihw 發表於 2021-2-9 15:19
我都用緊 SUPRA cat8 做 inter speaker connection, 自己改咗 telegartner頭. 人聲, 分隔同尾音都有幾大 ...

攞唔同LAN線做喇叭接駁線,真係聽得出有分別嘅!

鉑金玩家

不得不讚揚kef LS50 wireless ii 既團隊,雖然喇叭已經出左一段時間,但不斷keep 住有firmware 同埋APPS setting 既update ,見最近有新firmware and apps 咁就update 上versions 1.6,意想不到既係更新後人聲,低頻動態及音場都有明顯既改善,而且係聽感上有耳目一新既感覺 ,因為有新既setting ,可以令到喇叭有唔同既聽感,有一種免費昇華換左喇叭既感覺,估唔到更新firmware 同apps 既影響可以咁大。

特別highlight 新既「subwoofer out and subwoofer channel 」功能,因為對人聲及低頻動態有明顯既改善,至於邊個setting 岩自己口味就因人而已,因為唔同牌子既subwoofer 下潛HZ 數值有唔同,所以唔同setting 數值出黎既聽感都唔同,要自己試睇下邊個數值岩自己。
(P.S 本人有配subwoofer 一隻,以上既改善我覺得係針對有subwoofer 既用家)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

星級玩家

極地雪 發表於 2021-4-10 01:09
不得不讚揚kef LS50 wireless ii 既團隊,雖然喇叭已經出左一段時間,但不斷keep 住有firmware 同埋APPS se ...

想問下CHING用緊咩SUBWOOFER?

鉑金玩家

Joaquim 發表於 2021-4-12 11:48
想問下CHING用緊咩SUBWOOFER?

Rel acoustic