設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
12
返回列表 發新帖
樓主: popo@G

[請教] WIN10駁電視SOUNDBAR出5.1聲道

[複製鏈接]

6

主題

493

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
160249
發表於 2020-11-19 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
石五弟 發表於 2020-11-19 16:40
你和我一樣。 我是用 egreat A5 HDMI入 soundbar 用 HDMI arc 出 TV. 但TV冇 EARC.  吾知有冇 atmos 出。  ...

Tv display atmos 定係播緊嘅音軌?

入audio setting, passthrough = auto, DTS-HD / TrueHD Atmos compatible mode 都set on, 咁set 應該有 7.1 / 天空喇叭聲。

(安卓7.0 KODI 只能出DTS / AC-3 5.1,不能出 HD Audio。)
16_1000_1700.jpg

82

主題

3195

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
224816

76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-11-19 21:42 | 顯示全部樓層
xyz56789xyz 發表於 2020-11-19 16:28
我都係用SOUNDBAR (LS7200),但就以soundbar 做center,所有source插soundbar,再出顯示器
師兄你試以下 ...

師兄... 而家人地就係講緊 ARC.... 你叫人直駁
LG CX55
Denon AVC-X8500H
Wharfedale D330
FB: RGB山洞原人的玩物

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2754
 樓主| 發表於 2020-11-20 17:22 | 顯示全部樓層
xyz56789xyz 發表於 2020-11-19 16:28
我都係用SOUNDBAR (LS7200),但就以soundbar 做center,所有source插soundbar,再出顯示器
師兄你試以下 ...

最後用左hardmod disabled cec(除左soundbar),
依家個駁法係
SOUNDBAR <-> TV(ARC) <- PC/PS4/MYTV SUPER(HDMI, cec disabled)
咁樣所有野都可以用到SOUNDBAR個ARC出聲,用TV REMOTE直接較大細聲,
PC(4K HDR)應到ATMOS,但SET唔到ATMOS出聲,懷疑HDMI CABLE問題

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2754
 樓主| 發表於 2020-11-20 17:23 | 顯示全部樓層
石五弟 發表於 2020-11-19 16:40
你和我一樣。 我是用 egreat A5 HDMI入 soundbar 用 HDMI arc 出 TV. 但TV冇 EARC.  吾知有冇 atmos 出。  ...

我用NETFLIX(TV APPS)會有得揀ATMOS出聲,不過隻SOUNDBAR天空聲比較弱,效果唔明顯

6

主題

493

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
160249
發表於 2020-11-22 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
popo@G 發表於 2020-11-20 17:22
最後用左hardmod disabled cec(除左soundbar),
依家個駁法係
SOUNDBAR  TV(ARC)

師兄,你是用電視作input做法再pass audio到soundbar(聽CD都開電視?),這情況我會考慮買HDMI N To N 駁SOUNDBAR去解決(好在我部LS7200有4個HDMI Input足夠用),HI-FI式接駁法減低聲音失真度,
有關win10出ATMOS 問題,我#7都有提及,詳細請自行查看FORUM相關HTPC POST,我少打PC機但ATMOS SUPPORT個個不同,要睇STEAM或家開發商說明。
市面只要出到4K訊號的HDMI Cable 都會支持ATMOS / HD AUDIO傳輸!(只是HDR(60HZ)要HDMI 2.0a / 2.1以上才出到)。

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2754
 樓主| 發表於 2020-11-22 22:18 | 顯示全部樓層
xyz56789xyz 發表於 2020-11-22 19:50
師兄,你是用電視作input做法再pass audio到soundbar(聽CD都開電視?),這情況我會考慮買HDMI N To N 駁S ...

我諗應該係soundbar個HDMI INPUT有問題,
好似做唔到Pass through(4K),唔知S/W定H/W問題,
反正我用親SOUNDBAR都會開埋電視
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表