設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Yamaha RX-V6A 家庭影院擴音機 : 入門都有 HDMI 2.1 進化 8K 時代...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
隨住 8K 電視開始係民用市場展露頭角及兩大家新世代遊戲主機快將面世,能支援 8K 輸出、高幀率及低延遲規格 HDMI 周邊很好就會成爲影音界的新趨勢。然而過去一段日子只有中高階型號的 AV 擴音機先能支援到 8K 透傳,但 Yahama 就逆市將 HDMI2.1 規格下放至入門型號 RX-V6A 身上,可帶領大家順利過度呢個 8K 影音時代。

⚡️圖文片 : https://post76.hk/news/2020/11/yamaha-rx-v6a-review/

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

想問下呢部機係咪支援中文display? 如播nas d歌,會出到中文顯示嗎?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

chris20202 發表於 2020-11-6 01:47
想問下呢部機係咪支援中文display? 如播nas d歌,會出到中文顯示嗎?

我地今次主要試 AV既表現呀, 如果有時間再開來試下先!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

chris20202 發表於 2020-11-6 01:47

之前我係咁依試過~  經 bluetooth 播歌,  係機前面個畫面係出到中文歌名 ~

鉑金玩家

得簡體字 Display ~

銀級玩家

Nintendo Switch, 4K upscale 會用唔到,開左會全黑,得聲。
LGCX 睇Youtube 經eARC 去AVR,會得返Straight可選 ,所有 DSP 選擇不能。
暫時應該未有Dolby Atmos Height Virtualization,個測試會唔會有出錯??

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

cwkit61 發表於 2020-11-6 12:26
之前我係咁依試過~  經 bluetooth 播歌,  係機前面個畫面係出到中文歌名 ~

唔該晒師兄,唔知幾時會update埋正體中文就正

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我諗都係試下個 市場反應

5萬

總版管

cwkit61 發表於 2020-11-6 12:27
得簡體字 Display ~

依家好多牌子都只有留返簡體字.....希望將來可以加返D繁體字入去啦~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

KenKenHo@G 發表於 2020-11-6 17:20
Nintendo Switch, 4K upscale 會用唔到,開左會全黑,得聲。
LGCX 睇Youtube 經eARC 去AVR,會得返Straig ...

我地測試果日用返真駁到既喇叭用5.1.2去試, 未試過 Dolby Atmos Height Virtualization既功能, 我諗佢會好似4K/120p咁, 要遲下用 sw更新先有得支援呢!!!

另外我會將你既回應都比一比代理睇睇, 等佢地同廠反映一下先!!!

Post76玩樂網.