設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hhc

[請教] Hi Fi聽Moov 24

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小小Pat 發表於 2020-10-4 18:58
畀個like你先!可以試用其他手機,如支援LDAC,HWA可以食到Hi Res Wireless!但都有本身嘅問題,例如壓縮 ...

多謝師兄先, 我就係諗緊換部SONY Xperia 1 ii, 因為有SONY獨門秘技LDAC,
但唔知有幾大進步?
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

專業玩家

frankpoon 發表於 2020-10-4 21:15
多謝師兄先, 我就係諗緊換部SONY Xperia 1 ii, 因為有SONY獨門秘技LDAC,
但唔知有幾大進步? ...

我都諗過用呢個方法-  但好多文章就係話Android系統會做壓縮唔會出bit Perfect

[ 眾所周知 Android 系統存在 SRC(Sample Rate Converter)的缺陷,於取樣率轉換時有所限制,令聲音無法以原音重現。有見及此,R6 搭配自家研發的 DTA(Direct Transport Audio)技術,能夠繞過 SRC 直出音樂,]

睇完你篇報道之後我有心郁郁想 用 Hiby r6 pro , 用 Bluetooth (LDAC) bean 去 你介紹嗰部機度... 再coaxial 駁Amp 出喇叭

唔知咁樣得唔得呢

專業玩家

小小Pat 發表於 2020-10-4 18:38
應該係HEOS有問題,要問阿威廉sir!

我試用Apple TV裏面個tidal - play 到! 效果好好!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

frankpoon 發表於 2020-10-4 21:15
但唔知有幾大進步? ...

用LDAC一定好過APTX,但我手機器材都係入門級,唔可以作參考,我試小米手機藍牙去Hiby R3,無論我R3選任何LDAC中三種 setting,都係自動升頻上24/96,如下圖:

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ibillion 發表於 2020-10-4 21:27
上星期好似件豐澤賣緊二千幾蚊~
我都諗過用呢個方法-  但係豹紋就係話Android系統會做壓縮唔會出bit Pe ...

如果R6點解唔用同軸輸出?起碼一定bit perfect!

鑽石玩家

ibillion 發表於 2020-10-4 21:27
上星期好似件豐澤賣緊二千幾蚊~
我都諗過用呢個方法-  但係豹紋就係話Android系統會做壓縮唔會出bit Pe ...

當然可以, 只係睇你自己有冇DAC, 如果你有DAC, 就唔使用ZEN BLUE內置DAC.
如果冇DAC, 甘你可以更簡單直接地由ZEN BLUE接AMP.
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)

鑽石玩家

ibillion 發表於 2020-10-4 00:04
Exactly ... 教學就係咁教....
但實際操作上好想知道moov 究竟AirPlay, 同用lightening 轉插入去聽24Bit ...

非常同意,  方便係好重要的.
我曾經用手機的Type C轉USB去DAC, 用apps USB Audio Pro播歌, 雖好聲但唔方便, 選歌要行來行去, 最終放棄.

鉑金玩家

我係用iPhone/iPad -> Lightning to USB Camera Adapter -> iFi Nano iOne -> Coaxial -> DAC
USB可BitPerfect入去DAC
iFi Nano iOne有藍牙入,但只有aptX

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小小Pat + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

frankpoon 發表於 2020-10-4 21:54
非常同意,  方便係好重要的.
我曾經用手機的Type C轉USB去DAC, 用apps USB Audio Pro播歌, 雖好聲但唔方 ...

呢點都好緊要,其實能住條線,要去換歌都真係幾唔方便

黃金玩家

frankpoon 發表於 2020-10-4 18:46
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=322515&page=1&extra=#pid4828518

上面是小弟的開箱文,  ...

多謝師兄, 我有Fiio M11 Pro, 試玩吓