設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 可能係離開前最後一個開箱~ KEF LS50 WIRELESS II ACTIVE SPEAKER

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近因為一D因素,要迫使賣走影音器材,由玩5.1.2 去到影音分家,再賣走晒前後級同喇叭,再轉SOUNDBAR,

由書架喇叭玩到座地再到而家玩有源書架喇叭,呢個生路歷程實在令我畢生難忙,雖然交左唔少學費,

但都親耳了解到唔同喇叭既特性同聽感,人生無常,有好多野都好難預料。

但只有音樂係無分地域界限,可能係我自己既心癮,之前賣走晒D喇叭同前後級就好失落,

發現自己係一個NO MUSIC NO LIFE 既人,所以即使知道之後要走,都頂唔住要搵返一部聽得下既喇叭,

而最好又放便日後走時容易D賣走,搵黎搵去如果要搵一部聽得下要靚聲既,以往既基本組合要STREAMER / CD 機+前後級,或合併+喇叭。

直到有日試過KEF LS50 WIRELESS II ACTIVE SPEAKER,同AMBEO SOUNDBAR一樣,改變左我自己既諗法,原來ALL IN ONE 都可以有味道同質感,

我唔知道呢種設計係唔係未來既大方向,只知道呢一種設計適合我呢一種唔想煩既懶人。

喇叭既SPEC,可以直接解到DSD , MQA 等等 / APP 方便程度我就唔多講,呢D 資料大家可以係官網一定搵到,主要分享一下我自己既小小聽感~

LS50 Wireless II 都有非常好聲音細節還原度,細節如女聲中高音部分的處理上非常順滑有味道,空氣感強,耐聽度十足。

完全唔會有個一種聽太耐好攰,想熄機既感覺~

而比較SUPRISE 既係 LS50 Wireless II 應付唔同音樂(人聲,古典及交響)都可以表現十分唔錯,音場定位、

大動態駕馭力以及人聲結像等都交足功課,絕對可媲美座地喇叭~

以雜食性既我黎講,係一個十分滿意既選擇。

當然我係一個用家,唔會只係講好既地方,佢都有缺點,而我覺得最大既缺點係低頻下潛唔夠深,官方聲稱話有40HZ,

但我耳聽估計大約只有45-50HZ 左右。如果要離補呢個缺點暫時有2 個方案:

1. 將喇叭拉出D,最少離牆上有2-3尺以上

2. 如果想貼牆唔係無方法,因為KEF LS50 WIRELESS II 有SUBOUT ,而我本身有SUBWOOFER,亦都有將KEF LS50 WIRELESS II接駁埋十仔,

效果令我喜出望外,低頻動態立即提升,至於駁唔駁十仔要睇個人對低音既要求,可人可能會覺得OVER 左,

如果太OVER 亦都可以係KEF CONNECT APP 調較將幾多HZ 以下交俾十仔處理。

總括黎講,以標$21800 價論聲,我當時已經覺得算係對起得呢個價錢有餘,一D都唔失禮,咁當然呢個世界係識人好過識字,搵老友揼心口後,立即覺得性價比超高,超班之作。

最正既係唔洗煩要夾咩AMP ,又要夾咩PLAYER。

**測試音樂為TIDAL** CD ALBUM 如下:

Chlara # acoustis NOW
Across the Star
Jose James - For all We Know
Diana krall - tidal master playlist

IMG_5304.jpg IMG_5305.jpg IMG_5307.jpg IMG_5309.jpg IMG_5467.jpg

評分

參與人數 15威望 +920 金錢 +920 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50
AMENFUNG + 10 + 10 恭喜哂Ching
digiman + 50 + 50 超正, 一定要加分
AllenCheung@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分
keke323 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
TYLEEDON + 10 + 10 認同到一個點呀
jason1969 + 20 + 20 超正, 一定要加分
leo25 + 80 + 80
LYNGDORF + 10 + 10
小瑟 + 500 + 500
一休大師 + 10 + 10 精品文章! 加油呀師兄
alleelarry + 50 + 50 超正, 一定要加分
hungsh626 + 10 + 10
Tiramisub2046 + 10 + 10 小弟都有興趣入手,期望繼續分享用後報告.
168sum + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

C hing 好似坐過山車,大上大落,但現在揀到 LS50 W, 係明智選擇,純粹簡單要聽音樂,除了 LS50 wireless 就是 Formation Duo 了.

