設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wowmusic

[訊號線/其他線材] B&W804D3配Bi-wire 喇叭線求意見

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一休大師 發表於 2020-12-31 00:05
咁你真係有排喎, 我依家煲咗400個鐘到, 感覺就幾滿意, 200個鐘頭就開聲, 但係就未夠鬆, 間 ...

大師....我最近發現有首純音樂叫 BASS I LOVE YOU 用佢黎煲喇叭....個低音好易鬆容

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 咁正

查看全部評分

【苦盡甘來】

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wowmusic 發表於 2020-12-31 00:40
多謝各位Ching, 特別嗚謝一休大師
心郁郁想試條siltech 330L, 想請問jumper cable 是否最多買 ...

我都係 Siltech 夾 B&W 雖然未完全煲好....但感覺係唔錯既
【苦盡甘來】

星級玩家

keke323 發表於 2020-12-31 01:57
我都係 Siltech 夾 B&W 雖然未完全煲好....但感覺係唔錯既

其實煲喇叭的頭200小時,有需要理會是biwire或jumper嗎?在我而言,最理想係一齊煲😂
我家有條spare嘅XLO pro cable(不是biwire),本來想煲住先,但沒有jumper,剩係用兩個插頭d聲好怪

暫時”偷咗”CM9嗰條DH Lab Q10 biwire 煲住先😅

黑鑽玩家

wowmusic 發表於 2020-12-31 01:38
咁我真係聽好多愛情陷阱、真情流露嗰啲😅 八成以上都係聽80/90年代廣東歌,鄧麗君就冇乜聽(少聽國語歌) ...

聽8 90年代流行金曲 係要比較厚底先好聽, 我唔知你現在組合系什麼情況, 照計數cardas 就會柔化咗嗰啲毛燥感 同埋聲底會厚啲, 計數上就啱夾啲!siltech 都得, 但係要高型號, 例如簽名系列, 但係嗰啲太貴我自己就唔推薦

黑鑽玩家

wowmusic 發表於 2020-12-31 03:16
其實煲喇叭的頭200小時,有需要理會是biwire或jumper嗎?在我而言,最理想係一齊煲😂
我家有條spare嘅XLO ...

其實開頭 要warm up嘅時候 應該盡量咩都唔好搞, 等佢熟化之後 先至慢慢調教! 但係有幾多人能夠做到?! 我自己玩咗咁耐 都做唔到喇, 只不過講係咁講啫, 係要搞餐懵先至開心

星級玩家

一休大師 發表於 2020-12-31 09:26
其實開頭 要warm up嘅時候 應該盡量咩都唔好搞, 等佢熟化之後 先至慢慢調教! 但係有幾多人能夠做到?{: ...

多謝大師至理明言
我試試用現有的組合,煲住804D3先....(忍手忍手...今年暫且忍忍忍) 希望煲到200小時,疫情消失,又可以四出試線材🙏🏻
宜家esoteric -> cardas clear reflection xlr -> Marantz PM10
之前用舊喇叭CM9(用DH Labs Q10 biwire銀綫)聽Polygram 50 24K,王菲、阿倫、關淑怡都有和暖感覺,唔會太濃味,反而有時聽單層SA,聲音有點乾、亮。
所以我都會再睇吓Cardas,以及試吓biwire和jumper的不同。Siltech 有興趣都再看看,但如果770都未夠高階,就真的over budget (幸好804係算入2020Budget 的😅)睇大師用緊805都沒用bi-wire,我都想試試分別

問多樣嘢,大師會不會建議我用AV show買嗰啲white noise CD來加快煲喇叭的時候?還是如常一日聽兩三粒鐘慢慢煲?舊時玩DAP,我係用white noise file不停煲我的小仙女耳機㗎(因為當時趕住出trip用)🤣

黃金玩家

三星玩樂勲章

wowmusic 發表於 2020-12-31 01:38
咁我真係聽好多愛情陷阱、真情流露嗰啲😅 八成以上都係聽80/90年代廣東歌,鄧麗君就冇乜聽(少聽國語歌) ...

煲下先 PM10夠唔夠力?

星級玩家

ATC7 發表於 2020-12-31 10:30
煲下先 PM10夠唔夠力?

都ok夠力,而家vol -35已經推得好大聲

星級玩家

我用緊Tellurium Q Black 2加jumper,非常順滑,性價比高

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wowmusic + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

我自己等咗咁耐都見唔到有二手204xl.........., 卒之今日都忍唔住 買多對全新bi一bi wire佢, 作為解渴之用, 借個位開箱先...嘻嘻