設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 造牆身電掣

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請教下, 新居裝修, 問左裝修師傅由電箱拉獨立線去地櫃後面, 每個收費 $3000 (未計電掣), 值唔值?

諗住 1 個比前級
2 個比後級 mono block

全美頭

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

搞公家電錶房? 等於申請多一個電錶?可能性等於 [0]
如果整屋裏面個電箱其實只係拉過啲電線,但一間屋可能只有60A 或 100A 電,但95% 60A,睇你自己點搞,機會成本

另外屋企電箱重新連接掣位既電線又用乜嘢料拉過,又會係另一個問題,銅線,純銅,鍍銀?
如果唔清楚你就當其實只係係嗰度加多幾個掣位,咁樣可能大家都會容易理解啲
直接講唔係中華電力就港燈,新樓,半新樓,舊樓條水喉都係來自呢兩間公司,但係佢哋係屋苑嘅變電設施個電流穩定度冇人知,真係睇你想玩乜。

如果係室內設計公司,$2500 - $3000/位,唔包掣面,普通線材安裝價錢合理,我之前裝修都係差唔多價一個新位

星級玩家

bbc701 發表於 2020-9-22 21:24
搞公家電錶房? 等於申請多一個電錶?可能性等於 [0]
如果整屋裏面個電箱其實只係拉過啲電線,但一間屋可能 ...

謝謝師兄回覆🙏 請問獨立線既性價比是否真的比同價位電源線高好多?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

AllenCheung@FB 發表於 2020-9-22 23:33
謝謝師兄回覆🙏 請問獨立線既性價比是否真的比同價位電源線高好多?

大廈提供嘅電源,係由發電廠,去到區域變電站,再經電纜分流去到屋苑嘅總電箱,之後再分流到每一座嘅獨立電箱,電錶房個電錶其實只係量度你用咗幾多度電既 Switch,啲電都轉咗幾個圈

而單獨一個掣面去做輸出比一個裝置,得益只係唔會有其他需要電嘅產品喺同一個插座上邊攞電,從而不會影響電流穩定性 (1對1) ,但先決條件係你電箱有冇咁多吉位
對於啲電有冇靚到,基本上同你屋企用乜掣面冇乜關係,因為個源頭始終係喺街外邊嘅電纜同你屋苑個大型分流器既穩定性。

PS. 插座同器材,連接果一條電線靚唔靚,影響可能重大,因為呢個先係密切接觸者。當然如果可以嘅話,做多幾個獨立制位都係有着數。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AllenCheung@FB + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

難以評論值唔值, 因為你無講清楚工程係點做

但基本上幾千蚊係影音角度只係皮毛...哈哈

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

後續費用,電箱吉位加一個RCCBO (HAGER AD125)$200元,但音色平平,講究用MCB火線掣(ADL鍍金約800元,或更高級鍍銠)另需接駁水線掣。這點要與電氣師傅問清楚怎樣處理漏電保護。下一步是入牆線,做得專線當然不會用平價工業電源線,音嚮入牆線由百多元一米至三百元一米,最後要一個音嚮牆蘇,市面很多選擇,豐儉由人,大功完成可以坐定定享受啦。

進階玩家

唔算平

黃金玩家

bbc701 發表於 2020-9-23 00:04
大廈提供嘅電源,係由發電廠,去到區域變電站,再經電纜分流去到屋苑嘅總電箱,之後再分流到每一座嘅獨立 ...

好一個密切接觸者😂

黃金玩家

有無諗過買隻隔離牛玩下,我最近買咗隻 佢講到幾犀利下,話牆蘇攞電(即市電),再經由佢內置既牛穩壓輸出,有230V 穩壓,再供電出來,變相你係用緊佢隻火牛輸出既電,而不是市電,我用緊,心理上好舒服😌,唔會覺得d電有干擾.
我之前有諗過玩入牆線,但心大心細 如果揀錯線或者買咗之後發覺仲有隻更好既線就GG了 所以最後無玩

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

幾銀用边隻隔離牛C兄