設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heven

[藍光播放機] Panasonic UB9000 Multi-region free

鑽石玩家

cth516 發表於 2021-2-28 21:57
今日睇咗兩套戲,聲畫都幾好。

畫面質素一定一流 但個價都巧貴 剛剛上網睇過轉返港紙都差唔多萬二蚊喎.......
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

cth516 發表於 2021-2-28 20:08
Photo

MIC 美國市場,如B&H video,以前售賣Nikon lens,都有分us and imported model,要出口就一定售imported model,即香港所謂水貨,B&H自己提供保用。相信Bombay與 Amazon usa合作賣水貨,買家當然是海外,好似收58皮運費。睇文件是Panasonic 提供hardware modified,真唔知TPS 貨是否都是MIC(歐)。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2021-2-28 23:55
畫面質素一定一流 但個價都巧貴  剛剛上網睇過轉返港紙都差唔多萬二蚊喎....... ...

真係好難搞,買TPS定Amazon usa呢?你可再問TPS,是否原廠Panasonic hardware,如果是又有像上述mic貨有文件的,TPS又唔怕買,dual voltage 無乜特別。
題外,有冇HSBC Red card,它提供網購4%獎賞錢回贈,可以作月結單找數用。另在海外網購,esp Amazon ,Paypal之類,一定要選當地貨幣,在美選美元,在英選英磅,勿讓他們點,選用港元,佢哋滙率是瘋狂的。

鉑金玩家

heven 發表於 2021-2-28 21:07
多謝師兄的詳細資料!你提及嗰隻SVC350N,我上網搵搵先!天工adapter 用於tele zoom OK 嗎,我都有支Sony ...

日本Stavol 穩壓牛是1990年代貨,上世紀,過百年,已經不合規格,無地線,電線用單膠,唔准再賣的。另外試過在Amazon Japan search,都找不到Stavol,有人話要往日本本土才有。
至於德牛有IEC,可以玩線,對的。但條線貴過隻牛,講笑,我唔信,多個接駁甩線仲討厭,我隻ps audio conditioner就係咁,但佢當然靚仔過Super啦。Super就單一step down,由220v to 110v,在港使用,永無意外,我有朋友玩緊隻500w,比台50w x2 power amp用。
你所述接駁方法是正確,但最後要check,input選擇220v,Amazon usa 賣,原設定input應在110v,唔改一插即瓜。
因為有nikon afs,好少用副廠adapter配200mm以上lens,最長試過Sigma 135/1.8 Sony mount,比24mm 廣告lens 差少少,以中間對焦點計,周點對焦點好唔掂,通常adapter用在tele都差的,包括metabones,Sigma。原廠nikon 除外

鉑金玩家

cth516 發表於 2021-2-28 21:37
都ok, Thx 師兄。

Ching 可否影張機背相,研究吓屬那一個施法管轄區,亦想知盒面白貼紙聲稱Dual voltage,此名稱應用在30多年前,日本電器voltage的110/220 selector,像H ching 話那隻step up/down 牛,是線牛。現在player 像oppo 203 用電子牛,電壓應100~240v 咁寫,dual voltage寫法就應是線牛,背後有selector。
先謝。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2021-2-28 23:55
畫面質素一定一流 但個價都巧貴  剛剛上網睇過轉返港紙都差唔多萬二蚊喎....... ...

差不多呢個價,之前中國版都要$10800。。。所以我覺得$12000包埋運費呢個價可以接受。而且我只睇實體碟,又唔聽歌,外掛字幕我又有用唔著。。。所以胆粗粗買咗呢部UB9000。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

Big_McIn 發表於 2021-3-1 02:45
真係好難搞,買TPS定Amazon usa呢?你可再問TPS,是否原廠Panasonic hardware,如果是又有像上述mic貨有 ...

正確,我網上海外購物,都只會用當地貨幣結算。上次Amazon UK買嘢後退貨,由於英磅升,所以退款時,我仲賺咗$40,

鑽石玩家

Big_McIn 發表於 2021-3-1 04:07
Ching 可否影張機背相,研究吓屬那一個施法管轄區,亦想知盒面白貼紙聲稱Dual voltage,此名稱 ...

我無記錯部機寫係120V, 而且無selector, 好明顯部UB9000
改咗供電部份,我是但搵條黑雞線就咁插嚟試著機,即插即用。

鑽石玩家

Big_McIn 發表於 2021-3-1 04:07
Ching 可否影張機背相,研究吓屬那一個施法管轄區,亦想知盒面白貼紙聲稱Dual voltage,此名稱 ...

請問師兄,點樣睇到係邊個施法管轄區?

鑽石玩家

可惜UB9000玩唔到偷雞版
IMAX。