設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 1508|回復: 15

[請教] WIN10駁電視SOUNDBAR出5.1聲道

[複製鏈接]

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2354
發表於 2020-11-14 17:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
電視接SOUNDBAR用HDMI(ARC),電視APP睇NETFLIX果時,
SOUNDBAR SOURCE用TV ARC正常出到聲,

依家個接駁
TV <-ARC-> SOUNDBAR <-HDMI PC(4K,HDR)
如果PC HDMI出電視,出到4K HDR,
但WIN10個音效(聲道數目上限:2)
電視SET BITSTREAM / PCM都係一樣情況

但如果PC直接HDMI出電視,
WIN10個音效(聲道數目上限:6),
但咁樣SOUNDBAR就唔可以用ARC出聲,
只可以用光纖/3.5MM出聲

想問下可唔可以做到PC去電視用ARC出到5.1聲道? THANKS

PC DISPLAY CARD: GIGABYTE RX580 8GB
TV: PANASONIC GX880H
SOUNDBAR: SAMSUNG HW-Q70T

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

82

主題

3190

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
223773

76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-11-14 18:08 | 顯示全部樓層
我剛剛試左, 原來又真係唔得喎... 點解呢....

我而家係一條 HDMI 出 TV, 另一條去 AMP...
LG CX55
Denon AVC-X8500H
Wharfedale D330
FB: RGB山洞原人的玩物

4210

主題

5萬

帖子

940

精華

總版管

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
2726227

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-11-14 18:25 | 顯示全部樓層
同一張DISPLAY CARD呀????

82

主題

3190

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
223773

76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-11-14 18:36 | 顯示全部樓層
小瑟 發表於 2020-11-14 18:25
同一張DISPLAY CARD呀????

我? 係呀... ASUS 有兩個 HDMI

不過我之前有用個 active DP -> HDMI adaptor, 一樣可以變兩個 HDMI
LG CX55
Denon AVC-X8500H
Wharfedale D330
FB: RGB山洞原人的玩物

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2354
 樓主| 發表於 2020-11-14 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
issachar 發表於 2020-11-14 18:08
我剛剛試左, 原來又真係唔得喎... 點解呢....

我而家係一條 HDMI 出 TV, 另一條去 AMP... ...

頭先發現,原來當部TV有hdmi(not arc)訊號輸入後,
TV個arc function會即時廢左,soundbar會認唔到TV個arc,可能因為咁,就只係變左pcm2.0,
soundbar亦只可以用hdmi(source in)出聲

82

主題

3190

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
223773

76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-11-15 04:24 | 顯示全部樓層
popo@G 發表於 2020-11-14 22:08
頭先發現,原來當部TV有hdmi(not arc)訊號輸入後,
TV個arc function會即時廢左,soundbar會認唔到TV個ar ...

我果部仲出到 ARC.. 但係都係得 2.0
LG CX55
Denon AVC-X8500H
Wharfedale D330
FB: RGB山洞原人的玩物

6

主題

491

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
159024
發表於 2020-11-16 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
PC Netflix 要 安裝 Dolby Access@Microsoft store,audio output 選 soundbar,打Dolby access enable dolby atmos for home theater才會有 Atmos Audio。另外,win10 soundbar property 也要check Atmos +set no of. Speakers。
打Atmos games 睇 game. Spec.
用potplayer/mpc 睇電影要 set pass-through soundbar先至有 HD. Audio,否則變晒pcm。
ARC 呢樣嘢幾睇器材,有時會Detect 不到

1

主題

6

帖子

0

精華

進階玩家

Rank: 4

積分
2354
 樓主| 發表於 2020-11-19 14:46 | 顯示全部樓層
xyz56789xyz 發表於 2020-11-16 22:48
PC Netflix 要 安裝 Dolby Access@Microsoft store,audio output 選 soundbar,打Dolby access enable dol ...

DOLBY ACCESS已經撞晒,另外AUDIO OUTPUT SET唔到SOUNDBAR,
PC認唔到SOUNDBAR,只認到TV

相信係HDMI CEC撞到ARC輕左,最後方法係要hardmod disabled CEC,
依家個駁法係:
PC -> TV(HDMI-1)
SOUNDBAR <-> TV(HDMI-2-ARC)
當PC改output去TV果時,WIN10應到5.1CH,
TEST到喇叭全部正常,但ATMOS就用唔到,
原因可能PC唔係直入SOUNDBAR

6

主題

491

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
159024
發表於 2020-11-19 16:28 | 顯示全部樓層
本帖最後由 xyz56789xyz 於 2020-11-19 18:02 編輯
popo@G 發表於 2020-11-19 14:46
DOLBY ACCESS已經撞晒,另外AUDIO OUTPUT SET唔到SOUNDBAR,
PC認唔到SOUNDBAR,只認到TV


我都係用SOUNDBAR (LS7200),但就以soundbar 做center,所有source插soundbar,再出顯示器
師兄你試以下接駁法:
PC(或UHD PLAYER、SET-TOP-BOX,etc) -->SOUNDBAR-->TV(ARC),咁樣就唔會被TV(ARC)影響個音源。
IMG_20201119_175739.jpg

5

主題

23

帖子

0

精華

高級玩家

Rank: 5Rank: 5

積分
4969
發表於 2020-11-19 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
你和我一樣。 我是用 egreat A5 HDMI入 soundbar 用 HDMI arc 出 TV. 但TV冇 EARC.  吾知有冇 atmos 出。 但SOUNDBAR 聽倒有 5.1。部A5睇片見倒 display 有 atmos標示。但吾覺有天空聲道。
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表