設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] Aurum A168 Crystal SE PWC 電源線大量調聲秘技【線材評測】

版務總管組

76管理團隊

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Aurum A168 Crystal SE PWC 電源線大量調聲秘技|創造自然開揚的動人美感【線材評測】

作者 : Toscanini

接到這條 Hi End 級電源線,立即想起這款線材的設計師 Albert Leung,老一輩發燒友會記得他的兩個外號:「避震梁」與「金線梁」。之所以被稱為「避震梁」,是因為他非常擅長運用各種調聲技巧,尤其是震動處理,去調整音響系統的聲音走向。至於「金線梁」啟發自航空及太空技術的「多層微米級鍍膜屏蔽」去包裹線材,稱為「金采黃金鍍膜屏蔽」。

評測文章 : https://post76.hk/news/2020/10/aurum-a168-crystal-se-pwc-review/

#Toscanini會係科林同大家討論文章的內容架 #如果大家睇完有問題可以直接討論架        

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟。。都有用梁 師父的線材。。我都用左7 年左右
3對rca線。。4條電源

不過都係比較入門版本

其中有一條都叫A168S ,個名差啲啲。。
但就 低級好多

香港人比較少 用 梁師傅 的本地品牌

以我所知。。國內好多有錢佬用。。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alpinweissM + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

見到呢個價錢,應該有生之年都唔會聽到用呢條線的系統

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
haha161 + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

2019 廣州攞獎。。同呢條差幾多級??

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cmlee 發表於 2020-11-3 13:44
2019 廣州攞獎。。同呢條差幾多級??

我地送測Post76嘅其實就係得獎呢條A168 Crystal PWC嘅升級版 (SE, Special Edition, 特別版)。
都係喺Reference Class入面嘅產品,可以當佢升左半級貼近我地冇放上官網嘅Demo Class產品啦。

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

raylee 發表於 2020-10-31 13:18
見到呢個價錢,應該有生之年都唔會聽到用呢條線的系統

其實除左Reference Class級數嘅呢啲線之外我地仲有一系列親切啲嘅線材嘅:

Noctua Audio 系列
https://nocaud.com/collections/all

一樣係用左同樣嘅屏蔽技術同結構,唔會話平D就唔落
歡迎查詢

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cmlee 發表於 2020-10-30 18:53
小弟。。都有用梁 師父的線材。。我都用左7 年左右
3對rca線。。4條電源

Aurum嘅用家朋友多謝你支持呀! *揮手*
其實我地都唔明點解俾左人印象係我地只賣貴野/貴野先有料
我地相宜啲嘅產品都係用左同樣嘅技術同理論結構去造,性能上都見得人呀!

鉑金玩家

小弟都係Autum用家,好高興見到有人討論!我就玩得比較偏門d,除咗幾條電源線之外,仲有喇叭線同埋一條特別版嘅同軸。
另外有幸梁前輩仲用佢嘅獨門黃金鍍膜加持我部絶版oppo 205,除咗金光閃閃好睇得之外,聲畫都升咗幾個level添

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alpinweissM 發表於 2020-11-5 23:25
小弟都係Autum用家,好高興見到有人討論!我就玩得比較偏門d,除咗幾條電源線之外,仲有喇叭線同埋一條特別 ...

Aurum用家朋友你好呀!*揮手*
真心多謝支持本地創造
黃金鍍膜摩機,次次都摩到眼都矇

au-shield_mod

au-shield_mod

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alpinweissM + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

autechhk 發表於 2020-11-6 14:43
Aurum用家朋友你好呀!*揮手*
真心多謝支持本地創造  
黃金鍍膜摩機,次次都摩到眼 ...

http://blog.sina.com.cn/s/blog_4df2a7230102wzy4.html
以上連結是Aurum用家託我們黃金鍍膜魔改完player後的聽後感,給各位參考一下