設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線/其他線材] B&W804D3配Bi-wire 喇叭線求意見

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位Ching,
小弟剛由B&W CM9升級至804D3, 之前用DH Labs Silversonic 喇叭線, 換線前想問問大家意見。
我 的setup大致上係
Esoteric K07X SACD player
Cary Audio DMS550 Streamer
Marantz PM10 Amp
B&W 804D3 speakers

我主要聽80-90年代廣東歌CD/SACD,英文歌多數用Tidal聽。喜歡人聲突出d. 有朋友提議 transparent musicwave 或Kimber Kable但未有機會試。

先謝謝大家, HAPPY NEW YEAR!

黑鑽玩家

transparent 都適合! 其他牌子就可以選擇cardas/vovox,如想清甜d人聲vdh/siltech也合

星級玩家

一休大師 發表於 2020-12-30 12:51
transparent 都適合! 其他牌子就可以選擇cardas/vovox,如想清甜d人聲vdh/siltech也合 ...

多謝Ching
我宜家都用緊Cardas XLR cable,不過見有人說一套Cardas線材d聲會太濃太實.

另外想問吓siltech有沒有bi-wire? 成日覺得B&W用biwiring cable好聲d. 今年疫情關係, 唔可以好似之前咁周圍試周圍聽. 不過, 相信804都要煲一段長時間

黑鑽玩家

wowmusic 發表於 2020-12-30 13:05
多謝Ching
我宜家都用緊Cardas XLR cable,不過見有人說一套Cardas線材d聲會太濃太實.

cardas 用曬一套會唔會太多咁呢樣嘢好難講, 有時都要睇配合同埋好味, 我試過聽過一套 用曬可以好正, 另外一套用曬就好濃, 所以不能夠一概而論, 真係要試過先知!

siltech 單支銀 應該就冇bi wire出!
至於好唔好bi wire 都係睇個人喜好, 我自己bi左 咁多次都冇一次係滿意, 但係亦有師兄分享bi左 係超級正, 所以又係不能一概而論! 但係如果你部機唔係好大力, 水喉闊咗咁多, 水流量雖然多咗,但 壓力可能未必夠, 咁呢樣就要留意返!

不過玩得hifi 都唔會有滿意嘅一日,我 換咗呢對新喇叭線, 我都想bi wire多一次, 係要咁樣先會死心

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Hi C-Hing,
FYI.  I m using 803d (diamond 1), speaker cable is studioconnections ref series, runnning bi-wire now.  
(http://studioconnections.co.uk)
Enjoy Music, Enjoy Life!!

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wowmusic 發表於 2020-12-30 13:05
多謝Ching

有排煲 我到而家大約煲左 100 個鐘左右....d 聲先開始正常小小
另外之前呢度有其他 ching 講過  Siltech 有出 Bi-wire 不過要好似訂....同埋會貴小小  
【苦盡甘來】

黑鑽玩家

keke323 發表於 2020-12-30 23:25
有排煲  我到而家大約煲左 100 個鐘左右....d 聲先開始正常小小  
另外之前呢度有其他 ...

咁你真係有排喎, 我依家煲咗400個鐘到, 感覺就幾滿意, 200個鐘頭就開聲, 但係就未夠鬆, 間唔使要抽下佢

由於已入佳境 自然再想進一步, 再玩下bi wire, 但係等嚟等去 都唔見有二手 我嗰條喇叭線, 我諗都係要買全新

星級玩家

一休大師 發表於 2020-12-31 00:05
咁你真係有排喎, 我依家煲咗400個鐘到, 感覺就幾滿意, 200個鐘頭就開聲, 但係就未夠鬆, 間 ...

多謝各位Ching, 特別嗚謝一休大師
心郁郁想試條siltech 330L, 想請問jumper cable 是否最多買埋siltech, 還是用什何品牌也可?

黑鑽玩家

wowmusic 發表於 2020-12-31 00:40
多謝各位Ching, 特別嗚謝一休大師
心郁郁想試條siltech 330L, 想請問jumper cable 是否最多買 ...

330L 就唔錯嘅, 但係我驚未必有你要嘅嘢喎, 佢係屬於有貴氣, 清甜嘅人聲 同埋古典好好聽嗰種 背景寧靜! 如果你聽愛情陷阱, 可能未必感受到, 但係如果你聽鄧麗君 或者陳潔麗 咁你就一定感受到!jumper 梗係買埋一套啦, 難得唔使左夾右夾!

星級玩家

一休大師 發表於 2020-12-31 00:46
330L 就唔錯嘅, 但係我驚未必有你要嘅嘢喎, 佢係屬於有貴氣, 清甜嘅人聲 同埋古典好好聽嗰種 背景寧靜 ...

咁我真係聽好多愛情陷阱、真情流露嗰啲😅 八成以上都係聽80/90年代廣東歌,鄧麗君就冇乜聽(少聽國語歌)不過有聽吓Susan Wong, 陳潔麗, 歌莉雅嗰批,古典就更少聽... 請問咁樣Siltech 適合嗎