因為要夾什麼前級後級線材,係一條好長的路程,有心力又要有財力,冇朋輩帶住玩 咁本 mission impossible.
講穿了,玩音響的,是玩組合,世上沒有完美音色,但組合到自己喜愛的音色,成功感非常,聽久了,又再試其他組合.

吹多幾句,除了音響,我以前是玩 DIY 航拍機的,看到自己砌的機飛上天,穿雲,自己先會感覺到果種滿足

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
keke323 + 80 + 80 認同到一個點呀
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀
極地雪 + 10 + 10 知音人分享,認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-2-3 19:31
C hing 好似坐過山車,大上大落,但現在揀到 LS50 W, 係明智選擇,純粹簡單要聽音樂,除了 LS50 wireless  ...

好難得遇到少有既知音人,CHING你形容得十分正確,夾什麼前級後級線材,真係心力交瘁,

再講世上真係無咩叫完美音色,只有你喜歡定唔喜歡。

有時候唔係一味用錢堆砌就代表靚聲,特別係香港空間有限既地方,如果地方唔夠大同深,

用座地出黎既效果有時強差人意,反而用書架會有更好既聽感~

大家得閒既話不妨去試聽一下,

今次佢既調音絕不媽夫,屬於有誠意之作~

好多謝CHING 你有感而發

咁岩我又學習緊玩航拍機,CHING 你有無好介紹?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得

查看全部評分

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

銀級玩家

極地雪 發表於 2021-2-3 20:04
好難得遇到少有既知音人,CHING你形容得十分正確,夾什麼前級後級線材,真係心力交瘁,

再講世上真係無 ...

認同
細地方用座地只有聽覺受罪
大地方用書架又覺低音不足
有錢切機唔代表你識玩好套組合
其實以前接觸過維修音響前輩有講用一套平價組合能夠玩到音場闊有舞台感表現已經係音響之路成功一半以上,
真正玩音響玩得好係經驗比不段換機來得更好
我都有對舊英制Kef 啲聲定位人聲準確好似係你面前唱歌,
唔計咩音色用過同軸喇叭感覺上好聽過多路分音喇叭好多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
極地雪 + 10 + 10 多謝CHING 分享心徳,認同到一個點呀.

查看全部評分

星級玩家

EricTse@FB 發表於 2021-2-4 09:18
認同
細地方用座地只有聽覺受罪
大地方用書架又覺低音不足

師兄
佢一出我就買咗了
不過想換線玩下
你有冇電線換下有冇唔同

1萬

白鑽玩家

老而不

HiFi的確是好似過山車一樣 , 上上落落, 好多人起初的確不認同,  但隨時間好快就會找到自己想要和需要的平衡點.
而又一套好聽的hifi 會令用家想找音樂, 每天都盡可能找些時間去聽, 而不是置於一旁作家具裝飾.

恭喜樓主已到步.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
極地雪 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

supernyw 發表於 2021-2-5 21:36
師兄
佢一出我就買咗了
不過想換線玩下

我一返黎就已經用INAKUSTIK AC-2502 貪呢條線無味精,
三頻均衡

星級玩家

極地雪 發表於 2021-2-5 22:51
我一返黎就已經用INAKUSTIK AC-2502 貪呢條線無味精,
三頻均衡

有冇試過同原裝雞線比較

鉑金玩家

supernyw 發表於 2021-2-6 16:50
有冇試過同原裝雞線比較

有AB,特別係人聲空氣感,用左2502 會好有質感,線條細節好豐富~

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50
SimonHon@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分
一休大師 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黑鑽玩家

極地雪 發表於 2021-2-6 17:13
有AB,特別係人聲空氣感,用左2502 會好有質感,線條細節好豐富~

我都係用2502呀! 又係貪佢冇咩味精! 插咗落去都冇掹過了! 真係超正 超值